Festivalacts Top 100: vijf redenen waarom Khruangbin de beste festivalact ooit is

Khruangbin
Photo: Mary Kang

Khruangbin is hard op weg om menig festivalhart te veroveren. Dit bleek al eerder uit hun plek in de Festivalact Top 100 in 2019 en 2018. Met een mix van Thaise funk, wereldse psych-rock en klassieke soul was het trio onder meer te zien op Best Kept Secret, Down The Rabbit Hole en Into The Great Wide Open. Ik geef je vijf redenen waarom ze ook dit jaar jouw stem in de FAT 100 verdienen. 

1. Wereldreis

Khruangbin betekent ‘vliegtuig’ in het Thais, maar geheel uit de lucht gegrepen is dat niet. De bandnaam symboliseert de verschillende internationale invloeden die de grondslag vormen voor de muziek en je meenemen op een soort figuurlijke reis rond de wereld. Khruangbin is ontstaan in een gospelkerk in Texas. Muzikaal maken ze onder meer de oversteek naar het Thailand, het Midden-Oosten en Zuid-Oost Azië van de jaren ’60 en ’70. Door de mengeling aan wereldse stijlen, waan je je tijdens optredens al gauw in Oosterse zomeravonden of exotische feestjes.

2. Toegankelijkheid

Misschien wel de grote kracht achter Khruangbin is dat er eigenlijk geen situatie te bedenken is waarbij de muziek niet past. Mocht je bijvoorbeeld een drang hebben om te dansen, dan kun je met ‘Evan Finds The Third Room’ en ‘People Everywhere (Still Alive)’ uit de voeten. Maar de muziek leent zich ook perfect voor degenen die zich op een afstandje in het gras hebben geïnstalleerd. En voor de mensen die graag verrast worden; de band wil nog wel eens een medley spelen van hip-hop klassiekers.

3. De kracht van minimalisme

Hoewel de muziek van Khruangbin grotendeels instrumentaal is, hoef je niet te rekenen op oneindige gitaar- en/of drumsolo’s. Daar is de band namelijk niet zo’n fan van. De drums en bas worden opzettelijk simpel gehouden zodat de catchy gitaarmelodieën en virtuositeit van Mark Speer extra goed tot zijn recht komen. De kracht van een Khruangbin-show zit hem dan ook voornamelijk in de subtiliteit en nonchalance die door het betoverende gitaarwerk, perfecte balans en de dansbare melodieën echter nooit zou kunnen vervelen. Khruangbin bewijst hoe indrukwekkend en sterk muziek kan zijn, zonder het onnodig gecompliceerd te maken. 

4. De visuals

Bijna net zo mystiek als de muziek is wel het voorkomen van de bandleden zelf. De pruiken met lange pony van gitarist Mark Speer en bassiste Laura Lee werden op het begin gebruikt als een soort gimmick. Inmiddels zijn ze een onderdeel van de act. Het plaatje wordt helemaal compleet gemaakt met kleurrijke outfits en vrolijke dansjes. Hoe populair de look is, blijkt wel uit de talloze fans die er een geheel Halloween-kostuum aan hebben gewijd (Google maar eens op ‘Khruangbin Halloween’, en doe er je inspiratie mee op). Het visuele feestje wordt voortgezet in de setting met een overvloed aan kleurrijke lichten. Neem als voorbeeld het onderstaande optreden. Een greep uit de YouTube-commentsectie: “Pretty sure this is happening on the inside of every lavalamp ever”. Ik had het zelf eigenlijk niet beter kunnen omschrijven.

5. Passie

Dat het trio van Khruangbin een passie heeft voor muziek, en specifiek de variëteit aan genres, spat er vanaf. Zo hebben Mark Speer en Laura Lee elkaar voor eerst gevonden in hun liefde voor documentaires over Afghaanse muziek. Sindsdien is het ontdekken van nieuwe muziek over de hele wereld een soort obsessie geworden. Ze wijdden er onder meer een eigen radioshow aan. Op de website AirKhruang.com kun je voor de grap een aantal bestemmingen en vliegvoorkeuren opgeven, op basis waarvan een door Khruangbin gecureerde Spotify-lijst voor je wordt samengesteld. Het enthousiasme werkt aanstekelijk en de band weet muziekstijlen op de kaart, of de festivalposter, te zetten die anders misschien te makkelijk over het hoofd worden gezien. 

In 2020 kwam het laatste album Mordechai uit, waar voor het eerst meer vocals op te horen zijn. Met een goede dosis aan zomerse nummers, kun je daarmee niet anders dan verlangen naar het eerstvolgende festivalseizoen.

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

Parcels

Photo: Kamiel Scholten/Festileaks

Waar Parcels de neiging heeft om alle woorden aan elkaar te schrijven, gaan wij dat hier niet doen. Dan is het namelijk onmogelijk om dit stuk te lezen en gaat Parcels de Festivalacts top 100 niet halen. En met een reden willen we dat niet. Want de funky riffs van nummers zoals Tieduprightnow en Overnight doen elk festivalbezoeker alle zorgen vergeten. En met Somethinggreater (Een moderne festivalanthem?) hebben ze een perfecte closer van hun set. Jammer dat ze deze juist op Rock Werchter niet konden spelen

Altin Gün

Exotisch Nederlands trots! De Turkse band Altin Gün, uit Amsterdam, heeft deze zomer niet stilgezeten. Onder andere festivalkrakers Rock Werchter, Primavera Sound, Lowlands en Best Kept Secret stonden op hun uitgebreide programma. Het zou dus zonde zijn als deze prominente naam op de internationale festivalaffiches de Festivalacts top 100 niet haalt. De twijfel is hoorbaar; was het dan niet goed genoeg? Bekijk hierboven twee nummers, met Süpürgesi Yoncadan terug en die twijfels zijn meer dan weggenomen.

The Chats

Wij weten het eigenlijk wel zeker. Het gaat The Chats helemaal niks boeien of zij in de lijst komen. Deze Australische, wij hebben schijt aan alles, punkbank is bekend geworden met hun (internet)hit Smoko. En is op die voet stug door gegaan de laatste jaren. Geef The Chats een biertje, drie akkoorden en een bullshit onderwerp om over te zingen en niks blijft meer veilig.

Noisia

Noisia
Photo: Frederiek Bosch

Noisia sluit af, voor goed. Nog één laatste album en nog één optreden op Lowlands. Het was een afscheidsfeestje om nooit te vergeten. Noisia is een legendarische naam in de internationale drum and bass wereld, maar is aan de andere kant de bescheiden Groningse act gebleven. En dat maakte dit laatste optreden emotioneel indrukwekkend. Aan de één kant stond de grote naam Skrillex tijdens dit concert naast hun op het podium. En aan de andere kant riep Noisia de medewerkers van Simplon, de Groningse concertzaal wat 22 jaar Noisia’s huis is geweest, het podium op. Eigenlijk verdienen ze door deze waardige carrière afsluiter al een plek in de lijst, Maar wat ging het ook nog eens gruwelijk los op de Lowlands zondagnacht.