The National verkozen tot Festivalact van het Jaar 2019

The National / Matt Berninger
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

The National is verkozen tot Festivalact van het Jaar 2019. Voor de jaarlijkse verkiezing van Festileaks kwam een recordaantal van 13.131 stemmen binnen. De top 3 wordt aangevuld met The Cure en Tame Impala. Morgen hoor je de hele Festivalacts Top 100 op KINK.

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

The National is de zesde winnaar van onze jaarlijkse Festivalacts Top 100 competitie. Vorige winnaars waren Pearl Jam (2018), Radiohead (2017), De Staat (2016), Muse (2015) en Arcade Fire (2014).

Op vrijdag 27 september wordt de complete Top 100 uitgezonden op het alternatieve radiostation KINK. Hier beginnen we om 09:00 uur ’s ochtends, waarna we met z’n allen nog éénmaal het beste van ’t 2019-festivalseizoen herbeleven. Turn that radio up!

1. The National

The National steeg deze zomer boven zichzelf uit. Of het nou is voor een select publiek liefhebbers op Sziget, voor een bomvolle Bravo op Lowlands of tijdens een unieke door fans gecureerde set op Pukkelpop. Voor vorig album Sleep Well Beast (2017) kon The National al rekenen op een Grammy. Ook het nieuwe wapenfeit I Am Easy To Find kent instant classics als tranentrekker ‘Lightyears Away’ en het bloedmooie ‘Rylan’.

De setlist voelt meer dan ooit als een compleet geheel, met ook de band zelf op oorlogssterkte, live zelfs aangevuld door een extra zangeres. Het regende al de hele zomer lovende recensies, maar dan nu ook die verdiende kroon: The National is de Festivalact van het Jaar 2019.

2. The Cure

Ze speelden ruim veertig festivals deze zomer, waaronder bijna alle grote festivals van Europa. Vlakbij konden we ze zien op Pinkpop of Rock Werchter. En we zagen dat het goed was. Bloedgoed. The Cure is eigenlijk een a-typische headliner: geen vuurwerk, geen CO2-kanonnen, stiekem niet eens echte festival anthems. Maar toch marathonsets van tot wel 2,5 uur afleveren en iedereen compleet omver blazen. Dan ben je een hele grote. Ruim 40 jaar in het vak, en nog steeds op de ultieme top. The Cure op een verdiende tweede plek in de Festivalacts Top 100 van 2019.

3. Tame Impala

Een verwacht nieuw album liet op zich wachten, dus was het even spannend: gaat Tame Impala wel kunnen verrassen? Antwoord: ja. Een setlist, gebouwd op oude parels en aangevuld met een enkele nieuwe track, blies op onder andere Lowlands ie-de-reen omver. Tame Impala bewijst dat de dansbare set opener ‘Let It Happen’, de ontelbare lasers en een appearance van A$AP Rocky dé formule zijn voor succes. Een trip zonder middelen. We kijken nu al uit naar die festivaltour in 2020.

De Staat beste Nederlandse act

Festivalacts Top 100 van 2019
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

De hele Festivalacts Top 100 wordt morgen pas bekend, maar we lichten vast een tipje van de sluier op. Ook dit jaar zijn de Nederlanders en Belgen nadrukkelijk aanwezig in de lijst. Zo is De Staat op de 4e plek te vinden en daarmee de hoogst genoteerde Nederlandse act. Ze speelden op veel Nederlandse festivals, maar imponeerden pas echt op Lowlands, waar ze als vervanger van The Prodigy de hele Alpha inpakten. Nieuwe show, ijzersterke nieuwe songs (one, two, pikachu!). Bam: De Staat is de beste Nederlandse festivalact van 2019.

Ook de mannen van Rowwen Hèze staan dit jaar in de top 10. Zij noteren plek nummer 8. Onder de Belgen is het Balthazar die afgelopen zomer de sterkste show gaf – beloond met een 5e plaats. Specifiek hun optreden op Down The Rabbit Hole wordt als memorabel ervaren: terwijl de hemel openbarst, blijft de Hotot onverminderd doordansen.

De rest van de Festivalacts Top 100 is te beluisteren op ons Spotify-kanaal. Bedankt voor het stemmen op de Festivalacts Top 100 van 2019. Tot volgend jaar!

Festivalacts Top 100 van 2019

De festivalzomer is nu echt voorbij en voor de zesde keer besluit Festileaks het seizoen met de Festivalacts Top 100. Dit jaar kon je voor het eerst de volledige Festivalacts Top 100 beluisteren op de radio via KINK. Uitzending gemist? Wees niet getreurd: je kunt de lijst nu terugluisteren op Spotify!

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2024

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 7-9 juni 2024
Line-up
Paolo Nutini
Disclosure
Justice
Tickets Kopen