5 hoogtepunten van Noorderslag 2020

Foto: Bart Heemskerk

Na Eurosonic zit nu ook Noorderslag er weer op. Zaterdag 18 januari speelden tientallen Nederlandse acts in de Groningse Oosterpoort om te laten zien wat ze kunnen. Het festival geeft een goed inkijkje van wat we deze zomer op de festivals mogen verwachten aan Nederlandse namen. Dit waren 5 van onze hoogtepunten.

1. Altin Gün

Foto: Bart Heemskerk

Altin Gün, natuurlijk Altin Gün. Daar gaan ze. Op naar sterrendom. Nog één keertje kunnen we ze bewonderen op Noorderslag. Live super muzikaal, prettig psychedelisch, vrolijk en hokjes-doorbrekend. We kunnen niet anders dan concluderen dan dat het meer dan terecht is dat deze band volgend jaar is geboekt door Coachella en een Grammy nominatie in de wacht heeft gesleept.

2. Joost

Foto: Bart Heemskerk

Beukender en stomender dan bij Joost werd het niet deze ESNS. De zaal bouncet vanaf de start alle kanten op de beats van dit fenomeen. Plat is het niet, grappig en soms zelfs scherp des te meer. Joost is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een intense showman, dit maal geïllustreerd door zijn volledig in KISS-stijl geschminkte gezicht, dat aan het eind van het optreden trouwens compleet is uitgelopen. De perfecte imperfectie.

3. Áslaug

Daar staat ze dan: als wit engeltje gecontrasteerd temidden van de in zwart geklede band. Een eerste stap naar wat zo’n typische dikke popshow belooft te worden. Maar het grootste wapenfeit van Áslaug is haar betoverende stem. De liedjes zijn nog niet allemaal even catchy, maar zeker wanneer de elektro de overhand neemt op de pop hoor je welke kant dit nog op zou kunnen gaan. Veelbelovend mooi.

4. LO-FI LE-VI

Foto: Jorn Baars

Levi maakt lofi liedjes onder de naam LO-FI LE-VI. En gelukkig maar. Hoewel we ons mid-januari begeven, voelt de zomer opeens een stuk dichterbij. De ontspannen lieflijke liedjes zijn duidelijk door Mac DeMarco geïnspireerd. De perfecte dagopener voor festivals. Rustig opstarten, eerste biertje, plekje in de zon. Dat werk.

5. Gotu Jim

Foto: Bart Heemskerk

“Ik heb vandaag mijn scriptie ingeleverd”, schreeuwt Gotu Jim naar de zaal. Het is typerend voor het publiek dat er naar zijn shows komt kijken. Jongens van rond de 20 die voor de gelegenheid hun blouse voor een t-shirt hebben ingeruild. Aangevuld door een clubje echt jonge kids helemaal vooraan. Maar wie is Jim nou eigenlijk? Pak de witste jongen uit je vriendengroep, zet er een buckethat op en laat hem drie Youtube-tutorials voor Ableton kijken. Eindelijk heeft hij meer dan die ene EP om te laten horen. De songs zijn super catchy, autotune heavy en natuurlijk super puberaal. Perfect voor de X-Ray.

Eurosonic Noorderslag 2020