Directeur Mojo Concerts bezorgd om festivals vanwege coronavirus

Pinkpop 2019
Foto: Monique Biermans / Festileaks

Vanwege het coronavirus geldt een verbod op evenementen tot 1 juni. Wat gebeurt er met onder meer Pinkpop, Down The Rabbit Hole en Lowlands, die na die datum gepland staan? Mojo Concerts: ”Wij maken ons daar zorgen over.”

“Het rare is dat we op een enkele band na geen afzeggingen hebben voor de zomerfestivals,” zegt John Mulder tegen 3voor12. Mulder is directeur van Mojo Concerts, het boekingskantoor van onder meer Down The Rabbit Hole, Pinkpop en Lowlands. ”Het zou voor ons desastreus zijn als de overheid pas half mei beslist wat er na 1 juni mogelijk is. Want in theorie gaat alles door, en daar gaan we dan ook voor.”

Volgens de Mojo-directeur spelen drie elementen een belangrijke rol: de regels van de overheid, de artiesten zelf (willen ze zelf komen?) en de internationale vliegindustrie. Dat niemand nu kaartjes koopt voor de festivals is volgens Mulder niet van groot belang. ”Dan verkopen we maar minder kaartjes. Als we in staat zijn een festival te doen, zullen we dat ook doen.”

Ook over Lowlands in augustus wordt al nagedacht. Mulder zegt dat hier dezelfde drie elementen van belang zijn als voor de festivals in juni en juli. Wel denkt hij dat het op gang komen van de maatschappij na de coronacrisis in kleine stappen gaat, waarbij festivals als laatste aan bod komen. ”Pas helemaal op het eind komen de grote mensenmassa’s.”

Corona en festivals

De verspreiding van het coronavirus (COVID-19) heeft groeiende consequenties voor festivals wereldwijd. Artiesten zeggen af, festivals worden geannuleerd en overheden stellen maatregelen op.

Omdat het met het naderende festivalseizoen onduidelijk is hoe het virus zich de komende maanden ontwikkelt, blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus en festivals via onze speciale pagina. Je vindt er een liveblog, het laatste nieuws, statements van festivals en een duiding van cruciale momenten de komende tijd.