8 acts die je moet checken op Eurosonic/Noorderslag 2020

Not a drill: het eerste festival van het jaar komt eraan. Van 15 tot en met 18 januari staat Groningen weer in het teken van Eurosonic en Noorderslag. Op het showcasefestival vind je tal van conferenties, netwerkborrels maar toch vooral gigs van heel veel (nieuwe) artiesten. We hebben het gigantische aanbod doorgespit en presenteren onze 8 tips voor ESNS 2020.

1. Dry Cleaning (UK)

Na de daverende successen van acts als IDLES, Shame en Fontaines D.C. in de afgelopen jaren, rommelt er extra veel op Eurosonic 2020. We horen veel slappe copycats, maar we horen ook Dry Cleaning. Het kwartet uit Zuid-Londen speelt post-punk, maar op een duistere en groovy manier. Fris! Veelbelovend! Dry Cleaning!

2. Woe Blind Birds (NL)

Wanneer: Donderdag 16 januari
Hoe laat: 22:20 – 23:00
Waar: OOST Clubstage
Genres: Alternative rock

Veel verser van Woe Blind Birds wordt het niet op Eurosonic: de band uit Leeuwarden heeft amper 5 tracks uitgebracht, maar mogen wat ons betreft nu al niet missen tussen je ESNS must sees. Radiohead, Sigur Rós en The Flaming Lips worden genoemd als inspiratiebronnen van deze prachtige met zorg opgebouwde liedjes. Het wordt wegdromen geblazen in OOST.

3. Moyka (NO)

Wanneer: Donderdag 16 januari
Hoe laat: 21:50 – 22:35
Waar: Machinefabriek
Genres: Pop

De paralellen met de landgenoten van Röyksopp zijn wel te trekken. Dikke synths gecombineerd met mysterieus-magische vocalen zijn het recept van Moyka’s eerste EP Circle. Een behoorlijk ambitieuze EP ook: de tracks zijn robuust en klinken ontzettend volwassen en gelaagd. Moyka zelf is trouwens pas 21.

4. Sylvie Kreusch (BE)

Wanneer: Vrijdag 17 januari
Hoe laat: 21:45 – 22:25
Waar: Kokomo
Genres: Alternative / Pop / Jazz

Een bekende naam op het Eurosonic-affiche. Sylvie Kreusch kreeg bekendheid als zangeres in Warhaus, maar zet inmiddels dik in op het solo avontuur. ‘Goed op weg om een grande dame van de Belpop te worden’ schrijft Studio Brussel. Dat doet ze met bombastische tracks en een goede groove. Verwacht jazz, soul, afrobeat en synthpop in de muzikale blender. De liedjes zijn goed. Met de live-ervaring zit het ook flink snor. Kortom, dat kan alleen maar goedkomen in Kokomo.

5. De Ambassade (NL)

Wanneer: Donderdag 16 januari
Hoe laat: 21:45 – 22:25
Waar: Kokomo
Genres: New Wave / Elektronisch

In 2016 ging uit het niets de track ‘Geen Genade’ rond. Het nummer van De Ambassade klinkt alsof het recht uit de jaren ’80 afkomstig is. De basis van de muziek is een duistere synthesizer met Nederlandse teksten die je een mix van euforie en melancholie laten voelen. Maar heel lang wist nog niemand wie nou de maker was van dit nummer die een underground hype was begonnen. Totdat in 2018 Pascal Pinkert, Timothy Francis en Aniek de Rooij bekend maakten dat zij de mysterieuze act De Ambassade vormen. Ga dit fenomeen live te zien!

6. Charlotte Adigéry (BE)

Wanneer: Vrijdag 17 januari
Hoe laat: 22:15 – 23:00
Waar: Huize Maas, Main
Genres: Elektronische Pop

Met eerdere optredens op o.a. Lowlands 2019, Dour 2018/2019, ADE 2019 én Best Kept Secret 2019 zijn we eigenlijk laat op Charlotte Adigéry’s feestje. Met de release van haar EP Zandoli (bij het label van de mannen van Soulwax) werd ze niet alleen in thuisland België bejubeld, maar ook ver buiten de landsgrenzen. The Guardian benoemde haar al als ‘One To Watch’, en dat zullen we deze editie van Eurosonic dan ook zeker doen. En wat we dan gaan zien? Een energieke liveshow gevuld met haar soulvolle stem en onmiskenbaar dansbare electropop. Een gegarandeerd (verlaat) feestje!

7. Áslaug (NL)

Wanneer: Zaterdag 18 januari
Hoe laat: 23:30 – 00:15
Waar: De Oosterpoort, Entreehal
Genres: Alternative pop

Muziek met IJslandse roots (Áslaug haar ouders verhuisden voor haar geboorte van IJsland naar Utrecht): dat is over het algemeen bijzonder goed nieuws. Zo ook dit maal. Een debuut-EP moet nog verschijnen, maar de eerste twee tracks op Spotify klinken alvast veelbelovend. We noteren een fijne portie dromerigheid, een voorzichtige bombast en krachtige teksten. Volgens de officiële bio geïnspireerd door The Japanese House, HAIM en Lykke Li. Ze werd al benoemd tot 3FM talent en is onderdeel van de 12van3voor12 van 2020. Dat alles bij elkaar lijkt ons zo ongeveer de definitie van een belofte. Gaat dat zien.

8. Au/Ra (DE)

Wanneer: Vrijdag 17 januari
Hoe laat: 21:25 – 22:10
Waar: Stadsschouwburg
Genres: Elektronische pop

Au/Ra was in 2018 al in Groningen te bewonderen. Dit jaar is ze terug met een berg nieuw materiaal. Een EP, twee handen vol singles en succesvolle remixen. De zeventienjarige Jamie Stenzel heeft een authentieke stem en met haar eerste hit ‘Concrete Jungle’ scoorde ze al vijftien miljoen streams. De teksten van de singer-songwriter zijn puur en duister, alsof je in haar hoofd mag meekijken.

Eurosonic/Noorderslag 2020