Advertisement

Van de festivalradar: waar is The Temper Trap gebleven?

The Temper Trap

Denk jij ook wel eens terug aan een artiest van ‘vroeger’ met de vraag “Wat is er eigenlijk met hem of haar gebeurd?” Je bent niet de enige. Sommige artiesten – hoe succesvol ook – lijken soms opeens van de aardbodem te verdwijnen. Zo ook de rockband The Temper Trap. Tijd om op onderzoek uit te gaan en uit te zoeken waar deze Australische groep gebleven is.

De naam Temper Trap zal bij velen een belletje doen rinkelen, maar waarvan ook alweer? De Australische band had zijn grootste hit met ‘Sweet Disposition’ in 2009 en stond in de jaren daarna op vrijwel alle grote Europese festivals. Het leek er even op dat de band een ‘one hit wonder’ zou blijven totdat in 2012 het album The Temper Trap uitkwam. Het album deed het goed en de band opende voor o.a. Coldplay en The Rolling Stones. Maar daarna werd het stiller en tegenwoordig lijkt de band wel helemaal verdwenen. Maar is dat wel waar?

De pijlen gericht op het vaderland

Na het succes van hun tweede album ging de band vol goede moed aan het werk met plaat nummer drie. Dit moest echter wel zonder lead-gitarist Lorenzo Sillitto, die eind 2013 zijn biezen pakte. Zijn taak werd overgenomen door toetsenist Joseph Greer. Toch bleek het vertrek van Lorenzo gevolgen te hebben, want hun derde album Thick As Thieves, uit 2016, deed weinig in de hitlijsten. Alleen in thuisland Australië stond hij op nummer 1, en ook in Nieuw Zeeland scoorde hij niet verkeerd.

De groep stond dus voor een moeilijke keuze, de trouwe fanbase in Europa uitbreiden of voor het geld en grote podia gaan Down Under. Fans zijn belangrijk, maar een mens moet ook eten. Dus heeft The Temper Trap sinds 2016 dan ook voornamelijk op Australische venue’s en festivals gestaan, en met succes. Zo deden ze in 2018 de support voor Imagine Dragons toen die door Oceanië tourde.

Een feestelijk jubileum

https://www.instagram.com/p/BzHlivfl_Lz/?utm_source=ig_web_copy_link

Toen dit jaar het tienjarig bestaan van hun debuutalbum inluidde, werd er besloten dat dit gevierd moest worden. De tour die hieruit voortvloeide heeft de band helaas niet naar Europa gebracht, waar het album ook erg populair was. Voor het jubileum blijft The Temper Trap in Australië en Nieuw Zeeland touren. Wanneer we de vier mannen weer op een podium in de buurt zien shinen is maar de vraag. Wellicht met de komst van een nieuw album…

The Temper Trap

De Australische band werd in 2005 in Melbourne opgericht door Dougy Mandagi, Jonathon Aherne, en Toby Dundas. Nadat de groep verhuisde naar Londen in 2008 kwamen er drie albums uit. De eerste daarvan, Conditions, bevatte hun doorbraak en meest populaire nummer tot noch toe ‘Sweet Disposition’. Het nummer kreeg lovende kritieken en stond lang in de hitlijsten. In 2012 en 2016 volgden nog twee albums en bijbehorende tours. Op dit moment speelt The Temper Trap vooral in Australië en Nieuw Zeeland en gaan er geruchten over een nieuw album.