Dit zijn de 100 Beste Festivalacts Aller Tijden

Festileaks organiseert jaarlijks de Festivalacts Top 100, met daarin de beste artiesten van afgelopen zomer. Omdat er in 2020 zo bar weinig te festivallen viel, trakteerden we deze maand op een extra grote editie: de Festivalacts Top 100 Aller Tijden. De stemmen zijn inmiddels geteld, en dit is de uitslag.

Als je de complete popgeschiedenis erbij pakt, welke act kunnen we dan bestempelen als de ultieme festivalact? Die ene artiest die het altijd waarmaakt, waarbij de ene show nog beter is dan de ander. Tien dagen lang konden bezoekers van Festileaks stemmen op hun favorieten. 6600 stemmen kwamen binnen, die samen de Festivalacts Top 100 Aller Tijden samenstelden.

100. The Offspring

99. Frank Carter & The Rattlesnakes

DTRH Frank Carter Crowdsurf
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

98. Parcels

Photo: Kamiel Scholten/Festileaks

97. Major Lazer

Photo: Ben Houdijk

96. Limp Bizkit

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

95. Alt-J

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

94. The Opposites

93. Soulwax

Photo: Jens Baert

92. Janelle Monáe

Janelle Monae
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

91. King Gizzard & The Lizard Wizard

King Gizzard & The Lizard Wizard
Photo: Jamie Wdziekonski

90. New Order

Photo: Kamiel Scholten/Festileaks

89. Kaiser Chiefs

Kaiser Chiefs - Dauwpop 2019
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

88. 2manydjs

2ManyDJs

87. Bruno Mars

86. Joost van Bellen

DTRH The Swamp is Lava
Photo: Debbie Spaan / Festileaks

85. Iggy Pop

Down The Rabbit Hole 2015
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

84. Manu Chao

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

83. Nine Inch Nails

82. Kasabian

kasabian

81. Fontaines D.C.

Fontaines DC
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

80. Charlotte De Witte

Charlotte de Witte Tomorrowland 31.12.2020

79. Robyn

Robyn

78. Placebo

Foto: still Youtube

77. Bon Iver

Photo: Ben Houdijk

76. Liam Gallagher

Foto door Kmeron via Flickr (CC)

75. Twenty One Pilots

Twenty One Pilots / Lowlands
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

74. Skunk Anansie

Foto: Duygu Akbulut & Candeniz Ülgen

73. Depeche Mode

72. Fleetwood Mac

71. Blur

70. The Strokes

The Strokes

69. Sigur Rós

Sigur Ros

68. Kings of Leon

Kings of Leon

67. Kensington

66. Snow Patrol

Photo by Simon Lipman (2018)

65. Vampire Weekend

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

64. Biffy Clyro

Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

63. Guns N’ Roses

GNR

62. Oasis

oasis

61. R.E.M.

60. dEUS

59. Idles

58. Imagine Dragons

57. Anderson .Paak

Foto: Matthijs Mantel/Festileaks

56. Volbeat

Volbeat
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

55. Moderat

Photo: Flavien Prioreau

54. Slipknot

Slipknot

53. Faithless

Photo by Jørund Føreland Pedersen

52. The xx

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

51. Royal Blood

Photo: Ben Houdijk

50. Flogging Molly

Flogging Molly
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

49. Chef’Special

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

48. Florence + The Machine

Photo: Ben Houdijk

47. Paul McCartney

Paul McCartney Freshen Up Tour 2020

46. De Jeugd van Tegenwoordig

De Jeugd van Tegenwoordig Formule
De Jeugd van Tegenwoordig, @Kamiel Scholten Fotography

45. The War On Drugs

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

44. Kendrick Lamar

Kendrick Lamar
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

43. The Rolling Stones

Rolling Stones Pinkpop 2014
Photo: Femke Valks / Festileaks

42. Dropkick Murphys

Foto: Tim Tronckoe

41. Iron Maiden

Foto: Rudy de Doncker

40. The Killers

The Killers

39. Green Day

Green Day 2019
Photo: Pamela Littky

38. Thom Yorke

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

37. Stromae

Stromae

36. Oscar and the Wolf

35. Nothing but Thieves

Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

34. The Chemical Brothers

33. LCD Soundsystem

BKS 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

32. Balthazar

DTRH 2019
Photo credits: Festileaks / Kamiel Scholten

31. Rowwen Hèze

Photo: Femke Valks / Festileaks

30. Linkin Park

Linkin Park
Linkin Park

29. System Of A Down

28. Tool

Tool
Photo: Travis Shinn

27. Elbow

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

26. Coldplay

Photo: Atlantic

25. Mumford & Sons

Photo: Ben Houdijk

24. Underworld

Photo credits: Festileaks / Kamiel Scholten

23. Foals

Foals
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

22. David Byrne

David Byrne
Photo: Tom Hagen, Bilbao BBK Live 2018

21. Rage Against The Machine

Photo: Scott Penner

20. The Prodigy

19. Franz Ferdinand

Photo: Ben Houdijk

18. Tame Impala

Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

17. The Cure

Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

16. Red Hot Chili Peppers

RHCP
Foto: Don Crusio/Festileaks

15. Bruce Springsteen & E Street Band

Bruce-Springsteen-Danny-Clinch
Photo credit: Danny Clinch

14. De Staat

De Staat / Torre Florim
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

13. Queens of the Stone Age

Down The Rabbit Hole 2018
photo credit: Focus74

12. Gorillaz

Gorillaz - Lowlands 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

11. Metallica

Photo credit: Herring

10. Nick Cave & The Bad Seeds

Photo credit: Jason Williamson

De Australische Nick Cave -en zijn slechte zaadjes- zijn geen groentjes op de festivalpodia. Al in 1989 stond de zwarte vleermuis op Rock Werchter, een jaartje later op Pinkpop. Ook Lowlands en Pukkelpop werden aangedaan. En net als een goede Châteauneuf du Pape werd zijn show alleen maar intenser, rijker, krachtiger en indrukwekkender. En werd het publiek voor zijn podium steeds groter.

Zeker sinds de release van Push The Sky Away en rouwplaat Skeleton Tree groeide de man uit tot een headliner die headlines haalde. Daar mochten Rock Werchter en Down The Rabbit Hole in 2018 nog over meespreken. De magnetische podiumpresence van Cave doet wat met een mens. Dat wordt door jullie beloond met een heel verdiende plek in deze top 10.

9. Arctic Monkeys

BKS 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Sinds hun eerste show in het minuscule The Grapes in hun hometown Sheffield hebben Alex Turner en zijn kompanen een lange weg afgelegd. Hun stormachtig ontvangen debuutalbum met die lange titel zorgde er meteen voor dat ze een graag geziene gast waren op festivals door heel Europa. En wat een memorabele optredens werden dat meteen! Wie herinnert zich nog die legendarische eerste Lowlands show met de toen nog introverte pukkelige pubers op dat grote Alpha podium? Nauwelijks afgeleid door het modderglijfestijn dat zich buiten de tent afspeelde…

Daarna ging het snel met de Britse jochies. Meer branie, succesvolle albums en muzikale verdieping en de wereld lag aan hun voeten, met twee keer een headline show op Glastonbury als voorlopige hoogtepunten. Dat ze ook in de lage landen indruk hebben gemaakt is duidelijk, want met een mooie negende plek in de Festivalacts Top 100 Aller Tijden horen ze bij de absolute festivaltop.

8. Rammstein

Als er een band is die de festivalweide gegarandeerd in vuur en vlam weet te zetten, dan is het Rammstein wel. Dat bedoelen we dan ook letterlijk. Door de grote productie aan kostuums, attributen, vuurwerk en vlammenwerpers kan het haast niet anders dan dat een show van deze Duitsers voor altijd in je geheugen gebrand staat. Of op z’n minst je wenkbrauwen verschroeid.

Maar het is natuurlijk niet alleen de indrukwekkende show die Rammstein tot een van de beste festivalacts maakt. De ‘Tanzmetall’ van de groep zorgt ervoor dat je maar moeilijk stil kan blijven staan. Hossen of moshen is vrijwel een gegeven. En dat alles met Duitse songteksten over bijzondere en grappige thema’s die je uitstekend kan meebrullen. Hiermee hebben ze de perfecte (molotov)cocktail in handen voor een spetterende festivalshow en daarom staan ze ook op deze welverdiende, achtste plaats.

7. The National

The National / Matt Berninger
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

The National won al eens een reguliere editie van de Festivalacts Top 100, in 2019. Misschien zou je met deze diepe teksten niet gelijk denken dat het een headliner zou kunnen zijn. Maar ook op de grootste feestweides (zoals Sziget) laat The National zien hoeveel energie er in de Amerikaanse band zit. Frontman Matt Berninger stopt zijn hele ziel en zaligheid in de nummers en dat is ook altijd goed te zien tijdens ‘Terrible Love’ en ‘Bloodbuzz Ohio’.

Naast dat er aardig wat wijntjes in gaan bij Matt, loopt hij op festivals tijdens ‘Mr. November’ bijna altijd het publiek in om daar een rondje te rennen met zijn (bedrade) microfoon. Er zit zoveel gevoel en energie in de nummers van The National dat je het moeilijk droog kunt houden. Aan het einde van de show is het dan altijd dé vraag of ze Vanderlyle Crybaby Geeks spelen. Op Pukkelpop 2019 deden ze dat twee keer!

6. Editors

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Sommige bands zijn gemaakt voor festivalweides. Editors heeft dat de afgelopen vijftien jaar wel bewezen met shows op o.a. Pinkpop, Rock Werchter, Lowlands, Down The Rabbit Hole en Best Kept Secret. Nog diep in het geheugen gegrift zijn de sing-a-longs tijdens ‘No Sound But The Wind’ op Rock Werchter of dat moment dat de band geen instrumenten had op Lowlands in 2005.

Editors-frontman Tom Smith is een charismatische verschijning op het festivalpodium. Met zijn diepdonkere stem en betoverende arm- en handbewegingen weet hij de aandacht van het publiek te pakken en vast te houden. Tel daar een vuurwerkshow en talloze hits als ‘Papillon’, ‘Munich’ en ‘The Racing Rats’ bij op en het plaatje van een van de meest geliefde festivalacts allertijden is compleet.

5. Foo Fighters

Foto: Brantley Gutierrez

‘It’s times like these, you learn to live again’ zullen Dave Grohl en z’n vrienden gedacht hebben. De Foo’s hebben tal van legendarische festivalshows op hun naam staan. Denk bijvoorbeeld aan Pinkpop 2011, met de eerste regenboog tijdens een rockshow. Of op Sziget 2019, toen ze iemand in een rolstoel het podium op trokken. Daarnaast zijn ze muzikaal ook ijzersterk natuurlijk, met shows van dik 2,5 uur volle bak energie. Ze willen eigenlijk nooit stoppen met spelen en het publiek wil dat ook niet, zo blijkt nu. Want Foo Fighters staan gewoon in de top 5 van de Festivalacts Top 100 Aller Tijden.

4. Arcade Fire

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Het is geen incident dat deze Canadese band uit Montreal zo hoog scoort. Sinds de verschijning van hun doorbraakalbum Funeral in 2004 volgde een onstuimige opmars richting de top, die wereldwijd leidde tot het veroveren van miljoenen harten. Een optreden van deze multi-instrumentalisten bijwonen is alsof je een paar dagen wordt ondergedompeld in Mardi Grass. Van uitzinnig dansen in kleurrijke kostuums tot samen meedeinen met je aansteker in de lucht; niets is te gek voor deze veelzijdige muzikanten. Deze feestband ademt emotie en slaagt er bovendien in om zich te blijven vernieuwen.

Inmiddels prijken er al 4 topalbums op hun naam en het is een geruststellend idee dat zelfs hun minste album een waar festival anthem heeft voortgebracht; ‘Everything Now’. Vooral op festivals zijn deze gasten op dreef. Vraag maar aan alle aanwezigen op Pinkpop 2014 of Best Kept Secret 2017, die als vallende dominostenen in vuur en vlam werden gezet en euforisch de nacht in werden gestuurd!

3. Pearl Jam

Pearl Jam press photo

Wie Pearl Jam live heeft gezien heeft nog maar één droom: ze nóg een keer zien! De grunge-iconen gaan al een flinke poos maar, maar daar is weinig van te merken: Pearl Jam is live nog steeds ijzersterk. Met shows die langer dan twee uur duren en veel interactie tussen band en publiek hebben, is elke avond onvergetelijk én een verrassing. De setlist is namelijk geen avond hetzelfde. Maar wat wil je met zo’n oeuvre? ‘Jeremy’, de uitgesponnen gitaarsolo bij ‘Black’, ‘Baba O’Riley’ van The Who, ‘Even Flow’. Het houdt niet op. In Nederland en België zijn Eddie en co ontzettend geliefd. De sprong van de kraan van Eddie op Pinkpop 1992 is haast cultureel erfgoed geworden. De band lijkt elke festivalshow hetzelfde statement af te geven: I’m still alive!

2. Radiohead

Foto: Eric Pamies

Radiohead voelt zich goed thuis in de hogere regionen van toplijstjes. Albums als Kid A, In Rainbows en magnum opus OK Computer worden meer dan vaak gezien als meesterwerken. En ook wanneer ze op een (festival)podium staan, scheren Thom en co altijd hoge toppen. En dus ook de net-niet-hoogste-top van de Festivalacts Top 100 Aller Tijden.

Redenen genoeg: van de memorabele Pinkpop show in 2001, over een Pukkelpop overwinning in 2006 tot de ‘A Moon Shaped Pool’- tour die hen in 2017 naar Rock Werchter en Best Kept Secret bracht. Die laatste was in een mum van tijd uitverkocht, want zo’n legendarische wereldband op dat podium, daar moest je wel bij zijn. Maar welke magische show je ook meemaakte, achteraf kon je enkel maar denken: ‘phew, for a minute there, we lost ourself.’ Gefeliciteerd met het zilver, Thom.

1. Muse

Photo: Ben Houdijk

Muse staat al jaren bekend als één van de beste live bands ter wereld, maar het trio uit Teignmouth mag zich nu dé beste festivalact aller tijden noemen! Matt Bellamy en zijn vrienden timmeren al ruim 20 jaar aan de muzikale weg. In die tijd hebben ze een groot aantal memorabele optredens gegeven. In de middag in de 3FM-tent op Pinkpop 2000 of als afsluiter van het weekend op Rock Werchter 2019: Muse weet er wel raad mee. Matt die achter een piano kruipt, Chris die mondharmonica speelt en dan verschijnt er weer een gigantische bewegende robot op het podium.

Muse weet altijd te verbazen met grootse shows: wees niet verbaasd als er ineens drones over je hoofd vliegen of er een gigantische explosie plaatsvindt midden op het veld. Tel daarbij de tal van tijdloze festivalanthems als ‘Plug in Baby’, ‘Psycho’, ‘Uprising’ en afsluiter ‘Knights of Cydonia’ op en een fantastisch optreden is een garantie.