ESNS 2021: Dit waren de 5 beste acts van de vrijdag

Lous and the Yakuza

Dag 3 van Eurosonic Noorderslag zit er al weer op! Daarmee is ook het Europese deel van het festival afgelopen; op zaterdag 16 januari is Noorderslag met enkel aanstormend Nederlands talent. Het showcase festival is de hele week gratis en digitaal te volgen. Festileaks doet de hele week uitgebreid verslag van ESNS 2021. Dit waren volgens ons de 5 meest veelbelovende acts van de derde festivaldag.

5. Buzzard Buzzard Buzzard

Even ouderwets Rock ‘n’ Rollen, dat kunnen de jongens van Buzzard Buzzard Buzzard wel. Als een hedendaagse Mick Jagger rent en springt de frontman van de band over het podium. Hij kijkt vaak verleidelijk in de camera, terwijl hij de kabel van zijn microfoon nogmaals om zich heen windt. Een echte showman dus. En dat is leuk! Waar andere optredens op ESNS soms wat doodslaan tegenover een lege zaal, spat de energie bij deze Britse boys van je scherm. Op en top Britpop, met een knipoog naar the Stones, in een hedendaags jasje. Wij zijn fan.

4. Kristin Sesselja

IJsland is goed vertegenwoordigd op ESNS 2021, met gisteren klapper Daði Freyr en vandaag Kristin Sesselja. Totaal iets anders dan haar landgenoot maar zeker niet minder fijn. Het is fijne, toegankelijke popmuziek die ergens wel doet denken aan Lily Allen. Met haar catchy beats en intieme lyrics hebben veel van haar liedjes hitpotentie. Meezingen doen we dan ook al snel. Kristin is pas 20 jaar oud, maar heeft al acht jaar ervaring achter de rug. Op haar twaalfde begon de zangeres met liedjes schrijven en optreden. En alles lijkt erop te wijzen dat we nog lang niet van haar af zijn.

3. Melenas

Vier dromigere dames uit Spanje, dat is Melenas. Er valt eigenlijk niet één genre aan vast te plakken, bij deze meiden komt er van alles terug. Het is pop, maar ook garage rock, en dan komt er opeens nog een orgel bij kijken. Bij Melenas op ESNS maak je het allemaal mee. Muzikaal zit het optreden retestrak in elkaar en binnen de kortste keren heeft Melenas je hart gestolen. De dromerige vocals zijn in het Spaans en tillen het geheel naar een (nog) hoger niveau. Zelf omschrijven de dames hun muziek als ‘garage fuzz pop’, maar wij omschrijven het hier gewoon als super fijn. Punt.

2. Personal Trainer

Deze zevenkoppige band uit Amsterdam zorgt niet alleen voor een gezellig vol podium, maar ook voor een lekker dansbaar feestje. Stilzitten is bijna onmogelijk met het aanstekelijke enthousiasme van Willem Smit, voorman van Personal Trainer. Met rode wangetjes en een bezweet voorhoofd rent hij het hele podium over, dat er geen fysiek publiek is boeit hem helemaal niks. Indierock die snakt naar een zaal vol met mensen, daar worden we blij van. Met al bijna een jaar zonder concerten en festivals, voelt de stream van Personal Trainer op ESNS als thuiskomen. Dichterbij dan the real deal zijn we het afgelopen jaar niet gekomen. Hopelijk snel te bewonderen in het echte leven.

1. Lous and the Yakuza

Met haar Rwandese roots is de link tussen de Brusselse Lous and the Yakuza en Stromae snel gemaakt. Ze rapt en zingt in het Frans en haar liedjes zijn voorzien van opzwepende beats. Maar eigenlijk valt ze met niemand te vergelijken. De zangeres beschikt over een uniek stemgeluid en samen met een strak geregisseerde show, maakt dat tot een absoluut hoogtepunt van ESNS 2021. In de zon met een vers getapt biertje op een festivalweide, of ergens in een donker en rokerig poppodium; haar beats passen overal. Echt beginnend artiest is Lous and the Yakuza niet meer, met al menig hit en een aantal grote optredens op haar naam. Het enige nadeel van deze show was dat hij veel te kort was.

Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2023

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 18-21 januari 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Eline Oppewal

De drie grote liefdes in mijn leven zijn kaas, film en festivals. Elk jaar te vinden op Lowlands bij de paal links voor en daarnaast verstrooid door het jaar van de partij bij dagfestivals zoals Lente Kabinet en Into The Woods.

Meer van Eline