De kracht van Pinkpop: kleine namen maken grote headliners

Pinkpop 2018
Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

In een jaar zonder Pinkpop is het besef des te groter: het festival in Landgraaf is een kweekvijver van talent. Pinkpop zag in haar rijke geschiedenis regelmatig kleine namen enkele jaren doorbreken in de hitlijsten, later terugkeren op een veel hogere plek, of zelfs headliner worden. We duiken in de geschiedenis van de vele Pinkpop-affiches en blikken terug op de eerste optredens van de grootste (hedendaagse) headliners.

1979: The Police

Met amper één album op zak is The Police nog een nobele onbekende als ze in 1979 op Pinkpop spelen. Enkele weken geleden namen we dat optreden nauwkeurig onder de loep. De jaren nadien was The Police een topnaam in muziekland, maar een terugkeer naar Geleen of Landgraaf is er nooit van gekomen.

1981: U2

Amper twee jaar na The Police deed het festival het kunstje opnieuw, dit keer met U2. Voor amper 6000 gulden (zo’n €2700,-) kwamen de vier Ieren de pannen van het dak spelen. U2 verkoopt ondertussen de grootste stadions ter wereld uit, maar net als The Police zijn ze nooit naar Pinkpop teruggekeerd.

1988: Red Hot Chili Peppers

https://www.youtube.com/watch?v=7XKT2PKQdcg

The Peppers speelden al op Pinkpop, vlak voordat ze het iconische album Mother’s Milk (1989) uitbrachten. Het werd een optreden met een droevig kantje, want amper een maand na hun optreden in Landgraaf stierf gitarist Hillel Slovak aan een overdosis. Kort daarna verliet drummer Jack Irons de band. Kiedis en Flea lieten het hoofd niet hangen en in 1990 stonden ze weer op Pinkpop, nu met John Frusciante en Chad Smith aan hun zijde. In 2006 en 2016 stonden ze op Pinkpop als headliner en ook in 2021 mogen we ons weer op hun komst verheugen.

2000: Muse

https://www.youtube.com/watch?v=UQ-OLlvRtQI

Muse begon in 2000 helemaal onderaan de Pinkpop-ladder. Om 13.15 beklommen ze het podium in de 3FM-tent. Twee jaar later waren ze wat treden geklommen en mochten ze om 16.45 de Main Stage opkruipen. Na Absolution sprongen ze naar de top: in 2004 en 2007 sloten ze hun festivaldag af. Daarna lieten ze Landgraaf een tijdje links liggen, maar in 2015 brachten ze hun explosieve show nog eens mee.

2006: Editors

De laatste band die we bespreken is Editors. In 2006 begonnen ze niet helemaal onderaan het affiche, maar 15.30 op de John Peel Stage is niet bepaald de plaats waar we Editors in 2019 zouden verwachten. Ze kwamen terug in 2008, 2010, 2014 en 2018 en hoewel ze altijd een beetje later zijn mogen beginnen, moeten ze de laatste stap nog nemen. Editors heeft op Pinkpop altijd een afsluiter (één keer met nog een dj) na zich moeten dulden.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy