Lowlands 2020: Wie zijn Hollywood Vampires?

Op dinsdag 4 februari lanceerde Lowlands de eerste namen voor de komende editie. Onder andere The Chemical Brothers, Liam Gallagher en Foals zijn in augustus te zien in Biddinghuizen. Daarnaast staan ook Hollywood Vampires op het affiche. De Nederlandse media pikte al snel op dat de welbekende acteur Johnny Depp in de band speelt, maar is dat het enige bijzondere aan deze groep?

Voor diegene die de setlist van de Amerikaanse groep al heeft opgezocht is het geen verassing dat de show van de band op Lowlands een partij rocken wordt. The Who, David Bowie, Aerosmith, het lijkt wel een ode aan de rockmuziek. Wie dieper in de achtergrond van de band duikt vind ook dat de groep wel degelijk een supergroep te noemen is. Naast de eerder genoemde Johnny Depp zijn namelijk founding fathers Alice Cooper en Joe Perry (Aerosmith) te vinden. En hoe ze bij elkaar zijn gekomen? Drank!

The Hollywood Vampires

Het verhaal van Hollywood Vampires kent zijn oorsprong in de jaren ’70 in Los Angeles. Hier vormden een aantal muzikanten een drinkclub met dezelfde naam. En het waren niet zomaar een groep muzikanten, maar Harry Nilsson, Ringo Starr (The Beatles), Keith Moon (The Who), Micky Dolenz (The Monkees) en Alice Cooper waren lid van de club. Thuisbasis? Het valhalla der rockmuziek: Rainbow Bar & Grill in LA. De naam van de groep kent zijn oorsprong in het feit dat vampieren nooit daglicht zien. Net als de Hollywood Vampires, aangezien ze altijd in de kroeg zaten. In de Rainbow Bar & Grill hangt nog steeds een bord waar de groep hun tijd doorbracht.

Alice Cooper vertelt in een interview met NME dat de Hollywood Vampires ook een softball team hadden. Er werd vaak getraind en ze waren stiekem best goed. Maar niet iedereen deed mee: ”John Lennon, Harry Nilsson and Keith Moon would never play baseball”. John Lennon bezocht altijd Harry Nilsson tijdens zijn bezoeken aan de Vereningde Staten, waardoor hij al snel een erelid werd van de groep.

Cooper vertelt ook over Jim Morrison en Jimi Hendrix: ”Even though they weren’t around for the Vampires, we put the two Jims on the record as honorary members”. Door de jaren heen is de drinkclub uit LA behoorlijk uitgedund. Muzikanten van legendestatus bezweken onder het leven een rockster. Hierdoor bleef Alice Cooper als een van de weinigen over van de groep.

Geboorte van Hollywood Vampires

https://www.youtube.com/watch?v=dy5k-AzzBzg

In een interview op zijn YouTube-kanaal vertelt Cooper over de oprichting van de band Hollywood Vampires. Tijdens de opnames van de film Dark Shadows in 2015 – waar Alice Cooper een gastoptreden doet in het huis het door Johnny Depp gespeelde personage Barnabas Collins – raakt Alice Cooper in gesprek met de acteur. Johnny Depp, verkleed als vampier voor de film, en Cooper praten over de drinkclub Hollywood Vampires. Later in het gesprek zegt Alice: ”Wouldn’t it be amazing to put a band together, Hollywood Vampires, and dedicate it to all of my dead drunk best friends?”. Op dit moment loopt bij toeval Aerosmith gitarist Joe Perry binnen en zegt: ”I’m in”. Met twee gitaristen en een zanger was de band Hollywood Vampires geboren.

Alice en Joe vertellen op YouTube dat de groep vanaf het moment dat ze de studio indoken meteen begon te groeien. De groep ontwikkelde zicht haast tot een collectief. Rock ’n roll-legendes zoals Duff McKagan (Guns N’ Roses), Dave Grohl (Foo Fighters), Slash (Guns N’Roses), Brian Johnson (AC/DC) en Paul McCartney (The Beatles) voegde zich bij het trio in de studio.

Paul McCartney was werkelijk een speciale ervaring in de studio, vertelt Cooper in dezelfde YouTube-video. De ex-Beatle kwam de studio in en wist van de piano gelijk zijn plek te maken. De bassist wist vrij snel welk nummer hij met de Vampires wou opnemen: ‘Come and Get It’. Wat erna gebeurde vergelijkt Alice een Indiana Jones-moment. McCartney klikt zijn koffer open en haalt dé Beatles bas tevoorschijn. Iedereen kijkt met open mond en het gevoel dat ze naar een waar reliek kijken. McCartney daarentegen denkt er niet zo over, pakt de bas uit het koffer en gooit de bas richting Johnny Depp en zegt: ”It’s just a piece of wood”.

Hollywood Vampires on stage

Zoals hierboven al wordt opgemerkt, eert Hollywood Vampires Alice Cooper’s ‘dead drunk friends‘ en dat is ook keihard terug te zien in hun setlist. De supergroep speelt onder andere nummers van The Who, David Bowie en The Doors. Volgens Joe en Alice is Johnny Depp een fantastische gitarist en dedicated rock ’n roller. De allure van filmster is hem ook niet aan te reken volgens de rocksterren: ”He does not go up there and ‘act’ like a rockstar, he is a rockstar”. Ze voegen eraan toe dat Johnny het publiek wel elke avond moet overtuigen: ”After three song the audience is really convinced about his guitar playing. But then he has played four guitar solo’s already”.

Lowlands 2020

Lowlands 2019 Sfeer
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Lowlands, zin in. Treffender dan The Opposites zullen we het nooit kunnen formuleren. Helaas gooit de pandemie van het coronavirus dit jaar roet in het eten: uit voorzorgsmaatregelen gaat de editie van 2020 niet door. Ieder jaar wordt het evenemententerrein in Biddinghuizen getransformeerd tot een feestelijk paradijs. Voor 2020 stonden onder meer The Chemical Brothers, Foals en Stormy op het programma.

Naast de hoogwaardige muzikale line-up, staat Lowlands ook al ruim een kwart eeuw garant voor een uitgebreid randprogramma: workshops, comedy, film of wetenschap, niets is te dol. Lowlands is een allemansvriend en daarom een onbetwist hoogtepunt van de festivalzomer.

Beluister onze Spotify-playlist van Lowlands om je toch nog een beetje op het festival te kunnen wanen deze zomer:

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen

Wat zegt de community? 💬

Over de auteur ✍️

Ian Geerts

Communicatiestudent aan de Fontys Economische Hogenschool Tilburg. Draait alles van Rolling Stones, Art Blakey en The Beach Boys tot aan Motorhead, Sleep en Darkthrone.

Meer van Ian