Alles wat je moet weten voor je eerste keer Graspop

Op donderdag 20 juni opent Graspop 2024. Om ervoor te zorgen dat jij alles haalt uit één van de mooiste festivals van het jaar, bereiden wij je alvast voor met alles wat je moet weten voor je eerste keer Graspop.

Met acts als Bring Me the Horizon, TOOL, Limp Bizkit en Judas Priest is er dit jaar weer een heleboel te beleven in Dessel. Ga jij dit jaar voor het eerst naar Belgisch grootste metalfestival? Wij geven je handige tips voor je eerste bezoek aan Graspop.

Photo Credits: Ruben Schoenmakers

Het weer

Graspop vindt tegen het einde van juni plaats, goede kans dus dat het net als voorgaande edities hart-sti-kke warm wordt. Bereid je hier dus goed op voor. Denk aan een petje, zonnebril, luchtige kleding en zonnebrand. In het verlengde hiervan is het ook slim om goed te drinken. Wat er precies wel en niet het festivalterrein op mag vind je hier. Zo zijn rugzakken tot 45cm hoogte akkoord, en is zonnebrand in verpakkingen van maximaal 100 ml ook toegestaan.

Hoewel voorbereidingen op warm weer dus belangrijk zijn, kan het weer natuurlijk ook de andere kant op slaan. Een regenponcho is dan ook geen overbodige luxe. Daarnaast kan het ’s nachts goed afkoelen in de tent. Houd hier rekening mee.

Pro-tip: verspreid over het festivalterrein is er gratis drinkwater beschikbaar. Ideaal om je Camelbak of pet mee te vullen.

Photo Credits: Bart Vernimmen

Munten

Om vier dagen te kunnen headbangen, moshen en crowdsurfen moet er natuurlijk ook getankt worden. Of je nu voor een overheerlijke Karma Kebab, of het befaamde Graspopse Metal Grass gaat, bekijk aan het begin van jouw Graspop 2024 goed naar de porties en prijzen die je per stand krijgt. Festivallen is immers een dure hobby, en de mate waarin jouw zuurverdiende Skullies jouw maag vullen, verschilt sterk per gerecht.

Pro-tip: de munteenheid van Graspop, Skullies, is al verkrijgbaar in de voorverkoop. Wanneer je voor 13 juni je digitale munten koopt, krijg je 1 gratis Skully bij aankoop van 20 Skullies. De munten voor Graspop zijn digitaal. Je dient een account aan te maken waar je de munten op zet, dit account koppel je aan je Graspop ticket. Zo betaal je contactloos met je Graspop festivalbandje.

Clashes

De timetable voor Graspop 2024 is helaas nog niet bekend. Zodra deze bekend is, doe je er goed aan om alvast te bepalen welke acts je per se wil zien. Ongetwijfeld zullen er optredens clashen, en zullen er keuzes gemaakt moeten worden. Wanneer de timetable bekend is, zijn wij er als de kippen bij om je te helpen met een overzicht van de lastigste clashes. Maak van de komende tijd dus nog gebruik om je hier mentaal op voor te bereiden.

Ook zal je hoogstwaarschijnlijk niet altijd een optreden op je planning hebben staan. Ideaal voor een pauze om even bij te komen en wat te eten. Nog voldoende energie in de tank? Stap dan eens een tent binnen. Wie weet word je live betoverd door een voor jou nog onbekende act, en zie je het optreden van het weekend. Bevalt het minder? Je bent zo weer uit de tent.

Photo Credits: Bart Vernimmen

Graspopetiquette

De Graspop Metal Meeting heet niet voor niets Metal Meeting. Wij, het publiek, zijn één van de belangrijkste onderdelen van een geweldig festivalweekend. Een fijne festivalbeleving valt of staat dan ook bij enige coulance naar elkaar toe.

Wil je dus graag vooraan staan bij jouw favoriete band? Probeer er dan op tijd te zijn. Lukt dit toch niet? Dring jezelf dan niet door het midden naar voren, maar loop via de zijkant naar voren, en schuif naar het midden. Sta je vervolgens mooi vooraan? In het midden, een paar rijen naar achteren vormt zich traditioneel de moshpit. Houd hier dus rekening mee.

Pro-tip: lijkt de tent stampensvol te staan? Goede kans dat dit alleen bij de ingang zo is. Eenmaal in de tent vind je vaak zeeën aan ruimte.

Sta je eenmaal op jouw ideale plek te genieten van een topact? Goede kans dat de band crowdsurfers wil zien. Bereid je hier dus op voor. Til je inmiddels de zoveelste bezwete metalhead naar voren? Vergeet dan ook niet om even degene voor je op de schouder te tikken dat er weer eentje aankomt. En gooi nooit, maar dan ook nooit, de crowdsurfer een paar meter naar voren omdat je het even gehad hebt met de continue stroom crowdsurfers die je bij sommige optredens aantreft.

Pro-tip: ga je zelf voor het eerst crowdsurfen? Bekijk eerst even hoe het publiek zich gedraagt, en of ze voorbereid zijn op crowdsurfers. Eenmaal aan het surfen? Het best doe je dit op je rug, en vorm je een plank. Een slappe crowdsurfer tillen is namelijk veel lastiger.

Photo Credits: xRoossie

Signeersessies

Graspop organiseert jaarlijks signeersessies. Rechts van het rechter hoofdpodium vind je de signing booth. Welke bands er signeren, en welk formaat bands je hier vindt, verschilt per jaar. Zo vond je in 2022 headliners Within Temptation en Sabaton bij de signeertafel, maar waren Hellmut Lotti en Epica vorig jaar de grootste namen bij wie je een krabbel kon halen.

Welke acts aankomende editie gaan signeren wordt in de week van het festival via de socials van Graspop bekend gemaakt. De signeer timeslots per band worden vervolgens de dag ervoor bekend gemaakt via borden bij de signing booth, met uitzondering van de donderdag. Dat wordt donderdag pas bekend gemaakt.

Afhankelijk van de populariteit van de band kunnen er erg lange rijen ontstaan. Zo liep de rij bij Sabaton in 2022 het hele veld van de mainstage over. Wil je dus per se die krabbel? Sluit dan op tijd aan. Voordeel is dat je vanuit de rij nog redelijk goed de optredens op de hoofdpodia meepakt. Tevens bestaat er bij sommige signeersessies de mogelijkheid om in de fastlane aan te sluiten, dit recht kan je winnen via Ducks of Thrash.

Photo Credits: Festileaks / Jesse Boeijenga

Ducks of Thrash

Ducks of Thrash is de ultieme oplossing van de organisatie voor een schoon festivalterrein. Of en in welke vorm het dit jaar aanwezig is, is in verband met het Belgische beleid op plastic bekers onduidelijk. Hierbij in ieder geval de uitleg van het concept: voor elke vijftien bekers die je inlevert ontvang je één token voor de Ducks of Thrash. Je kan hier een drankje mee halen, óf vissen bij de Ducks of Thrash. Op basis van jouw vis geluk verdien je punten, waarmee je prijzen wint.

En geen zorgen, je hebt altijd prijs! Prijzen variëren van gadgets tot toegang tot het skydeck of bijvoorbeeld een fastlane pass voor een signeersessie. Win-win-win dus: een schoon festival terrein, lage kosten voor de organisatie, en gratis gadgets en andere prijzen voor ons!

Graspop 2019
Photo: Elsie Roymans

Geniet

We sluiten af met een sombere noot: Graspop duurt slechts vier dagen. Of vooruit, zes als je de dag ervoor alvast je tent opzet, en je maandag pas vertrekt. Wat wel blijft staan: het is zo weer over. Geniet dus van elk moment. Stap gewoon die tent binnen, ontdek eens een nieuwe band. Klets veel te lang na bij je tent, geniet van het weer, de mensen en de muziek.

Toch nog vragen wat betreft je eerste keer Graspop? Je kan altijd je vragen insturen. Daarnaast heeft het Festileaks Graspop forum gezamenlijk een ongelooflijk grote bak Graspop ervaring, én is er nog de Festifans WhatsApp-community met aparte Graspop chat.

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2024

Locatie
België
Dessel, België
Datum 20-23 juni 2024
Line-up
Alice Cooper
Scorpions
Machine Head
Tickets Kopen