Startersgids: Beck voor beginners

Photo credit: Mikai Karl

Komende zomer staat, als alles goed gaat, Beck voor de eerste keer op Down the Rabbit Hole! Is dit voor jou ook de eerste keer Beck? We got you. Met deze startersgids over Beck krijg je alles te weten en te horen om goed voorbereid voor de dag te komen in het konijnenhol.

Het debuut

Beck Hansen, voluit Bek David Campbell, maakt een mix van popmuziek, folk, hiphop, lo-fi, psychedelia, country, blues, rock en jazz, maar begint zijn carrière in de folk. Hij brengt zijn experimentele debuut Golden Feelings in 1993 gelimiteerd uit (in 1999 wordt het pas officieel uitgebracht). Ondanks dat het door de muziekcritici goed wordt ontvangen, gaat het aan de hitlijsten voorbij. Net als Stereopathetic Soulmanure, dat tweede album van Beck bevat wederom veel experimentele folk en thuisopnames. Het is pas bij album drie dat de singer-songwriter het grote publiek bereikt.

Beck’s Loser

Nee, jij niet, maar de grootste hit van Beck. ‘Loser’ verschijnt in 1993 en staat op het derde studioalbum van de singer-songwriter, Mellow Gold. Het nummer bestijgt de hitlijsten wereldwijd en is tot op heden nog steeds het grootste succes van de zanger. De combinatie van alternatieve rock, rap-folk en hip-hop blijft vanaf dat moment altijd aan Beck kleven. ‘I’m a loser baby so why don’t you kill me?‘ krijg je de rest van het festival niet meer uit je hoofd.

Odelay

Na een experimenteel uitstapje met album nummer 4, One Foot in the Grave, verschijnt in 1996 het vijfde en tot nu toe meest verkochte album van Beck. Met Odelay borduurt hij voort op het hybride geluid van single ‘Loser’: een combinatie van alternatieve rock, folk en rock rap. Het album bevat meerdere succesvolle singles, waarvan ‘Devils Haicut’ er eentje is en ‘Where It’s At’ het all-time meest live gespeelde nummer van Beck.

Het muzikale brein van Beck

Het is onmogelijk om de Canadese singer-songwriter in een muzikaal hokje te plaatsen. Waar de zanger het ene moment staat de rappen, brengt hij de andere keer een puur folkalbum uit. Zoals Sea Change in 2002 met het bovenstaande ‘The Golden Age’, waarmee hij dus weer de folk uit de beginjaren omarmt. Van country tot soul, van funk tot alternatieve rock. De Canadese zanger schroomt geen enkel genre. Het is wachten op het eerste death metal album of misschien wel een klassiek stuk.

Een creatieve familie

Klaar om je vrienden van wat muzikale feitjes over Beck te voorzien? Let’s go! Beck komt uit een bijzonder muzikale en creatieve familie. Zijn vader David was dirigent en componist en verliet de familie al vroeg. Moeder Bibbe deed mee aan Andy Warhols Factory en opa Al werkte samen met Yoko Ono. Dat pak je dan toch maar even mee.

In 2014 keert hij na wat omzwervingen in onder andere de psychedelische rock terug bij Sea Change, met Morning Phase is Beck terug bij de folk(rock). Het wordt het meest succesvolle album, in de zin van hitlijsten. Het album wordt vijf keer genomineerd voor een Grammy en wint er maar liefst drie, onder andere ‘Album of the Year’.

Hyperspace

De komende festivaltour van Beck zal deels in het teken staan van zijn meest recente album: Hyperspace. Op deze langspeler staat onder meer de single Uneventful Days en werkt de muzikant samen met Pharrell Williams. De rapper en producer bespeelt de drums en keyboard en schreef mee aan het album. Op welk festival ook, Pharrell is nooit ver weg. Al dan wel niet in levende lijve.

Klaar voor een stukje synth-pop (die hadden we nog niet genoemd) op Down the Rabbit Hole?

Beck

(c) Rob Walbers

Beck David Campbell, beter bekend als Beck, zit al een lange tijd in de muziekindustrie. De zanger combineert verschillende genres en creëert hiermee zijn een eigen stijl. In 1993 bracht hij het nummer ‘Loser’ uit, wat uitgroeide tot een van zijn grootste nummers ooit. Zijn meest recent album Hyperspace, bracht hij uit in 2019. Dit album werd goed ontvangen en mede hierdoor zien we hem deze zomer terug op verschillende festivals.