Sziget: van Romeins paleis naar scheepswerf tot feesteiland

Photo: Sandor Csudai (Sziget Festival)

Duizenden mensen zetten ieder jaar op het Hajógyári-eiland hun tentje op. Het Hongaarse festival Sziget vindt namelijk al zevenentwintig jaar plaats op dit eiland in de stad Boedapest. Wat velen echter niet weten, is dat hun tentje op dezelfde plek staat als waar Romeinen hebben gewoond en later een grote scheepswerf stond. Tijd om daar verandering in te brengen!

Eerst even wat feitjes. Het Hajógyári-eiland, ook wel Óbuda-eiland genoemd, ligt in de Donau en heeft een oppervlakte van ongeveer 100 hectare. In 1993 werd besloten Diáksziget (studenteneiland) hier te organiseren en sindsdien is het eiland het toneel van een van de grootste evenementen in Europa. Al gauw werd dit evenement omgedoopt tot Sziget, wat gewoon ‘eiland’ betekent in het Hongaars.

Romeinse sporen

Lang voordat de eerste tentjes het eiland overnamen had het andere bezoekers. Hajógyári maakte hoogstwaarschijnlijk deel uit van een Romeins fort toen zij in 89 V. Chr. de regio innamen. Van Aquincum, de stad die ontstond rondom het fort, zijn nog steeds veel restanten te zien in de omgeving van het eiland. Eén van de belangrijkste gebouwen in deze oude stad was het keizerlijk paleis. Dit gebouw stond hoogstwaarschijnlijk op Hajógyári, maar de restanten zijn vrijwel niet meer zichtbaar. De kans is zeer groot dat keizer Hadrianus (van die muur in Schotland) hier nog gewoond heeft. Dat geeft de festivalsfeer toch een keizerlijk tintje!

Industrieel hoogtij

In 408 N. Chr. vertrokken de Romeinen weer, nadat de Hunnen hen langzaam versloegen. Het gebied rond Hajógyári raakte langzaam ontvolkt en veel mensen trokken naar de steden van Buda en Pest. Het eiland werd weer belangrijk toen in 1836 de Óbuda scheepswerf zich vestigde op het eiland. De kenmerkende inham aan de zuidkant van het eiland is een overblijfsel van de werf, waar de schepen te water werden gelaten. De werf was één van de grootste en belangrijkste in Midden-Europa en bleef tot 1988 schepen bouwen. De gebieden waar de werf niet stond werden gebruikt door wortelboeren. Waar jij nu lekker bier staat te hijsen tijdens Sziget stonden eerder dus mensen te zwoegen. In 1991 was het echter uit met de pret en werd het bedrijf opgeheven. Enkele kantoorgebouwen en loodsen zijn nog zichtbaar op het eiland. De boeren hadden in 1967 al plaatsgemaakt voor een groot park.

Lekker recreëren

Sziget 2018
Photo: Rockstar Photographers

Met de grote industrie weg en de rest van het eiland onbewoond was het de perfecte plek om grootse dingen te gaan organiseren. Muzikant Péter Müller en concertorganisator Károly Gerendai beseften zich dit maar al te goed en organiseren in 1993 Diáksziget. In 1996 wordt dit omgedoopt tot het festival dat we allemaal kennen: Sziget Festival. Hierdoor krijgt Hajógyári of Óbuda enorme bekendheid en weet vrijwel iedereen het eiland te vinden. Waar dus eerst de Romeinen hun paleizen bouwden kan jij nu feesten als een koning en waar er eerst grote schepen werden gemaakt kan jij nu lekker luieren.

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Halsey
Liam Gallagher
Fred again..
Tickets Kopen