8 festivalacts die een carnavalskraker moeten maken

Carnaval

In het zuiden van het land is het dan eindelijk zover: carnaval! Vijf dagen lang feesten, verkleden, naar de optocht, kroegentochten en natuurlijk de nodige biertjes nuttigen. Maar die muziek is voor sommigen wel een dingetje. Niet iedereen kan er even erg van genieten. Maar wat nou als deze festivalartiesten een carnavalskraker gaan maken?

1. Dua Lipa

Een carnavalshitje is snel gemaakt bij Dua Lipa. Iedereen kent haar bekendste nummer ‘One Kiss’ wel. Verander de tekst van haar hit naar ‘One Pils’ en voila, een carnavalshitje is geboren. ‘One pils is all it takes, fallin’ in love with me … Pils looks like all I need!’ Het is een makkelijke tekst die iedereen kan onthouden en meezingen. Zie je jezelf al in Oeteldonk meebrullen?

2. The Strokes

Photo: Tom Hagen

2020 is nu al het jaar van The Strokes. Er komt een nieuw album en ze gaan de mooiste festivals langs. De mannen zijn lekker bezig dus. Maar dat kan altijd nog beter. Wat nou als The Strokes – als klap op de vuurpijl – een carnavalskraker zouden maken! Dan is hun jaar pas écht compleet. Gooi het nummer ‘Last Nite’ in de carnavalshitmachine, voeg er nog wat toeters en bellen aan toe en het wordt de goude carnavalshit. ‘Gisteravond, zei ze mij…’ De rest mag je zelf aanvullen!

3. Mumford & Sons

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Carnaval wordt natuurlijk niet alleen in Brabant gevierd. Ook in Limburg kan het volk wel genieten van een groots verkleedfeest. De muziek is in Limburg wel een beetje anders. Minder toeters en bellen en meer gitaren en tamboerijnen. Mumford & Sons past perfect in dat plaatje. ‘Geluif’, ‘Ik Wach Veur Dich’ en ‘Klein Lieuwe Menke’ zouden zomaar hits van Lex Uiting of Björn & Mieke kunnen zijn.

4. Dropkick Murphys

Dropkick Murphys
Foto: Tim Tronckoe

Nu we het toch over vastelaovend (Limburgse carnaval) hebben. Wat te denken van een swinger van Dropkick Murphys. Limburgs grootste band, Rowwen Hèze, is zeker niet vies van wat Ierse invloeden. In plaats van Boston gaan we dan gewoon naar Venlo of Mestreech. Een gegarandeerde biergooi-plaat!

5. Tyler the Creator

A$AP Rocky
Foto: Kamiel Scholten

Dit jaar staat Tyler the Creator als headliner op Down The Rabbit Hole en wat ons betreft mag daar best een polonaise ontstaan. Met zijn sterke teksten en fijne (soms best wacky) vibes is hij een inspiratiebron voor velen. Dus als hij een carnavalshit zou maken, wordt dat een gegarandeerd succes. Ook weer eens wat anders dan de normale nummers, want hij zou hiphopinvloeden in de carnavalskrakers kunnen stoppen! Aan de artiestennaam moet wel nog even gewerkt worden, Tyler de Bier-eter bijvoorbeeld?

6. Krezip

Voor de internationale artiesten is carnaval waarschijnlijk nog wel even wennen. Maar daar heeft Krezip geen last van. Deze Tilburgse band is tijdens carnaval in Tilburg vast wel eens ‘op sjanternèl gegaon’ (Tilburgs dialect voor ‘op stap’) en weet dus wat de ingrediënten zijn van een goed carnavalsnummer. Krezip maakt er tijdens hun optreden altijd een feestje van, dus dat komt sowieso goed van pas tijdens carnaval! En zou Jacqueline Govaert niet ook in het Limburgs kunnen zingen?

7. The Chemical Brothers

Chemical Brothers
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Daar komen ze: The Chemical Brothers met ‘Hé Jongen, Hé Meisje’! Van een lekkere beukplaat kijken ze in het zuiden zeker niet vies, dus The Chemical Brothers zouden vast met open armen ontvangen worden. Het allerbeste: de lyrics zijn hartstikke makkelijk te leren (en te vertalen).

8. Gotu Jim

Gotu Jim zou niet een carnavalshit moeten hebben. Hij heeft er al één! Samen met zijn vrienden FeestDJRuud en MooikaapMaikel bracht hij onlangs een hilarische carnavalsremix van ‘Chimi Uit Het Zuiden’ uit. Nu hebben we er al helemaal zin in!