Waren alle livestreams maar zo onvergetelijk als Tomorrowlands New Year’s Eve festival

Afgelopen zomer organiseerde Tomorrowland al eens een digitaal festival, maar dat bleek afgelopen oudjaarsavond slechts een tipje van de ijsberg. Vergeet alle brakke en minder brakke livestreams die je in 2020 zag: Tomorrowland’s event “31.12.2020” is het bombast dat je gewend bent van het festival vertaald naar een digitale omgeving. Compleet met opgemaakte 3D stages met licht- en vuurwerkshows én de dikste headliners: Armin van Buuren, Dimitri Vegas & Like Mike en Joris Voorn b2b Joris Voorn stonden op de affiche. Staan daar nou gewoon duizenden festivalgangers te dansen?

Om het oude jaar uit te knallen with a bang, organiseerde Tomorrowland op 31 december een digitaal nieuwjaarsfestival onder de noemer “31.12.2020”. Alles te kijken vanuit het comfort van je eigen huis en toegankelijk op alle apparaten (PC, laptop, smartphone en tablet), een entreekaartje te koop vanaf €20,-. Direct bij de voorbereiding werd al duidelijk dat de organisatie een stapje extra zou gaan zetten voor deze editie: zo waren er diverse gift packages verkrijgbaar, met bijvoorbeeld posters in, maar ook de eigen wijn van het festival: Solo Vida. De drank werd speciaal gemaakt voor Tomorrowland 31.12.2020.

NAOZ als (permanent!) digitaal festivalterrein

Naoz, de gloednieuwe digitale entertainmentlocatie van Tomorrowland

Normaal vindt Tomorrowland jaarlijks plaats in de Schorre, in Boom (België). Maar op oudjaarsdag waanden festivalgangers zich op ‘NAOZ’: een speciaal voor de gelegenheid ontworpen eiland. Op dit eiland kreeg je de mogelijkheid om 4 verschillende podia te bezoeken, eigenlijk precies zoals je dat gewend bent op het real life festival. Ieder podium had zijn eigen thema en look & feel, geïnspireerd door eerdere iconische Tomorrowland edities en stages. Denk aan Planaxis (hoofdthema 2018), Atmosphere (bekende techno tent), Melodia (hoofdthema 2015) en Pulse (hardstyle). De organisatie wil het digitale festivalterrein het hele jaar door blijven gebruiken voor digitale initiatieven.

De speciaal gecreëerde wereld is niet alleen zichtbaar tijdens het struinen over het terrein, maar ook tijdens de sets zelf. De dj’s bevonden zich eens een keer niet in een dubieuze huiskamer, maar in bizar gedetailleerd vormgegeven sprookjeswerelden. Er is digitaal vuurwerk en lichtshows, en het lijkt zowaar dat er duizenden festivalgangers staan te dansen voor de booth. Soms in beeld per massa, maar ook tal van close-ups. Ze klappen, schreeuwen en zingen zowaar mee met de nummers.

Om dat allemaal te bereiken maakte het festival gebruik van ‘s werelds beste technologieën in 3D-design, videoproductie en special effects. Hoe goed we dat ook willen uitleggen in tekst, je moet het eigenlijk gewoon zien. Check dus zeker deze trailer van Martin Garrix’s show:

Op het YouTube-kanaal van Tomorrowland vind je ook fragmenten van de shows van Camelphat en Lost Frequencies. Nog beter nieuws: tot 14 januari zijn alle Tomorrowland NYE-sets te bekijken via de Tomorrowland-website zelf. Je koopt daarvoor een ‘on demand’ kaartje van €12,50.

Fleetwood Mac als meest gedraaide track

Dat Tomorrowland een onovertroffen staaltje werk heeft neergezet is duidelijk. Het prachtige decor is een onvergetelijke visuele ervaring en een lust voor het oog. De confetti lijkt zo echt, alsof het regelrecht je woonkamer in knalt.

Omdat we cijfertjes zo leuk vinden: Tomorrowland 31.12.2020 bestond uit 1.200 vuurpijlen, 65.000 vlaggen, 184 lasers, 2.750 lampen, 1.000 render uren, 152 virtuele cameras, 32.000 werkuren, 21,5 muziekuren, meer dan 450 liedjes en meer dan 65 unreleased tracks. In totaal keken er 950.000 bezoekers uit 193 verschillende landen. De meest gedraaide track van het festival? Dat was ‘Dreams’ van Fleetwood Mac!

Behind the scenes

Tomorrowland 31.12.2020 was een mega productie en een onbetwist hoogtepunt van het festivalloze coronajaar. Check ook zeker de behind the scenes footage, om een idee te krijgen hoe het festival het voor elkaar kreeg een dergelijk visueel spektakel neer te zetten.