ESNS 2021: Dit waren de 5 beste acts van de woensdag

Aggregat
Aggregat

Op woensdag 13 januari trapte een hele lading aan artiesten de digitale versie van Eurosonic Noorderslag af. Het showcase festival is de hele week gratis en digitaal te volgen. Festileaks doet de hele week uitgebreid verslag van ESNS 2021. Dit waren de 5 meest veelbelovende acts van de eerste festivaldag.

5. Holly Humberstone

Ze is niet meer weg te slaan bij BBC Radio 1 en trad op bij Jimmy Kimmel live. De verwachtingen lagen dan ook hoog voor deze jonge zangeres uit Groot-Brittanië. En gelukkig stelde ze niet teleur. Haar optreden was intiem en werd opgenomen vanuit haar slaapkamer, waardoor het voelde alsof je met haar in een Zoom call zat. Holly begeleidde zichzelf op gitaar en piano en speelde in totaal drie liedjes, afsluitend met het prachtige nummer ‘Vanilla’. Soms ratelde ze net iets te lang door over de betekenis van haar liedjes, maar gelukkig maakte haar zang dat al snel weer goed. Haar liedjes doen denken aan Birdy met een vleugje Phoebe Bridgers. Intiem, zacht maar met een rauw randje.

4. Keep Dancing Inc

Keep Dancing Inc, dat zijn vrolijke jongens met snorren en oversized overhemden. Het is lekkere vrolijke elektropop met een retro feel die doet denken aan Parcels of de landgenoten van Phoenix. We horen synths, strakke gitaren en fijne vocals die schreeuwen om een springende festivalmenigte. Het is lekker, het werkt en het is gewoon ontzettend goed. Leuk extraatje aan het optreden was dat de jongens niet de zaal in keken, maar naar elkaar. Dat maakt de doorn in het oog van een lege zaal toch wat minder pijnlijk.

3. Faux Real

Even een stapje terug in de tijd naar de jaren ’60 met de boys van Faux Real. Deze twee gezellige Franse jongens brachten op de eerste dag van Eurosonic Noorderslag een strak georganiseerde show met zich mee. Compleet met matchende outfits en op elkaar afgestemde danspasjes. Met een flinke dosis humor en nostalgie, is de show van Faux Real een echte show. Soms vergat je bijna dat je naar een stream zat te kijken. De muziek is een mix van alles nog wat. Een beetje indiepop, een beetje R&B, een beetje post-punk, een beetje van alles. Je wordt er vrolijk van en betrapt jezelf er dan ook op dat je met een big smile naar de heren zit te kijken. Aanstekelijke vrolijkheid en lekkere dansbare muziek smaken naar meer. Hopelijk kunnen we Faux Real snel bewonderen in een snikhete festivaltent. Heerlijk.

2. NAVA

Voor stage design krijgt NAVA een dikke vette tien. Ze pakt je binnen de allereerste seconde volledig in. In een oude loods, gepaard met een uitgebreide lichtshow (lasers!) kleedt ze zich bij elk nummer steeds verder uit. Totdat ze uiteindelijk schaars gekleed is in lingerie voorzien van talloze spiegeltjes. Aan eye candy geen gebrek bij deze Italiaanse dame. Niet alleen visueel, maar ook muzikaal zit het optreden van NAVA ijzersterk in elkaar. Met donkere beats, Perzische melodieën en sterke vocals, vaak voorzien van talloze filters, brengt NAVA haar unieke stijl tot één geheel. Het is opzwepend en betoverend, en voordat je er erg in hebt ben je verliefd.

1. Aggregat

Knaldrag aanjagen, dat kunnen ze wel die Duitsers. Want dat krijg je ervan, van de jongens van Aggregrat: kneiterharde knaldrang. Het 15 minuten durende optreden van het drietal vliegt voorbij en aan het einde ontwaak je als het ware uit een trance. Het gebruik van een akoestische cello en drie analoge synthesizers zorgen voor een uniek elektronisch-maar-toch-live dansbaar geluid. Het begint rustig, maar de muziek zwelt snel aan en ontpopt zich uiteindelijk tot een duister electronisch spektakel waar je alleen maar heel hard bij wil beuken. Met slechts 1500 plays op hun meest beluisterde nummer op Spotify, staat Aggregat nog aan het begin van hun big break. Maar met een ijzersterk optreden zoals hier op ESNS 2021, lijkt de zaterdagnacht in de Bravo op de eerstvolgende Lowlands niet ondenkbaar.