Dit zijn 6 van de grootste festivals van Europa

Foto: Sebastian Meier / Festileaks

Ieder jaar worden er duizenden festivals in heel Europa georganiseerd. Uiteraard zijn er een aantal die daar met kop en schouders bovenuit steken. Festivals die een gigantisch aantal bezoekers trekken. Wij nemen je mee op reis langs 6 van de grootste festivals in Europa.

Foto: Rachel Docherty

Glastonbury

Misschien wel de meest bekende en legendarische in dit rijtje. In 1970 vond de eerste editie van Glastonbury plaats. Inmiddels zijn er 35 edities geweest. Ieder jaar trekt het Britse festival meer dan 200.000 bezoekers. De line-up is ieder jaar waanzinnig. De headliners die verdeeld zijn over meerdere festivals bij ons in het land, kunnen zomaar eens allemaal op Glastonbury staan. Geen wonder dat het bijna onmogelijk is om kaarten te bemachtigen.

Tomorrowland

Nog een festival waarbij het een onmogelijke opgave is om kaarten te krijgen is Tomorrowland. Van over de gehele wereld reizen mensen af naar België om dit spektakel mee te maken. Twee weekenden lang verandert het plaatsje Boom in een walhalla voor liefhebbers van elektronische muziek. Maar ook als je nog maar een beginnende liefhebber bent, is het een aanrader. De podia zijn ook heel indrukwekkend. Geen wonder dat het festival de Festileaks Festival Award voor ‘Beste festivalterrein’ binnensleepte. Tomorrowland trekt ieder jaar ongeveer 180.000 bezoekers.

Foto: Rockstar Photographers/Sziget 2016

Sziget

Een festival wat natuurlijk niet kan ontbreken op deze lijst is Sziget. Het Hongaarse festival heeft ieder jaar ruimte voor maar liefst 450.000 bezoekers. Ter vergelijking: dat zijn meer mensen dan dat er in de provincie Flevoland wonen. Sziget vindt traditiegetrouw plaats op het Óbuda-eiland in de stad Boedapest, die je makkelijk kan verkennen als je er toch bent. En daarnaast: met een line-up met voor ieder wat wils is het gegarandeerd zes dagen feest. Leuke bijkomstigheid: de kosten van één dag Sziget vallen ook reuze mee.

Photo: Joris Bakker / Festileaks

Primavera Sound

In 2022 wisten maar liefst 460.500 bezoekers de weg te vinden naar Primavera Sound. Dat is niet zo gek, want het is misschien wel een van de meest toonaangevende indie-festivals ter wereld. De organisatie weet ieder jaar een line-up neer te zetten waar je je vingers bij aflikt. Primavera blijkt bovendien ook extreem vermakelijk te zijn buiten het hoofdpodium om. Geen wonder dat ze in 2019 en 2022 hiervoor werden beloond met de Festileaks Festival Award in de categorie Beste line-up. Primavera Sound vindt plaats in Barcelona.

Rock Werchter 2023
Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter)

Rock Werchter

Soms hoef je voor een van de grootste festivals geen massale afstand af te leggen om er te komen. Het Belgische Rock Werchter trekt per festivaldag zo’n 90.000 bezoekers. Die bezoekers krijgen een line-up voorgeschoteld waar je u tegen zegt. Van Muse tot P!nk, en van Pearl Jam tot Gorillaz. Het zijn slechts enkele voorbeelden van artiesten die op het festival hebben gestaan in de afgelopen jaren. Bekijk hier alle line-up posters sinds 1975.

Photo: Ian Geerts (@_mortus) / Festileaks

Hellfest

Hellfest trok in 2022 maar liefst 420.000 bezoekers in totaal. Dat is ongeveer 60 keer het aantal inwoners van Clisson, het Franse dorpje waar het georganiseerd wordt. De line-up van Hellfest is de kers op de taart voor liefhebbers van allerlei soorten metal en rock. Aan keiharde gitaren, moshpits en headbangen geen gebrek hier. En over iedere meter op het terrein is nagedacht. Zo noemde onze reporter het in 2022 Metal Disneyland Clisson. Zeker de moeite waard om eens mee te maken!

Tomorrowland Logo

Tomorrowland 2019

Locatie
België
Boom, België
Datum 19-28 juli 2019
Tickets Niet meer beschikbaar.