Dit waren de hoogtepunten van de Festivalpodcast met Woo Hah, BKS, Zwarte Cross en DTRH op ESNS20

Eurosonic Noorderslag

Een nieuw jaar betekent een nieuwe aflevering van de Festivalpodcast. De eerste aflevering van het jaar is direct een speciale. Presentatoren Jos Willemsen (Festileaks) en Julia Gieskes (KINK) ontvangen op Eurosonic/Noorderslag vier festivalorganisatoren en gaan met ze in gesprek over actuele thema’s in de festival business.

Wie zitten er aan tafel?

  • Maurits Westerik: festivaldirecteur van Best Kept Secret.
  • Ruud Lemmen: oprichter, organisator en promotor van Woo Hah festival.
  • Elianne Weijers: programmeur voor de Feestfabriek. De Feestfabriek organiseert Zwarte Cross en Mañana Mañana.
  • Ide Koffeman: festivaldirecteur van Down The Rabbit Hole.

Met zulke namen aan tafel is er uiteraard een hoop interessants besproken. We nemen enkele hoogtepunten met je door. De hele podcast luister je hieronder.

https://open.spotify.com/episode/13n2gnrzJzSajzGyizbKew?si=uCXZCFc5SGW26IpYCgNijA&t=0

Alles wordt duurder, behalve de Cross

Met uitzondering van Zwarte Cross zijn de ticketprijzen van alle aanwezige festivals de afgelopen jaren gestegen, met name door flink oplopende artist fees. Volgens Elianne Weijers blijven hun prijzen zo laag, omdat het publiek zo veel drinkt. “Vooralsnog is ons streven om de prijs laag te houden, te doen. Ons publiek komt voor de sfeer. We hebben een hardcore fanbase die blindelings een kaartje koopt.” Ruud Lemmen van Woo Hah haakt in en denkt dat het ook voor de Cross niet houdbaar is. “Je ontkomt er niet aan binnenkort.”

Best Kept Secret overweegt volledig vegetarisch voedselaanbod

Maurits Westerik, de kersverse directeur van Best Kept Secret, gaf ons een kijkje in zijn hoofd. Hij vertelde namelijk dat hij overweegt het volledige voedselaanbod vegetarisch te maken. “Het zou me niet verbazen als wij dat zo gaan insteken, omdat het zo veel scheelt. Daarnaast zijn het maar drie dagen in een heel jaar. En je ziet dat het je volledige uitstoot als festival enorm omlaag brengt.”

Actief vrouwenquotum krijgt weinig bijval

Ide Koffeman van Down The Rabbit Hole vertelt dat hij actief bezig is met meer vrouwen programmeren. “Vorig jaar hadden we Robyn, ROSALÍA en Janelle Monae op de laatste dag. Het is heel vet om het festival zo af te sluiten. Dit jaar hebben we nog meer vrouwen dan vorig jaar, maar dat kan gewoon niet ieder jaar. Het gaat om wat populair en kwalitatief goed is.” De andere festivals sloten zich daar bij aan. “Het moet ook betaalbaar blijven”, zegt Ruud Lemmen van Woo Hah! “Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een vrouwelijke artiest boeken die vier ton vraagt, maar maar 50 duizend waard is.”

De doorstroom van hiphop-headliners gaat stukken sneller

“Had je in 2016 al van Post Malone of Travis Scott gehoord? Die sluiten nu het festival af. Die zijn niet al 25 jaar bezig zoals de gemiddelde headliner op een popfestival. Die doorstroming is veel sneller in de hiphop”, vertelt Ruud Lemmen. “Het is ondenkbaar dat er op Woo Hah een act staat die al 20 jaar bestaat.” Dat zorgt er ook voor dat de prijs die je betaalt voor een artiest in een dag enorm kan stijgen. Dit kan Elianne Weijers van Zwarte Cross beamen. “De boekers van hiphop hebben liever vandaag dan morgen de line-up compleet.”

De future headliners volgens de festivalorganisatoren

En wie komen er dan op die plekken terecht volgens onze tafelgasten? Ruud Lemmen begint het rondje. “Bij ons bestaan de acts die over een paar jaar headliner zijn nog niet. Maar ik heb veel vertrouwen in 21 Savage en Megan Thee Stallion.” Elianne Weijers gelooft dat ROSALÍA de grote velden gaat vullen. Ide Koffeman van Down The Rabbit Hole noemt een Eurosonic-act: Celeste. “Ik heb haar gezien op een heel klein podium op Primavera Sound. Dat was fenomenaal mooi. Je moet toch je gevoel volgen. Als je iets ziet en dat is goed, dan klopt je gevoel waarschijnlijk. Dat leer je door de jaren heen.” Ook noemt hij Lizzo. Best Kept Secret sluit zich daar volledig bij aan.

In de nieuwste aflevering van de Festivalpodcast schuiven vier festivals aan om te praten over actuele thema’s. Benieuwd naar het volledige gesprek? Luister hier de Festivalpodcast vanaf Eurosonic Noorderslag 2020.

https://open.spotify.com/episode/13n2gnrzJzSajzGyizbKew?si=zITxYEJjSu-6gWSNE5axkw

En heb jij zelf ook leuk nieuwtje? Wellicht een brandende vraag? Een ziel-splijtend dilemma, of gewoon een goede portie feedback? Laat het ons dan weten!

Eurosonic Noorderslag 2020

Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2025

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 15-18 januari 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen