Noorderslag: Dit zijn de 5 meest veelbelovende Nederlandse acts voor 2021

Froukje

Eurosonic Noorderslag zit er alweer op! Na drie dagen internationale acts (Eurosonic) stond traditiegetrouw de laatste dag in het teken van Nederlands talent (Noorderslag). Het showcase festival was de hele week gratis en digitaal te volgen. Festileaks deed de hele week uitgebreid verslag van ESNS 2021. Dit waren volgens ons de 5 meest veelbelovende acts van de vierde en laatste festivaldag. Alle optredens van Noorderslag zijn terug te kijken op de website van ESNS.

5. Temple Fang

Gitaren en hele lange haren. Zo zou je het optreden van Temple Fang kort en bondig kunnen omschrijven. Het klinkt alsof de mannen met een heel orkest aan gitaren op het podium staan te spelen, maar niks is minder waar, want het zijn er slechts twee. Gitaarmuziek op zoveel verschillende manieren hebben we nog niet eerder gehoord op deze editie van ESNS. Met psychedelische rock solo’s tot dansbare rock ‘n roll rifjes, bij Temple Fang komt er van alles voorbij. De band gaat van uptempo feilloos over in tragere melodieën en dat allemaal binnen hetzelfde nummer.

4. Jay-Way

Jay-Way, ook wel the Black Avril Lavigne genoemd (door hemzelf), zet op Noorderslag 2021 een dijk van een show neer. Met loepzuivere vocals en groovy beats pakt hij je helemaal in. Hiphop, maar dan net wat anders. Jay-ways muziek doet denken aan Post Malone, met af en toe een vleugje ouderwetse soul er doorheen verweven. Met een strakke liveband erbij komen de lyrics en stemgeluid helemaal tot leven. Een strakke gitaarsolo voelt enigszins onverwacht, maar zeker niet ongewenst. Als je je ogen dicht doet voelt het net alsof je in de zaal bent, in plaats van naar een scherm kijkt. Prachtig en dansbaar.

3. The Vices

Gitaarrifjes en aanstekelijk enthousiasme zorgen ervoor dat je heel erg veel zin hebt om te dansen. On-Nederlands goed zou je bijna kunnen zeggen, want het geluid van The Vices doet denken aan Britse invloeden. Alleen het lichte accent van de leadzanger tijdens het aankondigen van de nummers, verraadt dat het hier wel degelijk gaat om muziek van Groningse bodem. The Growlers meet the Vaccines, zo komt The Vices samen. Daar mogen we trots op zijn. The Vices gingen vorig jaar al knallend van start en blijven aan de weg timmeren. Aankomend voorjaar komt de debuutplaat Looking for Faces uit. En reken maar van yes dat de jongens menig festivaltent op stelten gaan zetten.

2. SMANDEM.

”Out with a bang!” dachten ze bij de organisatie van ESNS201, want met SMANDEM. als allerlaatste show van het festival is stoppen op je hoogtepunt een understatement. Heerlijke jazz om bij weg te wiegen. De Amsterdamse boys van SMANDEM. zetten op Noorderslag 2021 een prachtige show neer die voelt als een warm bad. Even helemaal onderdompelen in gelikte jazzmuziek. Het is een onafgebroken muziekstuk waar je het liefst je ogen bij sluit en de wereld om je heen vergeet. Muzikaal zo sterk dat je bijna niet kan geloven dat het hier om beginnende bands gaat, in plaats van grote gevestigde namen.

1. Froukje

Hoe kan het ook anders dan dat hét talent van 2020 boven aan de top 5 prijkt. Met haar rode krullen en bijzondere stemgeluid windt Froukje op Noorderslag iedereen om haar vingers. Vorig jaar tijdens ESNS kwam haar hit ‘Groter Dan Ik’ uit en een precies een jaar later is ze niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekwereld. Ze had wat te bewijzen, want de verwachtingen waren hoog na de release van haar spiksplinter nieuwe ep Licht en Donker. Met vlag en wimpel heeft ze het gehaald. Haar show bestond uit vier nummers, afsluitend met haar laatste single ‘Onbezonnen’. Prachtig en intiem, elke noot raak. Ja hoor, deze meid komt er wel. Sterker nog, ze is er al.