10x Succesvolle Nederlandse festivalacts in het buitenland

Chef'Special
Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks

De mannen van Chef’Special reizen in de zomer van 2021 af naar het Tsjechische festival Colours of Ostrava. Niet omdat ze kaartjes gescoord hebben, maar omdat de Nederlandse band zelf op het podium staat in Ostrava! En zij zijn niet de enige Nederlandse act op het festival. Zo is Martin Garrix een van de headliners en is ook de Nederlandse Ska-formatie Bazzookas uitgenodigd. Al dit Nederlandse talent treedt op op 17 juli, de laatste dag van het vierdaagse festival.

Het klinkt best bijzonder, drie Nederlandse acts op een buitenlands festival. En hoewel het dat ook is, is het zeker niet uniek. Stiekem heeft ons land veel talent dat het goed doet op de internationale markt. Natuurlijk zijn wij groot leverancier van vele DJ’s zoals Armin van Buuren, Tiësto en Martin Garrix, maar ook binnen andere genres doen we het lang niet slecht in het buitenland!

Laten we even een digitale reis (helemaal corona-proof!) maken langs 10 Nederlandse acts die de afgelopen jaren op festivals in het buitenland te vinden waren. Wellicht brengt het je zelfs op inspiratie voor onze Festivalacts Top 100 Aller Tijden: daarin zoeken we naar de beste artiesten ooit. Welke Nederlandse acts neem jij mee in je lijst?

1. Chef’Special

Colours of Ostrava is niet het eerste festival dat de Haarlemse band buiten de landsgrenzen aan doet. Sziget is ook een festival dat regelmatig het podium openstelt voor de Hollanders. In 2017 stond Chef’Special op het Hongaarse festival. Of nouja, stond… Lead zanger Joshua Nolet kwam in een rolstoel het podium op. Hij liep namelijk vlak voor het optreden tijdens het voetballen een flinke enkelblessure op. Maar dat hield de jongens niet tegen om er een knaller van een show van te maken.

Chef’Special zocht het in 2016 trouwens nog verder buiten de landsgrenzen: toen mocht de band mee op tour met Twenty One Pilots door Amerika en traden ze onder andere op in het wereldberoemde Madison Square Garden!

2. Golden Earring

Met grote internationale hits als ‘Radar Love’, ‘Twilight Zone’ en ‘When the Lady Smiles’ staat Golden Earring bekend als Nederlands grootste export product op het gebied van Rock. In Nederland zijn zij graag geziene gasten op festivals als Pinkpop en Appelpop. Maar ook in het buitenland doen de rockers het goed.

Zo stonden ze in de jaren ‘70 al op het podium van Rose d’Or festival in Zwitserland en EuroPop Open Air Musik Festival in Duitsland. De lijst met optredens in het buitenland werd in de jaren daarna alleen maar langer. Hoewel het aantal festivals in het buitenland voor Golden Earring de laatste jaren misschien wat afneemt, doen zij het nog steeds goed in Duitsland. Daar stonden zij in 2015 nog op het Lieder am See festival in Spalt.

3. Bazzookas

De meeste acts in dit lijstje hebben een ding gemeen één; ze zingen in het Engels. Maar niet de Bazzookas! De Nederlandstalige disco/ska band weet elk optreden om te toveren tot een feestje, zelfs in het buitenland. Zo staan zij bijvoorbeeld al jaren achter elkaar op het Slowaakse festival Pohoda. En ook in 2021 is de band alweer uitgenodigd in Slowakije.

Ondanks dat hun teksten in het Nederlands zijn, maken hun vrolijke en gezellige beats de Bazzookas een zeer geschikte band om in het buitenland op te treden. In 2017 nam de band nog een videoclip op op het podium van Sziget, die check je hierboven.

4. Within Temptation

Within Temptation is een band die waarschijnlijk vaker in het buitenland optreedt dan in hun moederland Nederland. Alleen afgelopen zomer al zouden zij op festivals staan in onder andere Kiev (Oekraïne), Plzeň (Tsjechië) en Wenen (Oostenrijk). Maar helaas mochten die plannen vanwege COVID-19 niet doorgaan. In 2019 heeft de band wel een groot stuk van Europa mogen zien. Zo stonden zij onder andere op Wacken Open Air en M’era Luna in Duitsland en Hellfest in Frankrijk.

Al in 2007 stond Within Temptation op Sziget. Dit beviel zo goed, dat de band in 2011 het nog eens dunnetjes over mocht doen!

5. Guus Meeuwis

Guus Meeuwis is wel een beetje een vreemde eend in de bijt in dit lijstje. Hoewel het niet echt om een festival gaat, is deze toch wel het benoemen waard. Vijf jaar geleden verkocht Guus Meeuwis namelijk binnen 1,5 dag de Royal Albert Hall uit. Precies, die in Londen!

Om te vieren dat de Brabander in 2015 twintig jaar in het vak zat besloot hij iets spectaculairs te doen. Met zijn optreden in de Royal Albert Hall is hij de eerste artiest ooit die daar een Nederlandstalig concert heeft gegeven. In een mum van tijd verkocht hij 5000 kaartjes voor dit unieke optreden. Grotendeels aan Nederlanders, dat dan weer wel.

6. Kensington

Als je ooit naar een show van Kensington geweest bent dan heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat deze band massa’s mensen zonder problemen bespeelt. De act van Kensington heeft alles wat het nodig heeft om een internationaal succes te worden. Dat bewezen de heren bijvoorbeeld in 2015 toen ze het podium van Sziget beklommen. En dat smaakte naar meer! Zo heeft Kensington in 2021 (origineel was het plan in 2020, maar daar stak COVID een stokje voor) opnieuw een complete Europese tour gepland staan.

https://www.instagram.com/p/B4Rtr7QAJhc/?utm_source=ig_embed

7. DeWolff

Wanneer je naar DeWolff luistert denk je waarschijnlijk niet direct: “Hé, die komen uit Limburg!”. De Nederlandse band heeft met hun bluesrock muziek een internationale sound, niet zo gek dus ook dat zij al in 2011 optraden op het Hongaarse Sziget.

In 2012 en 2016 mocht de band optreden in Italië op Arezzo Wave Festival en ook op Zappanale Festival in Duitsland zijn ze een graag geziene act. Maar ook hun eigen clubtour doet het goed over de grens. Met hun tour stonden ze onder andere in Australië, Italië, België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Rusland.

8. Eefje de Visser

Eefje de Visser is waarschijnlijk één van de weinige Nederlanders die dit jaar wél in het buitenland heeft opgetreden. In september trad zij namelijk op in Duitsland op het Hamburgse showcasefestival Reeperbahn, vergelijkbaar met ons Eurosonic Noorderslag. Uiteraard werd het festival aangepast aan de corona-regels. Zo konden er wel beperkt mensen bij zijn, maar enkel zittend. En was een groot deel van het festival online te volgen. Waaronder dus het optreden van onze eigen Eefje.

Eefje had overigens erg geluk, omdat zij tegenwoordig in België woont mocht zij wel nog afreizen naar Duitsland. Naaz bijvoorbeeld had minder geluk, waarover zo meer. 

9. Navarone

Pas in 2018 leerden de meeste Nederlanders de band Navarone kennen dankzij hun deelname aan The Voice of Holland (spoiler alert, ze werden tweede). Maar al ruim daarvoor was Navarone actief, zelfs in het buitenland! De Nijmeegse band stond al in 2013 op het Hongaarse podium van Sziget en in 2016 traden ze op op Colors of Ostrava in Tsjechië.

En hoewel in eigen land, deze had ook een flink internationaal sausje; Navarone mocht in 2019 het voorprogramma van Bon Jovi in het Goffertpark verzorgen samen met Kensington. 

10. Naaz

Dit jaar zat het er nét niet in voor Naaz om nog op te treden in het buitenland. Want hoewel Eefje de Visser wel naar het Duitse showcasefestival Reeperbahn in Hamburg af mocht reizen, werd Naaz de toegang ontzegd vanwege corona. Naaz kwam uit een door Duitsland rood bestempeld corona-gebied. Dubbel zuur voor haar, hier kwam zij namelijk pas na een busrit van 8 uur richting het festival achter.

Maar Naaz mocht wel 2019 al proeven van optreden in het buitenland. Toen stond zij namelijk stralend op het Europe stage van Sziget in Hongarije, waar ze het publiek mega enthousiast kreeg met haar minimalistische popmuziek.

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

Parcels

Photo: Kamiel Scholten/Festileaks

Waar Parcels de neiging heeft om alle woorden aan elkaar te schrijven, gaan wij dat hier niet doen. Dan is het namelijk onmogelijk om dit stuk te lezen en gaat Parcels de Festivalacts top 100 niet halen. En met een reden willen we dat niet. Want de funky riffs van nummers zoals Tieduprightnow en Overnight doen elk festivalbezoeker alle zorgen vergeten. En met Somethinggreater (Een moderne festivalanthem?) hebben ze een perfecte closer van hun set. Jammer dat ze deze juist op Rock Werchter niet konden spelen

Altin Gün

Exotisch Nederlands trots! De Turkse band Altin Gün, uit Amsterdam, heeft deze zomer niet stilgezeten. Onder andere festivalkrakers Rock Werchter, Primavera Sound, Lowlands en Best Kept Secret stonden op hun uitgebreide programma. Het zou dus zonde zijn als deze prominente naam op de internationale festivalaffiches de Festivalacts top 100 niet haalt. De twijfel is hoorbaar; was het dan niet goed genoeg? Bekijk hierboven twee nummers, met Süpürgesi Yoncadan terug en die twijfels zijn meer dan weggenomen.

The Chats

Wij weten het eigenlijk wel zeker. Het gaat The Chats helemaal niks boeien of zij in de lijst komen. Deze Australische, wij hebben schijt aan alles, punkbank is bekend geworden met hun (internet)hit Smoko. En is op die voet stug door gegaan de laatste jaren. Geef The Chats een biertje, drie akkoorden en een bullshit onderwerp om over te zingen en niks blijft meer veilig.

Noisia

Noisia
Photo: Frederiek Bosch

Noisia sluit af, voor goed. Nog één laatste album en nog één optreden op Lowlands. Het was een afscheidsfeestje om nooit te vergeten. Noisia is een legendarische naam in de internationale drum and bass wereld, maar is aan de andere kant de bescheiden Groningse act gebleven. En dat maakte dit laatste optreden emotioneel indrukwekkend. Aan de één kant stond de grote naam Skrillex tijdens dit concert naast hun op het podium. En aan de andere kant riep Noisia de medewerkers van Simplon, de Groningse concertzaal wat 22 jaar Noisia’s huis is geweest, het podium op. Eigenlijk verdienen ze door deze waardige carrière afsluiter al een plek in de lijst, Maar wat ging het ook nog eens gruwelijk los op de Lowlands zondagnacht.