The Strokes op Rock Werchter 2020 is heel bijzonder, maar waarom?

The Strokes

Rock Werchter boekt wel vaker gigantische headliners, zo ook The Strokes. De mannen werden deze week aangekondigd voor de vrijdag van het festival. Maar dit is niet zomaar een grote hoofdact. The Strokes op Rock Werchter 2020 is namelijk nu al heel bijzonder. Het is bijvoorbeeld pas de tweede keer dat de indie rock-legendes België bezoeken. We duiken in de korte geschiedenis van The Strokes in het land van Werchter.

Optredens van The Strokes zijn sowieso al zeldzaam, maar in België moesten we toch wel erg lang wachten op een weerzien met Julian Casablancas en Co. Het eerste laatste concert dat zich binnen de landsgrenzen voltrok, dateert maar liefst uit 2002. Het jaar waarin de euro wordt ingevoerd en bands als Arctic Monkeys, Arcade Fire en Kings of Leon nog geen drie jaar samen waren. Een flinke tijd terug dus. Maar eindelijk is het moment daar.

The Strokes
Foto: Thomas Hawk

Laten we terug in de tijd gaan. Hoe is die ene show in 2002 verlopen? Wat heeft het betekend voor de band in België? En waarom heeft het tweede optreden zo lang op zich laten wachten?

De eerste en laatste…

Op een winderige dinsdag in Brussel, 26 februari 2002, staan daar The Strokes. Niemand weet vooraf hoe bijzonder dat concert gaat worden. The Strokes niet, het publiek niet, de geluidsman niet. The Strokes bestaan slechts vier jaar en hebben enkel debuutalbum Is This It? op zak. Dat is natuurlijk wel een legendarisch album. Dat was het toen al. Dus België wachten met smart op de show in de Ancienne Belgique. Kunnen Julian Casablancas en consorten ons ook live verbluffen? Jazeker, is het antwoord van menig recensent die erbij was. ‘Akelig perfect’, zo wordt de passage genoemd. Beelden zijn verstopt in de verste uithoeken van het internet, maar een setlist is er wel. Klassiekers als ‘Someday’ en ‘Last Nite’ zijn al een belangrijk onderdeel van de show, maar set closer is destijds nog ‘Take It or Leave It’. Het slotstuk van de eerste en laatste keer The Strokes in België. Tot komende zomer dan.

The Strokes Setlist Ancienne Belgique, Brussels, Belgium 2002

… Tot nu

‘Sorry’, leest het op de website van Rock Werchter. Julian Casablancas biedt zijn excuses aan voor zijn lange afwezigheid in het land waar indie rock zoveel liefde krijgt. In hun jonge jaren waren The Strokes moeilijk te boeken en vervolgens verdwenen ze meer dan tien jaar van de radar in de Benelux. ‘We hebben het voorbije decennium vakantie genomen. Maar nu zijn we ontdooid en weer helemaal terug’, belooft Casablancas. En beloftes komen de mannen van The Strokes altijd na. Een ticket voor Rock Werchter 2020 voelt dus bijna als een ticket voor de Chocoladefabriek van Willy Wonka. Heb jij er al één?

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2023

Locatie
België
Werchter, België
Datum 29 juni - 2 juli 2023
Tickets Dagkaarten vanaf €127. Combitickets vanaf €292. Kopen