FAT100: Fucked Up Lowlands vuurdoop

183
Photo: John Londono

De FAT100 is in volle gang, dus sta mij als Ambassadeur Punk even toe om je een tip te geven. Uiteraard is het in mijn geval pure nostalgie, maar de show van Fucked Up tijdens mijn allereerste festival staat nog altijd in m’n geheugen gegrift.

Het zware begin

Jong en onbezonnen komen we aan in Biddinghuizen. De reis met het openbaar vervoer was op z’n zwakst uitgedrukt geen prettige ervaring en ondertussen giet het van de regen. “Waar zijn we in hemelsnaam aan begonnen?” Ik durf het niet hardop te zeggen, maar de gedachte is er wel. Terwijl het met bakken uit de hemel komt vallen, zetten we onze tenten op de eerste de beste plek die we tegenkomen. De buren zijn het er niet mee eens. “Daar moeten onze vrienden straks nog staan!” Het zal wel. Wij zitten. Nu eerst een pint en een peuk.

De volgende ochtend is het shirt van gisteren nog nat, maar regenen doet het niet meer. De burenruzie is na een nachtelijke borrel vriendschappelijk afgelopen en met frisse onschuld gaan we de dag te gemoed. Onder anderen Rise Against en Underoath staan vandaag op het programma.

“Mensen, Foster The People gaat niet door.”

“Balen, maar oké. Wat gaan doen we dan?”

“Joh, we lopen gewoon het terrein op en we zien wel wat we tegenkomen.”

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Eerste indrukken

De eerste tent die we zien nadat we onder de schoorstenen doorkomen verkoopt oordoppen. Check. Misschien even wat aanschaffen voor de zekerheid. Munten hebben we al, dus als we na een flauwe bocht naar rechts de bar tegen het lijf lopen is de eerste grote pils al binnen handbereik. Dan tent nummer drie: Uit de India komt opeens een kabaal van jewelste. Wat staat er op het blokkenschema? Foster The People.

In plaats daarvan staat Canadese Post-Hardcore formatie Fucked Up op de bühne. Ten minste, een deel ervan. Frontman Damian Abraham heeft het zo’n halve minuut op het podium vol gehouden en voert nu hoogstpersoonlijk de circle pit aan. Bijzijn is meemaken, dus we snellen ons naar voren in de nu nog vrij lege tent. Daar sta je dan, met je blije bakkes en naast alcohol vooral met adrenaline in je bloedbaan. Nog even die laatste slok festivalbier achterovergooien en linea recta achter Damian aan, de pit in.

Wat een verschijning is die man. Hij raapt die beker waar net nog een halve liter in zat van de plinten en plakt het vakkundig tegen zijn bezwete voorhoofd, waar het de rest van de show blijft zitten. Ondertussen laat hij zien dat punk niet alleen een agressieve muziekstroming is, maar juist vol liefde zit. Als de moshpits even zijn afgekoeld, gaat hij met zijn plakkerige, corpulente bovenlichaam door het publiek en knuffelt hij iedereen die er maar voor open staat.

De lucht in

De zanger komt onze kant op. M’n maatje Dirk wordt vastgepakt bij z’n middel. Daar gaat ie. Zonder ook maar een seconde op adem te moeten komen gooit Damian m’n kameraad over z’n schouder en spint als een dolle in het rond. Deze frontman heeft een energie die ik in al die Lowlands-edities sindsdien nooit iemand heb zien evenaren. Fucked Up oogt vriendelijk, benaderbaar en, op dit ogenblik, onoverwinnelijk.   

Punk maakt ook onvermoeibaar, zo het schijnt, want zodra Dirk weer met beide benen op de grond staat, is de frontman er alweer vandoor. Wie niet bij deze show is mist wat, en terwijl het publiek de circle pit draaiende houdt, nodigt de zanger buiten de India de rest van de Lowlanders uit om vooral even binnen te kijken.

Wij hoeven ondertussen niet meer overtuigd te worden. De misère van gisteren is helemaal vergeten. Wat een show, wat een energie en wat een fucking vette band. De eerste band, op de eerste dag van je eerste festival vergeet je nooit meer en ik had me geen betere Lowlands ontgroening kunnen wensen. Maar Foster The People was vast ook leuk geweest.  

Festivalacts Top 100 Aller Tijden

Normaal organiseert Festileaks jaarlijks de competitie Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van de afgelopen zomer. Omdat er afgelopen jaar zo weinig te festivallen viel, trakteren we op een extra grote editie van de FAT 100. Festileaks countert die festivaldip met de Festivalacts Top 100 Aller Tijden.

De stemperiode liep van maandag 18 tot en met woensdag 27 januari. Op vrijdag 29 januari wordt de winnaar bekend. Een dag later, op zaterdag 30 januari tussen 15:00 en 18:00, delen we tijdens een speciale Festivalacts Top 100 uitzending op KINK Indie de rest van de lijst.

Eerdere winnaars van de FAT100 zijn Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017), Pearl Jam (2018) en The National (2019).

Podcaster, political activist and all-round music nerd. Loyal Lowlands attendee since 2011 with a soft-spot for Punk, Emo and Disco