Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg in gesprek met OMT-lid Marc Bonten: ‘We mogen optimistisch zijn’

Lowlands 2019 Sfeer
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg ging donderdagavond 28 januari in gesprek met OMT-lid Prof. dr. Marc Bonten. Een half uur lang spraken ze als onderdeel van de Nationale Wetenschapsagenda over corona, vaccinaties en festivals. Gemist? Dit zijn de belangrijkste nieuwtjes uit het gesprek.

De one-million-dollar question tijdens het gesprek is natuurlijk: gaat Lowlands dit jaar plaatsvinden? Direct bij de start van het gesprek wordt al duidelijk gemaakt: een sluitend antwoord op die vraag zal niet gegeven worden, en kán ook niet gegeven worden. Wel wordt er gefilosofeerd over de verschillende scenario’s en mogelijkheden.

Wanneer kunnen festivals weer plaatsvinden?

Eén van de eerste vragen van Eric aan de arts-microbioloog gaat over het moment dat festivals weer doorgang kunnen vinden. Moeten we daarbij wachten tot iedereen gevaccineerd is, of kan het al eerder? Marc Bonten: “Vaccins zorgen er onder andere voor dat de druk op ziekenhuizen afneemt. Wanneer de ziekenhuizen leger raken, kan versoepeld worden. Op dit moment is iedere opname er één te veel, maar straks kun je weer wat ruimte inbouwen voor risico’s.”

Marc legt uit dat het een politieke keus is wanneer precies dat breekpunt precies plaatsvindt: “Je kunt ervoor kiezen om te zeggen: er mag geen enkele besmetting of opname zijn, maar persoonlijk denk ik dat zodra de 2 à 3 miljoen kwetsbare ouderen zijn gevaccineerd, een en ander wel weer kan worden opgestart.”

“Je kunt dan accepteren dat het virus onder jongeren nog rondgaat: zij worden vaak niet heel erg ziek. Wanneer je ook iedereen een sneltest laat afnemen voordat ze binnenkomen, is het risico op besmetting niet nul, maar wel klein. Andere maatschappelijke factoren gaan dan zwaarder wegen.”

Eric vult aan dat op dit moment wordt verwacht dat eind juni alle risicogroepen zijn gevaccineerd en dus beschermd.

Extra risico bij meerdaagse evenementen

Wat ook meespeelt in de vraag ‘wanneer we weer mogen’ bij festivals is dat ze vaak meerdaags zijn. Met sneltesten probeer je mensen buiten te houden die het virus dragen. Marc: “Die testen zijn best goed, maar niet 100 procent sluitend. Alle mensen die op dat moment besmettelijk zijn kun je er wel uithalen, maar personen die nog besmettelijk moeten worden kun je minder goed detecteren. Sneltesten worden ook niet beter hierin. Het risico dat er een valse negatief tussen zit blijf je altijd houden.”

Concreet gezegd kun je dus iemand in de ochtend testen die dan negatief blijkt te zijn omdat deze nog niet besmettelijk is. Deze persoon kan echter het virus wel al dragen en pas in de middag besmettelijk worden. Dat soort personen haal je er met de sneltest niet uit.

Marc: “Een driedaags festival creëert dan meer risico dan bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd. Bij Lowlands kan iemand niet, zoals bij een voetbalwedstrijd, alleen die middag besmettelijk worden, maar ook nog in de drie dagen erna. Daar moet je wel rekening mee houden.”

Gaat Lowlands een vaccinatieplicht instellen?

Veel van de ingestuurde vragen zijn direct gericht aan de organisatie van Lowlands, zo vragen mensen zich af of Lowlands mogelijk alleen mensen die gevaccineerd zijn binnen gaat laten. Eric benadrukt dat dit geen keus van Lowlands is, maar van de overheid. “Wanneer zij zeggen dat dat moet, dan doen we dat natuurlijk. Dan wordt dat namelijk onderdeel van de vergunningseis. Maar als het niet nodig is, dan zullen we het niet doen.”

Wanneer krijgen we een definitieve (no) go voor Lowlands?

Eric: “Dat hangt ten eerste af van de ontwikkeling van vaccins. Daarnaast ligt het ook heel erg aan de overheid en het gevoel dat we vanuit hen krijgen. Zij bepalen uiteindelijk wat wel en niet mag.” Op de vraag of het festival overweegt te verplaatsen: “Alles is denkbaar. Ook een Lowlands in september. Maar je ziet al dat er veel festivals naar september gaan verplaatsen. Dan wordt het wel erg druk in die maand.”

Voorzichtig optimisme

Na een half uur concludeert de festivaldirecteur: ”We mogen dus best optimistisch zijn”. Er lijkt volgens hem best wat mogelijk te worden. Maar, zo vervolgt hij: “Het gaat echt van die vaccins afhangen. Dat is momenteel de bottle neck.” Marc beaamt dat en voegt toe: “Lowlands heeft het geluk dat het laat in het festivalseizoen zit. Meer mensen zullen gevaccineerd zijn en de druk op de zorg zal waarschijnlijk lager zijn. Maar er is nog niets zeker.”

Lowlands 2021 From Home

Dit weekend geen Lowlands. Alweer. Dat hakt erin, maar aan ons allen de taak om de vibe van het door ons zo geliefde polderfestival springlevend te houden. Het is dus (toch nog) Lowlands-week op Festileaks. We pakken de hele week uit met tal van specials rondom Lowlands: van een online escape room, via een reeks terugblikken en artiest spotlights tot een verkiezing naar de beste LLine-up ooit. Share the LLove!

Lowlands Logo

Lowlands 2002

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 23-25 augustus 2002
Tickets Niet meer beschikbaar.