The Strokes op Rock Werchter 2020 is heel bijzonder, maar waarom?

996
The Strokes

Rock Werchter boekt wel vaker gigantische headliners, zo ook The Strokes. De mannen werden deze week aangekondigd voor de vrijdag van het festival. Maar dit is niet zomaar een grote hoofdact. The Strokes op Rock Werchter 2020 is namelijk nu al heel bijzonder. Het is bijvoorbeeld pas de tweede keer dat de indie rock-legendes België bezoeken. We duiken in de korte geschiedenis van The Strokes in het land van Werchter.

Optredens van The Strokes zijn sowieso al zeldzaam, maar in België moesten we toch wel erg lang wachten op een weerzien met Julian Casablancas en Co. Het eerste laatste concert dat zich binnen de landsgrenzen voltrok, dateert maar liefst uit 2002. Het jaar waarin de euro wordt ingevoerd en bands als Arctic Monkeys, Arcade Fire en Kings of Leon nog geen drie jaar samen waren. Een flinke tijd terug dus. Maar eindelijk is het moment daar.

The Strokes
Foto: Thomas Hawk

Laten we terug in de tijd gaan. Hoe is die ene show in 2002 verlopen? Wat heeft het betekend voor de band in België? En waarom heeft het tweede optreden zo lang op zich laten wachten?

De eerste en laatste…

Op een winderige dinsdag in Brussel, 26 februari 2002, staan daar The Strokes. Niemand weet vooraf hoe bijzonder dat concert gaat worden. The Strokes niet, het publiek niet, de geluidsman niet. The Strokes bestaan slechts vier jaar en hebben enkel debuutalbum Is This It? op zak. Dat is natuurlijk wel een legendarisch album. Dat was het toen al. Dus België wachten met smart op de show in de Ancienne Belgique. Kunnen Julian Casablancas en consorten ons ook live verbluffen? Jazeker, is het antwoord van menig recensent die erbij was. ‘Akelig perfect’, zo wordt de passage genoemd. Beelden zijn verstopt in de verste uithoeken van het internet, maar een setlist is er wel. Klassiekers als ‘Someday’ en ‘Last Nite’ zijn al een belangrijk onderdeel van de show, maar set closer is destijds nog ‘Take It or Leave It’. Het slotstuk van de eerste en laatste keer The Strokes in België. Tot komende zomer dan.

The Strokes Setlist Ancienne Belgique, Brussels, Belgium 2002

… Tot nu

‘Sorry’, leest het op de website van Rock Werchter. Julian Casablancas biedt zijn excuses aan voor zijn lange afwezigheid in het land waar indie rock zoveel liefde krijgt. In hun jonge jaren waren The Strokes moeilijk te boeken en vervolgens verdwenen ze meer dan tien jaar van de radar in de Benelux. ‘We hebben het voorbije decennium vakantie genomen. Maar nu zijn we ontdooid en weer helemaal terug’, belooft Casablancas. En beloftes komen de mannen van The Strokes altijd na. Een ticket voor Rock Werchter 2020 voelt dus bijna als een ticket voor de Chocoladefabriek van Willy Wonka. Heb jij er al één?

The Strokes

De alternatieve rockgroep The Strokes – bestaande uit Julian Casablancas (zang), Albert Hammond jr. (gitaar), Nick Valensi (gitaar), Nikolai Fraiture (bas) en Fabrizio Moretti (drums) – werd in 1998 opgericht in New York. Het debuutalbum Is This It? (2001) werd na de release, wereldwijd geprezen en is bijna 20 jaar later nog steeds een klassieker in menig platencollectie. NME doopte de band zelfs om tot the saviours of rock-‘n-roll.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Na een paar productieve jaren met vervolgalbums Room On Fire (2003) en First Impressions of Earth en de daarbij horende tours, besluiten de bandleden in 2007 een lange pauze in te lassen en tijd te besteden aan solo-projecten. Gelukkig kwamen The Strokes terug in 2013 met nieuwe muziek, echter niet meer met een optreden in Nederland. In 2021 keerde de band terug naar Europa met nieuw materiaal van hun meest recente album The New Abnormal (2020). Door het coronavirus is dit niet kunnen doorgaan.

Festileaks-chef van alles wat niet met nieuws te maken heeft. Muziekjournalist. Broer van Ed Sheeran, Rupert Grint en alle andere Gingers die je kent. Draait met alle liefde plaatjes onder de naam Thissa. Houdt niet van arrogante mensen, wel van Kanye West.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.