Vaarwel festivalzomer: o.a. Pinkpop, Lowlands en BKS verboden door coronavirus

1040
Regen Best Kept Secret
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Er kunnen tot minstens 1 september 2020 geen festivals en andere evenementen plaatsvinden. Dit melden RTL Nieuws en NU.nl op basis van bronnen. Vrijwel alle Nederlandse zomerfestivals, zoals Pinkpop, Lowlands, Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole, vallen hiermee in één klap om.

Het zat er al langere tijd aan te komen. De CEO’s van MOJO, Ruben Brouwer en John Mulder, pleitten er op BNR en in Op1 al voor dat het kabinet duidelijkheid moest geven. Nu is bevestigd dat er deze zomer inderdaad geen festivals kunnen plaatsvinden. Hoogstwaarschijnlijk maakt het kabinet deze informatie tijdens de persconferentie van dinsdagavond publiekelijk.

De opgelegde maatregelen waren aanvankelijk van kracht tot 1 juni, wat ten koste ging van onder andere Paaspop. De verlenging van het verbod op evenementen tot het einde van de zomer betekent dus de doodsteek voor festivals als Pinkpop, Down The Rabbit Hole, Best Kept Secret en Lowlands.

Het is nog te vroeg om te stellen wat er gebeurt met de aangekochte tickets. De organisatie van Paaspop gaf al wel een voorschot op de gevolgen van de afgelasting. Met de campagne #saveyourticket probeert zij kaarthouders ervan te overtuigen het ticket te bewaren voor volgend jaar of om te zetten in een voucher. Hiermee draag je op een positieve manier bij aan het beperken van de impact van de coronacrisis op festivalorganisaties. Het ligt in de lijn der verwachting dat andere festivals dit voorbeeld gaan volgen.

De overheid in België kondigde eerder ook al een verbod af op evenementen tot eind augustus 2020. Hierdoor kwamen Rock Werchter, Graspop en Pukkelpop te vervallen.

Corona en festivals

De verspreiding van het coronavirus (COVID-19) heeft groeiende consequenties voor festivals wereldwijd. Artiesten zeggen af, festivals worden afgelast en overheden stellen maatregelen op.

Omdat het met het naderende festivalseizoen onduidelijk is hoe het virus zich de komende maanden ontwikkelt, blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus en festivals via onze speciale pagina. Je vindt er een liveblog, het laatste nieuws, statements van festivals en een duiding van cruciale momenten de komende tijd.