FAT100: deze 5 Woo-Hah!-acts verdienen jouw stem

BROCKHAMPTON - Lowlands 2018
BROCKHAMPTON – Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Wij zijn op zoek naar de 100 beste festivalacts aller tijden. In die lijst mogen de grote hiphopacts die de festivals de afgelopen jaren sierden natuurlijk niet ontbreken. Inspiratie nodig? Wij zetten 5 Woo Hah!-acts op een rij die jouw stem verdienen.

Het voelt misschien als een eeuwigheid geleden, maar ooit stonden we op Woo Hah! middenin een chaotische menigte mee te schreeuwen met de beste hiphopartiesten. Dat was zo gaaf, dat deze acts wat ons betreft in de Festivalacts Top 100 Aller Tijden thuis horen. Daarom blikken wij terug op vijf acts die absoluut jouw stem verdienen voor de FAT100. Enjoy the trip down memory lane!

1. BROCKHAMPTON (Woo Hah! 2019)

https://www.youtube.com/watch?v=PNGBTB6_RhY

Aan de perfomance skills van Brockhampton ontbreekt niks. Dat lieten ze ons duidelijk zien tijdens hun optreden in 2019. De steengoede afwisseling tussen rap, a capella en dans maakte het een show waar je je geen moment bij hoefde te vervelen. Bizarre outfits, trippy decorstukken en een bom aan energie: deze drie dingen ontbreken nooit tijdens de optredens van de Amerikaanse hiphop-boyband. Weinig artiesten weten een crowd op te hypen zoals Brockhampton dat doet. Hiermee bewijst Brockhampton overduidelijk een van de beste hiphop-acts voor op een festival te zijn.

2. Stormzy (Woo Hah! 2019)

Hit na hit haalt hij binnen, maar dat is niet het enige waar Stormzy bekend om staat. Zijn live-performances zijn misschien nog wel noemenswaardiger. Hij weet een goede afwisseling te vinden tussen smerig harde beats en lekkere meezingers. Tijdens zijn optreden op Woo Hah! wist de Brit met zijn harde tracks het publiek volledig mee te krijgen. Vlammen, vuurwerk en moshpits gaven het optreden een extra dimensie. 

3. Travis Scott (Woo Hah! 2017)

https://www.youtube.com/watch?v=9OWbnrQR7Ds

In 2017 stond Travis Scott voor de eerste keer op Woo Hah! Deze editie vond nog plaats op de oude locatie in de Spoorzone in Tilburg. Zijn Woo Hah!-debuut was een klapper en meteen één van de meest memorabele acts van de avond. Van intense moshpits waar je amper levend uitkwam, tot zijn sprong op de container waarbij hij iemand uit het publiek liet stagediven. Tot ver achterin ging het publiek compleet los op zijn rauwe sound. Als je dat voor elkaar weet te krijgen in het festivalpubliek, doe je iets heel erg goed.

4. J. Cole (Woo Hah! 2018)

J. Cole en zijn lyrics weten het publiek tijdens de heetste Woo Hah!-editie ooit het ene moment muisstil te krijgen en het volgende moment mee te laten schreeuwen en springen. Het is een kunst die niet elke artiest beheerst, maar J. Cole weet zo een bijzondere en gezamenlijke sfeer te creëren in de crowd. Iedereen zong mee en kende elk stukje tekst tijdens zijn optreden in 2018. Een keiharde en tegelijkertijd emotionele performance. J. Cole geeft ons poëzie van een werelds niveau met een rauw randje. 

5. Mac Miller (Woo Hah! 2017)

Misschien dat dit niet zijn beste optreden ooit was, maar the one and only Mac Miller mag zeker niet ontbreken op dit lijstje. Omdat dit de laatste en enige keer is geweest dat hij op Woo Hah! stond (Mac Miller overleed in 2018), krijgt deze show een extra emotioneel randje. Met onder andere nummers als ‘Dang’ en ‘Best Day Ever’ creëerde hij een relaxte en positieve vibe in het publiek. Zo verzorgde Mac Miller in 2017 een show om nooit meer te vergeten. Weet hij postuum nog de FAT 100 Aller Tijden te halen?

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

Parcels

Photo: Kamiel Scholten/Festileaks

Waar Parcels de neiging heeft om alle woorden aan elkaar te schrijven, gaan wij dat hier niet doen. Dan is het namelijk onmogelijk om dit stuk te lezen en gaat Parcels de Festivalacts top 100 niet halen. En met een reden willen we dat niet. Want de funky riffs van nummers zoals Tieduprightnow en Overnight doen elk festivalbezoeker alle zorgen vergeten. En met Somethinggreater (Een moderne festivalanthem?) hebben ze een perfecte closer van hun set. Jammer dat ze deze juist op Rock Werchter niet konden spelen

Altin Gün

Exotisch Nederlands trots! De Turkse band Altin Gün, uit Amsterdam, heeft deze zomer niet stilgezeten. Onder andere festivalkrakers Rock Werchter, Primavera Sound, Lowlands en Best Kept Secret stonden op hun uitgebreide programma. Het zou dus zonde zijn als deze prominente naam op de internationale festivalaffiches de Festivalacts top 100 niet haalt. De twijfel is hoorbaar; was het dan niet goed genoeg? Bekijk hierboven twee nummers, met Süpürgesi Yoncadan terug en die twijfels zijn meer dan weggenomen.

The Chats

Wij weten het eigenlijk wel zeker. Het gaat The Chats helemaal niks boeien of zij in de lijst komen. Deze Australische, wij hebben schijt aan alles, punkbank is bekend geworden met hun (internet)hit Smoko. En is op die voet stug door gegaan de laatste jaren. Geef The Chats een biertje, drie akkoorden en een bullshit onderwerp om over te zingen en niks blijft meer veilig.

Noisia

Noisia
Photo: Frederiek Bosch

Noisia sluit af, voor goed. Nog één laatste album en nog één optreden op Lowlands. Het was een afscheidsfeestje om nooit te vergeten. Noisia is een legendarische naam in de internationale drum and bass wereld, maar is aan de andere kant de bescheiden Groningse act gebleven. En dat maakte dit laatste optreden emotioneel indrukwekkend. Aan de één kant stond de grote naam Skrillex tijdens dit concert naast hun op het podium. En aan de andere kant riep Noisia de medewerkers van Simplon, de Groningse concertzaal wat 22 jaar Noisia’s huis is geweest, het podium op. Eigenlijk verdienen ze door deze waardige carrière afsluiter al een plek in de lijst, Maar wat ging het ook nog eens gruwelijk los op de Lowlands zondagnacht.