Organisatoren NOX: ”Afgelopen maanden zwaar maar deze zomer hoe dan ook feest”

327
Foto: Tom Heuijerjans

Festivals zaten er al enige tijd op aan te dringen: een stimuleringsfonds. Den Haag heeft hier gehoor aan gegeven en evenementen die na 1 juli 2021 plaats vinden, kunnen met een gerust hart voorbereidingen treffen. Zo heeft het ‘NOX in the Woods’ de primeur te pakken binnen de Drum and Bass scene. Organisatoren Twan Koning en Lars Weijtens vertellen wat nu op de agenda staat.

Kunnen jullie uitleggen waarom jullie dankzij het stimuleringsfonds met NOX festival eindelijk stappen kunnen nemen?

Twan: ”Dat is een goeie. Het stimuleringsfonds is niet waar het bij ons als festival om gaat. Wel dat stukje van 1 juli 2021, oftewel de streefdatum. Dat hoort bij mekaar want het stimuleringsfonds gaat onder andere over artiestengage. Voor ons is het dus gewoon dat 1 juli eigenlijk alles weer kan en mag. Dat was voor ons de stap om weer aan de slag te gaan. Het vertrouwen van het publiek door dat fonds was daarbij ook zeker nodig.”

Lars: ”Die interesse vanuit het publiek was misschien nog wel veel meer dan we hadden kunnen hopen. Niemand is bekend wat er na een jaar corona gebeurd als je iets gaat ondernemen. Dat kan op twee manieren uitpakken. Mensen kunnen natuurlijk ook negatief zijn. Maar de positieve reacties waren wat dat betreft goed in de overhand.”

De regel van 1 juli werd aangekondigd. Wat ging er door jullie heen?

Lars: ”Er was vooral heel veel enthousiasme. We hadden sowieso nog veel dingen open staan omdat we altijd al het idee hadden om dit jaar door te gaan. We zijn dus gewoon als een gek iedereen meteen gaan contacteren. Het voelt nu ook alsof heel de evenementen- en muziekwereld weer in de startblokken staan. Iedereen heeft dezelfde energie. Je merkt gewoon dat er overal weer positiviteit naar boven komt. Ineens kom je weer om in alle mailcontacten en is van alle kanten weer van alles mogelijk. Er is ook heel veel begrip voor elkaar dus dat is heel mooi om te zien. Dus ja, je merkt het dat iedereen aan het rondrennen is.”

Ik neem aan dat er tijdens NOX festival ondanks het stimuleringsfonds maatregelen zullen zijn. Hoe gaan jullie daarmee aan de slag?

Twan: ”Nou, dat is een mooie en interessante vraag. Wij hebben een productiepartij. Dat is een bedrijf waarmee we samenwerken om NOX festival op te bouwen. Zij werken heel erg nauw samen met de gemeente en weten dus ook heel veel omtrent vergunningen. Ik heb ze ook gesproken van ‘goh hoe gaan we dat nou doen? Stel er is dit en dat qua maatregelen.’ Er zijn allerlei redenen die je kan verzinnen die een overheid kan stellen.”

”Het ding is dat we er min of meer van uitgaan dat we niet gaan werken met een vaccinatiepaspoort of dat we gaan sneltesten. Dat is niet iets wat we willen, maar ook niet iets waarvan het lijkt dat we dat moeten doen. Dat is omdat de gemeente, waarvan je de vergunning van krijgt, dat beleid op dit moment niet heeft aangepast. Die is nog steeds hetzelfde als voor corona. Er staat dus ook niks in van 1,5 meter regel.”

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

© MOMENTTOM.com
Hebben jullie als klein festival voordelen met de voorbereiding ten opzichte van grote festivals?

Twan: ”Het is om het even. Grote festivals hebben een groter potje, ook al kost het geheel wel wat meer. Als kleiner festival ga je wel mogelijk minder internationale bezoekers hebben, wat in deze tijd positief kan zijn. Ik denk dat de overheid daarentegen geen onderscheid gaat maken tussen festivals omdat dat concurrentiewijs niet eerlijk zou zijn. Lowlands en Paaspop mogen bijvoorbeeld niet door en wij dan wel, of vice versa.”

Lars: ”Ik denk dat het relatief is. Stel dat je toch moet werken met sneltesten, en dat de ticketprijs honderd euro is, dan is een sneltest van twintig euro een relatief kleiner bedrag dan boven op een ticket van NOX. Dan is het meteen een stuk duurder. In dat opzicht heb je met een groter festival meer mogelijkheden om het veilig aan te pakken. Financieel zit je dan wel in een lastigere situatie.”

Over dat financiële: Hoe hebben jullie met NOX festival zo’n lange tijd zonder stimuleringsfonds de kop boven water kunnen houden?

Lars: ”Zwaar (lacht). Je moet gewoon heel erg creatief bezig zijn en roeien met de riemen die je hebt. We hebben in de coronatijd veel ideetjes en concepten gehad. Heel veel andere evenementenorganisaties ook. Ineens mag je niks meer. Je wordt ook gek als je al die maanden binnen gaat zitten en niks doet.

Twan: ”Lars is dus mijn werknemer en ik ben de eigenaar. Voor Lars is het misschien anders als voor mij. Ik denk dat het daarentegen net zo zwaar is. Het is wel heel wat dat we kunnen werken.”

Lars: Het meest ontmoedigende was dat keer op keer op keer onze nieuwe concepten werden gecanceld doordat er nieuwe maatregelen kwamen. Dat je elke keer weer in een nieuwe chaos dingen moest verzinnen en dan werd dat weer afgekapt. Je moet het maar gewoon slikken.”

Twan: ”Daar zijn we wel veel mee bezig geweest inderdaad. Het ligt dan niet aan ons zo zeer, maar puur aan het virus en de steeds strenger wordende lockdown. We hebben nog steeds elke dag gewerkt sinds dat het virus er is. Het verschil is nu dat we fulltime bezig zijn geweest met de zoektocht naar inkomsten. Dat waren echt hele depressieve tijden op ons digitale kantoor. Maar er is dat lichtje aan het einde van de tunnel!”

Ik wil het nog even hebben over de artiesten die jullie al hebben geregeld hebben en eventueel nog gaan regelen. Is dat nu lastiger?

Twan: ”Dat is verschillend. Kijkend naar het festival hebben we destijds in april 2020 (net na bekend werd dat de zomer er niet rooskleurig uitzag) alles omgeboekt naar 2021. Dus dat zit bijna allemaal wel goed. Als we nu artiesten zouden willen, merken we toch dat het net iets anders is. Sommigen hebben nu ander werk. Anderen zitten toch thuis te wachten op een gig of doen producen.”

Hoe gaan voor jullie nu de voorbereidingen eruitzien?

Twan: ”Wat het publiek vooral gaat zien, is dat we door dat stimuleringsfonds met NOX festival gaan focussen op een stukje positiviteit in het leven te kunnen brengen. Anders ziet echt er echt heel uitzichtloos uit voor mensen. Maar wat vooral bezig is achter de schermen, is hoe we de internals doen. Het logistieke deel van ons festival. Denk hierbij aan de vluchten, de ritten vanaf airport maar ook hoe we een artiest in en om het terrein heen gaan leiden. Voor artiesten in Nederland is dat natuurlijk niet zo lastig als onze internationale artiesten, waarvan de line-up voor zo’n 80% – 90% uit bestaat – gok ik.”

Hebben jullie een belofte die jullie kunnen maken tegenover NOX-bezoekers?

Twan: ”Ik zou wel een leuke belofte willen maken maar het enige wat we als belofte kunnen maken is dat we in de zomer weer kunnen dansen. Dat vind ik een hele veilige belofte om te doen. De reden dat ik die belofte kan maken, is omdat dat one way or another gaat gebeuren. Of dat een festival, een clubnacht of een mini-event in het park is. Er gaat gewoon gedanst worden deze zomer. Dat is ons grootste doel.”

21 jarige student journalistiek aan de Fontys Hogeschool Tilburg, maar voor Drum and Bass door het hele land te vinden! Voor mij zijn festivals niet alleen muziek, maar ook outfits, sfeer en ambiance. Je kan mij wakker maken voor Jump up tot halftime, en ook stiekem (overduidelijk) disco.