Zwarte Cross-koningin Tante Rikie brengt aanstaande zaterdag tweede boek uit

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Aanstaande zaterdag 21 november kun je Tante Rikie’s tweede onmundig mooie verhalenboek bemachtigen op het terrein van de Zwarte Cross. En dat niet alleen: één van de kopers gaat namelijk ook naar huis met een Gouden Crosser-munt. Hiermee krijg je de rest van je leven gratis toegang tot het festival in Lichtenvoorde.

Festivaldirectrice Tante Rikie bracht in 2014 haar eerste verhalenboek uit als een ode aan de Achterhoek. Het is een verhalenboek voor kinderen, geschreven in het Achterhoeks dialect, om zo de taal levende te houden. Na het eerste boek leek het de Feestfabriek, de organisatie achter Zwarte Cross, een leuk idee om een vervolg te realiseren. Van het eerste boek zijn meer dan 10.000 exemplaren verkocht.

Geen zorgen voor het kwatjesvolk, oftewel de niet-Achterhoekers, want onderaan de pagina’s staan de Achterhoekse woorden vertaald. Het tweede boek telt maar liefst 116 pagina’s en staat vol met illustraties, verhalen, gedichten, een recept, een liedje en een raadsel. Het boek is niet door de festivaldirectrice alleen geschreven; 29 andere schrijvers deden mee, zoals Giel Beelen, Gerda Havertong en Tim Knol. De verhalen in het boek komen uit allerlei streken en werelddelen. Naast een leesboek is het ook een luisterboek geworden. Zo kan iedereen horen hoe het dialect klinkt.

Coronaproof boeklancering

In 2014 werd het boek nog gepresenteerd in de Feestfabriek, maar dit jaar is er een coronaproof alternatief bedacht. Het boek wordt gelanceerd in de vorm van een drive-thru bij het festivalterrein van de Zwarte Cross. Aanstaande zaterdag is het mogelijk om langs te gaan bij het terrein tussen 12:00 en 16:00 uur. Oorspronkelijk zou op deze datum de voorverkoop beginnen van het festival, maar de editie van 2021 is helaas alweer uitverkocht. Deze feestelijke boekverkoop biedt troost.

Tante Rikie is zelf ook aanwezig en de eerste honderd boeken zijn door haar gesigneerd. Daarnaast maakt één koper kans op een Gouden Crosser-munt, wat levenslang gratis toegang tot de Zwarte Cross betekent! Meer informatie over de boekverkoop is hier te vinden.

Tante Rikie

Rikie

Tante Rikie is de mascotte, het logo en de festivaldirectrice van de Zwarte Cross. Zij wordt elk jaar vereerd tijdens het festival door onder andere rondgedragen te worden op een draagstoel. Op 3 september 2019, haar 70e verjaardag, maakte ze bekend dat de editie van Zwarte Cross 2020 haar laatste zou zijn als directrice. Doordat het festival niet doorging, is gezegd dat 2021 haar afscheid zou betreffen. De editie van 2021 vindt plaats van 15 t/m 18 juli en is al uitverkocht doordat de tickets van 2020 geldig blijven.

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2024

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 18-21 juli 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen