Dit zijn de 100 Beste Festivalacts Aller Tijden

Festileaks organiseert jaarlijks de Festivalacts Top 100, met daarin de beste artiesten van afgelopen zomer. Omdat er in 2020 zo bar weinig te festivallen viel, trakteerden we deze maand op een extra grote editie: de Top 100 Beste Festivalacts Aller Tijden. De stemmen zijn inmiddels geteld, en dit is de uitslag.

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

Als je de complete popgeschiedenis erbij pakt, welke act kunnen we dan bestempelen als de ultieme festivalact? Die ene artiest die het altijd waarmaakt, waarbij de ene show nog beter is dan de ander. Tien dagen lang konden bezoekers van Festileaks stemmen op hun favorieten. 6.600 stemmen kwamen binnen, die samen de Festivalacts Top 100 Aller Tijden samenstelden.

100. The Offspring

Beste Festivalacts Aller Tijden
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

99. Frank Carter and The Rattlesnakes

Photo: Kamiel Scholten/Festileaks

98. Parcels

Beste Festivalacts Aller Tijden
Photo: Ben Houdijk

97. Major Lazer

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

96. Limp Bizkit

Beste Festivalacts Aller Tijden
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

95. alt-J

94. The Opposites

Beste Festivalacts Aller Tijden
Photo: Jens Baert

93. Soulwax

Janelle Monae
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

92. Janelle Monae

Beste Festivalacts Aller Tijden
Photo: Jamie Wdziekonski

91. King Gizzard and The Lizard Wizard

Photo: Kamiel Scholten/Festileaks

90. New Order

Beste Festivalacts Aller Tijden
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

89. Kaiser Chiefs

2ManyDJs

88. 2manydjs

Beste Festivalacts Aller Tijden

87. Bruno Mars

DTRH The Swamp is Lava
Photo: Debbie Spaan / Festileaks

86. {{Joost van Bellen}

Beste Festivalacts Aller Tijden
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

85. Iggy Pop

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

84. Manu Chao

Beste Festivalacts Aller Tijden

83. Nine Inch Nails

Beste Festivalacts Aller Tijden

82. Kasabian

Fontaines DC
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

81. Fontaines D.C.

Beste Festivalacts Aller Tijden

80. Charlotte De Witte

Robyn

79. Robyn

Beste Festivalacts Aller Tijden
Foto: still Youtube

78. Placebo

Photo: Ben Houdijk

77. Bon Iver

Beste Festivalacts Aller Tijden
Foto door Kmeron via Flickr (CC)

76. Liam Gallagher

Twenty One Pilots / Lowlands
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

75. Twenty One Pilots

Beste Festivalacts Aller Tijden
Foto: Duygu Akbulut & Candeniz Ülgen

74. Skunk Anansie

Beste Festivalacts Aller Tijden

73. Depeche Mode

Beste Festivalacts Aller Tijden

72. Fleetwood Mac

71. Blur

The Strokes

70. The Strokes

Beste Festivalacts Aller Tijden

69. Sigur Rós

Kings of Leon

68. Kings of Leon

67. Kensington

Photo by Simon Lipman (2018)

66. Snow Patrol

Beste Festivalacts Aller Tijden
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

65. Vampire Weekend

Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

64. Biffy Clyro

GNR

63. Guns N' Roses

oasis

62. Oasis

61. R.E.M.

Beste Festivalacts Aller Tijden

60. dEUS

59. IDLES

58. Imagine Dragons

Foto: Matthijs Mantel/Festileaks

57. Anderson .Paak

Volbeat
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

56. Volbeat

Beste Festivalacts Aller Tijden
Photo: Flavien Prioreau

55. Moderat

Slipknot

54. Slipknot

Photo by Jørund Føreland Pedersen

53. Faithless

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

52. The xx

Photo: Ben Houdijk

51. Royal Blood

Beste Festivalacts Aller Tijden
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

50. Flogging Molly

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

49. Chef'Special

Photo: Ben Houdijk

48. Florence and The Machine

Paul McCartney Freshen Up Tour 2020

47. {[Paul McCartney}}

De Jeugd van Tegenwoordig Formule
De Jeugd van Tegenwoordig, @Kamiel Scholten Fotography

46. De Jeugd Van Tegenwoordig

Beste Festivalacts Aller Tijden
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

45. The War on Drugs

Kendrick Lamar
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

44. Kendrick Lamar

Rolling Stones Pinkpop 2014
Photo: Femke Valks / Festileaks

43. The Rolling Stones

Foto: Tim Tronckoe

42. Dropkick Murphys

Foto: Rudy de Doncker

41. Iron Maiden

Beste Festivalacts Aller Tijden

40. The Killers

Green Day 2019
Photo: Pamela Littky

39. Green Day

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

38. Thom Yorke

Stromae

37. Stromae

36. Oscar and the Wolf

Beste Festivalacts Aller Tijden
Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

35. Nothing But Thieves

34. The Chemical Brothers

BKS 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

33. LCD Soundsystem

DTRH 2019
Photo credits: Festileaks / Kamiel Scholten

32. Balthazar

Photo: Femke Valks / Festileaks

31. Rowwen Hèze

Beste Festivalacts Aller Tijden
Linkin Park

30. Linkin Park

29. System Of A Down

Tool
Photo: Travis Shinn

28. TOOL

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

27. Elbow

Photo: Atlantic

26. Coldplay

Photo: Ben Houdijk

25. Mumford and Sons

Beste Festivalacts Aller Tijden
Photo credits: Festileaks / Kamiel Scholten

24. Underworld

Foals
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

23. Foals

David Byrne
Photo: Tom Hagen, Bilbao BBK Live 2018

22. David Byrne

Photo: Scott Penner

21. Rage Against the Machine

Beste Festivalacts Aller Tijden

20. The Prodigy

Photo: Ben Houdijk

19. Franz Ferdinand

Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

18. Tame Impala

Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

17. The Cure

Beste Festivalacts Aller Tijden
Foto: Don Crusio/Festileaks

16. Red Hot Chili Peppers

Bruce-Springsteen-Danny-Clinch
Photo credit: Danny Clinch

15. Bruce Springsteen & E Street Band

Beste Festivalacts Aller Tijden
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

14. De Staat

Down The Rabbit Hole 2018
photo credit: Focus74

13. Queens of the Stone Age

Beste Festivalacts Aller Tijden
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

12. Gorillaz

Photo credit: Herring

11. Metallica

Photo credit: Jason Williamson

10. Nick Cave and The Bad Seeds

De Australische Nick Cave -en zijn slechte zaadjes- zijn geen groentjes op de festivalpodia. Al in 1989 stond de zwarte vleermuis op Rock Werchter, een jaartje later op Pinkpop. Ook Lowlands en Pukkelpop werden aangedaan. En net als een goede Châteauneuf du Pape werd zijn show alleen maar intenser, rijker, krachtiger en indrukwekkender. En werd het publiek voor zijn podium steeds groter.

Zeker sinds de release van Push The Sky Away en rouwplaat Skeleton Tree groeide de man uit tot een headliner die headlines haalde. Daar mochten Rock Werchter en Down The Rabbit Hole in 2018 nog over meespreken. De magnetische podiumpresence van Cave doet wat met een mens. Dat wordt door jullie beloond met een heel verdiende plek in deze top 10 van Beste Festivalacts Aller Tijden.

BKS 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

9. Arctic Monkeys

Sinds hun eerste show in het minuscule The Grapes in hun hometown Sheffield hebben Alex Turner en zijn kompanen een lange weg afgelegd. Hun stormachtig ontvangen debuutalbum met die lange titel zorgde er meteen voor dat ze een graag geziene gast waren op festivals door heel Europa. En wat een memorabele optredens werden dat meteen! Wie herinnert zich nog die legendarische eerste Lowlands show met de toen nog introverte pukkelige pubers op dat grote Alpha podium? Nauwelijks afgeleid door het modderglijfestijn dat zich buiten de tent afspeelde…

Daarna ging het snel met de Britse jochies. Meer branie, succesvolle albums en muzikale verdieping en de wereld lag aan hun voeten, met twee keer een headline show op Glastonbury als voorlopige hoogtepunten. Dat ze ook in de lage landen indruk hebben gemaakt is duidelijk, want met een mooie negende plek in de Festivalacts Top 100 Aller Tijden horen ze bij de absolute festivaltop.

Beste Festivalacts Aller Tijden

8. Rammstein

Als er een band is die de festivalweide gegarandeerd in vuur en vlam weet te zetten, dan is het Rammstein wel. Dat bedoelen we dan ook letterlijk. Door de grote productie aan kostuums, attributen, vuurwerk en vlammenwerpers kan het haast niet anders dan dat een show van deze Duitsers voor altijd in je geheugen gebrand staat. Of op z’n minst je wenkbrauwen verschroeid.

Maar het is natuurlijk niet alleen de indrukwekkende show die Rammstein tot een van de Beste Festivalacts Aller Tijden maakt. De ‘Tanzmetall’ van de groep zorgt ervoor dat je maar moeilijk stil kan blijven staan. Hossen of moshen is vrijwel een gegeven. En dat alles met Duitse songteksten over bijzondere en grappige thema’s die je uitstekend kan meebrullen. Hiermee hebben ze de perfecte (molotov)cocktail in handen voor een spetterende festivalshow en daarom staan ze ook op deze welverdiende, achtste plaats.

The National / Matt Berninger
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

7. The National

The National won al eens een reguliere editie van de Festivalacts Top 100, in 2019. Misschien zou je met deze diepe teksten niet gelijk denken dat het een headliner zou kunnen zijn. Maar ook op de grootste feestweides (zoals Sziget) laat The National zien hoeveel energie er in de Amerikaanse band zit. Frontman Matt Berninger stopt zijn hele ziel en zaligheid in de nummers en dat is ook altijd goed te zien tijdens ‘Terrible Love’ en ‘Bloodbuzz Ohio’.

Naast dat er aardig wat wijntjes in gaan bij Matt, loopt hij op festivals tijdens ‘Mr. November’ bijna altijd het publiek in om daar een rondje te rennen met zijn (bedrade) microfoon. Er zit zoveel gevoel en energie in de nummers van The National dat je het moeilijk droog kunt houden. Aan het einde van de show is het dan altijd dé vraag of ze Vanderlyle Crybaby Geeks spelen. Op Pukkelpop 2019 deden ze dat twee keer!

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

6. Editors

Sommige bands zijn gemaakt voor festivalweides. Editors heeft dat de afgelopen vijftien jaar wel bewezen met shows op o.a. Pinkpop, Rock Werchter, Lowlands, Down The Rabbit Hole en Best Kept Secret. Nog diep in het geheugen gegrift zijn de sing-a-longs tijdens ‘No Sound But The Wind’ op Rock Werchter of dat moment dat de band geen instrumenten had op Lowlands in 2005.

Editors-frontman Tom Smith is een charismatische verschijning op het festivalpodium. Met zijn diepdonkere stem en betoverende arm- en handbewegingen weet hij de aandacht van het publiek te pakken en vast te houden. Tel daar een vuurwerkshow en talloze hits als ‘Papillon’, ‘Munich’ en ‘The Racing Rats’ bij op en het plaatje van een van de meest geliefde en Beste Festivalacts Aller Tijden is compleet.

Foto: Brantley Gutierrez

5. Foo Fighters

‘It’s times like these, you learn to live again’ zullen Dave Grohl en z’n vrienden gedacht hebben. De Foo’s hebben tal van legendarische festivalshows op hun naam staan. Denk bijvoorbeeld aan Pinkpop 2011, met de eerste regenboog tijdens een rockshow. Of op Sziget 2019, toen ze iemand in een rolstoel het podium op trokken.

Daarnaast zijn ze muzikaal ook ijzersterk natuurlijk, met shows van dik 2,5 uur volle bak energie. Ze willen eigenlijk nooit stoppen met spelen en het publiek wil dat ook niet, zo blijkt nu. Want Foo Fighters staan gewoon in de top 5 van de Festivalacts Top 100 Aller Tijden.

Beste Festivalacts Aller Tijden
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

4. Arcade Fire

Het is geen incident dat deze Canadese band uit Montreal zo hoog scoort in de lijst van Beste Festivalacts Aller Tijden. Sinds de verschijning van hun doorbraakalbum Funeral in 2004 volgde een onstuimige opmars richting de top, die wereldwijd leidde tot het veroveren van miljoenen harten. Een optreden van deze multi-instrumentalisten bijwonen is alsof je een paar dagen wordt ondergedompeld in Mardi Grass. Van uitzinnig dansen in kleurrijke kostuums tot samen meedeinen met je aansteker in de lucht; niets is te gek voor deze veelzijdige muzikanten.

Inmiddels prijken er al vier topalbums op hun naam en het is een geruststellend idee dat zelfs hun minste album een waar festival anthem heeft voortgebracht; ‘Everything Now’. Vooral op festivals zijn deze gasten op dreef. Vraag maar aan alle aanwezigen op Pinkpop 2014{{ of {{Best Kept Secret 2017, die als vallende dominostenen in vuur en vlam werden gezet en euforisch de nacht in werden gestuurd!

Pearl Jam press photo

3. Pearl Jam

Wie Pearl Jam live heeft gezien heeft nog maar één droom: ze nóg een keer zien! De grunge-iconen gaan al een flinke poos maar, maar daar is weinig van te merken: Pearl Jam is live nog steeds ijzersterk. Met shows die langer dan twee uur duren en veel interactie tussen band en publiek hebben, is elke avond onvergetelijk én een verrassing. De setlist is namelijk geen avond hetzelfde.

Maar wat wil je met zo’n oeuvre? ‘Jeremy’, de uitgesponnen gitaarsolo bij ‘Black’, ‘Baba O’Riley’ van The Who, ‘Even Flow’. Het houdt niet op. In Nederland en België zijn Eddie en co ontzettend geliefd. De sprong van de kraan van Eddie op Pinkpop 1992 is haast cultureel erfgoed geworden. De band lijkt elke festivalshow hetzelfde statement af te geven: I’m still alive!

Foto: Eric Pamies

2. Radiohead

Radiohead voelt zich goed thuis in de hogere regionen van toplijstjes. Albums als Kid A, In Rainbows en magnum opus OK Computer worden meer dan vaak gezien als meesterwerken. En ook wanneer ze op een (festival)podium staan, scheren Thom en co altijd hoge toppen. En dus ook de net-niet-hoogste-top van de Festivalacts Top 100 Aller Tijden.

Redenen genoeg: van de memorabele Pinkpop show in 2001, over een Pukkelpop overwinning in 2006 tot de ‘A Moon Shaped Pool’- tour die hen in 2017 naar Rock Werchter en Best Kept Secret bracht. Die laatste was in een mum van tijd uitverkocht, want zo’n legendarische wereldband op dat podium, daar moest je wel bij zijn. Maar welke magische show je ook meemaakte, achteraf kon je enkel maar denken: ‘phew, for a minute there, we lost ourself.’ Gefeliciteerd met het zilver, Thom.

Beste Festivalacts Aller Tijden
Photo: Ben Houdijk

1. Muse

Muse staat al jaren bekend als één van de beste live bands ter wereld, maar het trio uit Teignmouth mag zich nu dé #1 van de 100 Beste Festivalacts Aller Tijden noemen! Matt Bellamy en zijn vrienden timmeren al ruim 20 jaar aan de muzikale weg. In die tijd hebben ze een groot aantal memorabele optredens gegeven. In de middag in de 3FM-tent op Pinkpop 2000 of als afsluiter van het weekend op Rock Werchter 2019: Muse weet er wel raad mee. Matt die achter een piano kruipt, Chris die mondharmonica speelt en dan verschijnt er weer een gigantische bewegende robot op het podium.

Muse weet altijd te verbazen met grootse shows: wees niet verbaasd als er ineens drones over je hoofd vliegen of er een gigantische explosie plaatsvindt midden op het veld. Tel daarbij de tal van tijdloze festivalanthems als ‘Plug in Baby’, ‘Psycho’, ‘Uprising’ en afsluiter ‘Knights of Cydonia’ op en een fantastisch optreden is een garantie.