Release day: nieuwe albums van Beck, Coldplay en meer

642

Elke vrijdag zetten we de vetste nieuwe albums voor je op een rijtje. Deze week in Release Day kijken we naar releases van Coldplay en Matt Winson, bespreken we het nieuwe werk van Beck en kijken we naar Leonard Cohens postume album. Daarnaast nemen we ook nog een kijkje naar de release van de Peaky Blinders Soundtrack.

Everyday Life – Coldplay

In hun ruim 20 jarige bestaan is Coldplay uitgegroeid tot een van de grootste bands op aarde. Het was dan ook een groot raadsel toen er overal ter wereld posters en muurschilderingen opdoken van Chris Martin en Co. Maar inmiddels zijn we er achter dat dit alles te maken had met de release van hun achtste studioalbum: Everyday Life. Met deze plaat weten de Britten weer een nieuwe richting in te slaan. Ze wisselen hun herkenbare sound af met creatieve arrangementen die invloeden bevatten uit onder andere het Midden-Oosten. Als kers op de taart bestaat deze langspeler ook nog eens uit twee delen: Sunrise & Sunset. Een album dat zowel nieuwe als oude Coldplay-fans een bijzondere en memorabele luisterbeurt gaat bezorgen.

Hyperspace – Beck

Van Beck weet je nooit wat je kunt verwachten, en dat lijkt met dit album niet anders te worden. Alleen de cover ervan zorgt al voor meerdere vraagtekens. Maar na het Katakana-woordenboek erbij gepakt te hebben, blijkt er toch Hyperspace te staan. Een van de artiesten waar Beck nauw mee heeft samengewerkt tijdens het opnemen van deze plaat is Pharrell Williams. Niet de kleinste naam en al zeker niet een naam die je zou verwachten. Beck won vier jaar geleden nog een Album of the Year-Grammy voor Morning Phase, dus Hyperspace heeft grote schoenen om te vullen.

Thanks For The Dance – Leonard Cohen

Niet de eerste artiest die je zou verwachten als je naar de nieuwe album releases kijkt, Leonard Cohen. Het oeuvre van de in 2016 overleden grootheid gaat zich nog een keer uitbreiden en daarmee staat de definitieve teller op vijftien. Op Thanks for the Dance worden oude, nog niet eerder uitgebrachte, opnames nieuw leven ingeblazen met hulp van artiesten zoals Damien Rice, Beck en Jennifer Warnes. Ook heeft zoon Adam Cohen een belangrijke hand gehad in dit proces. Met instructies van zijn vader heeft hij dit gemaakt tot een volwaardig Cohen album.

Peaky Blinders Soundtrack

Niet vaak krijgt een soundtrack een plekje in Release Day, maar deze mag toch echt niet ontbreken. Op de verzamelplaat is alle muziek uit Peaky Blinders te vinden, een Britse serie over misdaad in de nasleep van de 1e Wereldoorlog. De show wordt gekenmerkt door zijn donkere en dramatische soundtrack, en wordt door deze muziek naar een hoger niveau getild. Met een openingsnummers als Red Right Hand kan dat ook niets anders. En mocht je nog niet overtuigd zijn, hier een kleine greep van wat er op de soundtrack te vinden valt: The White Stripes, Arctic Monkeys, Royal Blood, Radiohead, Queens of the Stone Age, David Bowie, Foals, Black Sabbath en Joy Division.

Oscillate – Matt Winson

Tot slot een album om bij weg te dromen, zoals ook de cover ervan al doet vermoeden. Met hun tweede plaat Oscilate zetten de mannen van Matt Winson een waardige opvolger van hun debut neer. De Leidenaren zijn verder gegroeid in de indie/folk en laten met hun melodieuze, melancholische liedjes horen hoe ze over de hedendaagse wereld denken. Een prima mix tussen experimentele composities en muziek om bij weg te dromen.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Festileaks 50

Altijd op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws? Dan is ook op Spotify Festileaks hét platform voor festivalliefhebbers. Voor de ultieme voorbereiding of terugblik, bieden we festivalplaylists, headliner best tracks, specials en natuurlijk de ‘Festileaks 50’. In deze playlist trakteren we je tweewekelijks op nieuwe releases van zowel grote als kleine festivalacts.

Student Media & Creative Industries aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Liefhebber van vinyl, gitaren, festivals en alles wat met muziek te maken heeft. Deuntjes van Radiohead, Arcade Fire, The Strokes, Daft Punk en The National doen het altijd goed bij mij.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.