8 platen die je zeker nog moet horen voor Roadburn Redux volgende week losbarst

Het Tilburgse festival Roadburn gaat dit jaar van 16 tot 18 april noodgedwongen online (en gratis!), onder de naam Roadburn Redux, met een indrukwekkende line-up. Veel artiesten hebben beloofd voor de gelegenheid iets unieks te doen, dus we mogen ons aan heel veel nagelnieuwe muziek verwachten. Maar wie toch al een beetje in de sfeer wil komen, kan alvast deze acht uitstekende platen checken – alsook onze exclusieve Roadburn Redux Mix!

1. Lustmord – The Place Where the Black Stars Hang (1995)

Brian Williams, geboren in Wales, koos veertig jaar geleden een wel heel akelige Duitse artiestennaam. Toch maakt hij geen metal, maar aardedonkere, vaak geheel elektronische ambient. Veel muziek in dat genre wordt gemaakt om luisteraars tot rust te doen komen, maar daarvoor is Lustmord veel te onheilspellend. Dit is zijn beste soloplaat, maar ook ‘Stalker’, met ambientlegende Robert Rich, is een aanrader. Voor Roadburn Redux maakte Williams een exclusieve video samen met Karin Park van de Noorse noiserockband Årabrot.

Aan het begin van de mix hoor je ‘Dark Companion’, een nummer van ‘The Place Where the Black Stars Hang’, tegelijk met een track van de tweede plaat op deze lijst, namelijk…

2. vidnaObmana – Soundtrack for the Aquarium (2001)

Ook de onvermoeibare Belgische vernieuwer Dirk Serries, die in het verleden opereerde onder de naam vidnaObmana, heeft zijn wortels in het ambientgenre. Sterker nog, hij maakte in de jaren negentig een bepaald indrukwekkende soundtrack voor het aquarium van de Antwerpse zoo. Toen die eindelijk op plaat uitkwam, maakte hij tot ver over de grenzen furore – je moet er je zeker eens in onderdompelen. Sindsdien verschoof Serries’ focus naar geïmproviseerde muziek, waar hij dit jaar ook Roadburn op zal trakteren.

In de eerste minuten van de mix hoor je ‘Aqua 3’, een nummer van de aquarium-soundtrack.

3. The Ocean – Heliocentric (2010)

De leden van de Duitse metalband The Ocean presenteren op Roadburn heel wat artiesten van hun eigen platenlabel Pelagic Records. Onze favoriete blijft het hyperambitieuze album ‘Heliocentric’, over de woelige geschiedenis van het wetenschappelijke wereldbeeld, waarmee ze in 2010 de grenzen van hun muzikale zonnestelsel verlegden.
Maar we kijken ook halsreikend uit naar het langverwachte livedebuut van hun nieuwste plaat ‘Phanerozoic II’, die ze voor Roadburn Redux integraal live zullen spelen.

De metalsong die na enkele minuten de mix overneemt beslaat twee tracks op het vorige Ocean-album ‘Phanerozoic I’, ‘The Cambrian Explosion’ en ‘Cambrian II: Eternal Recurrence’.

4. Year of No Light – Ausserwelt (2010)

Ook de Franse postmetalband Year of No Light heeft inmiddels onderdak gevonden bij Palagic Records. Hun album ‘Ausserwelt’ maakte tien jaar geleden zoveel indruk op uw ambassadeur dat hij een concert van Gorillaz liet schieten om hen in Brussel aan het werk te zien. In vier epische songs laat de band je alle uithoeken van hun hoogstpersoonlijke buitenwereld zien, zodat je uitgeput maar gelukzalig achterblijft wanneer ze na exact 48 minuten aan de einder verdwijnen. Op Roadburn presenteert de band een videoclip voor een nieuwe song, ‘Réalgar’.

Rond 9:45 vloeit ‘Cambrian II’ over in ‘Perséphone (Enna)’, de openingstrack van ‘Ausserwelt’.

5. Thou – Heathen (2014)

De adembenemende doomband Thou bracht de afgelopen maanden maar liefst twee platen uit met Emma Ruth Rundle, een zielsverwante folkzangeres waarmee ze al in 2019 op Roadburn speelden. Dit jaar zendt het festival de audio-opname van dat concert opnieuw uit, en die mag je absoluut niet (nog eens) missen. Maar we zouden hier tevens een lans willen breken voor ‘Heathen’, de zwartgeblakerde doorbraakplaat waarmee Thou ons in 2014 voorgoed tot hun heidense herrie bekeerde.

Rond 18:30 duikt in de mix ‘Orphan Limbs’ op, het openingsnummer van de meeste recente ep van Thou en Emma Ruth Rundle, ‘The Helm of Sorrow’.

6. Algiers – The Underside of Power (2017)

De Amerikaanse band Algiers is moeilijk te omschrijven. Net als de bandleden tijdens hun liveshows stuitert hun muziek namelijk alle kanten uit, van verschroeiende postpunk tot hartverwarmende gospelsoul, aangedreven door verontwaardigde maatschappijkritiek.
‘The Underside of Power’ uit 2017 is nog steeds onze favoriet. Maar ook hun nieuwste, ‘There Is No Year’, waarop elektronische ritmes wat vaker de overhand nemen, is de moeite waard. Benieuwd wat ze allemaal in hun voor Roadburn aangekondigde DJ-set zullen draaien.

Vanaf 23:20 hoor je in de mix ‘A Hymn for an Average Man’, een nummer van deze plaat.

7. Blanck Mass – In Ferneaux (2021)

Niet alles wat John Power, het lichtjes geschifte brein achter Blanck Mass, uit zijn getergde machines tovert vinden wij even overtuigend. Soms lijkt hij met opzet op onze zenuwen te werken, dan weer klinkt hij wat teveel als een gladde producer van melodieuze dance-anthems. Maar zijn nieuwste plaat ‘In Ferneaux’, die bestaat uit twee tracks van telkens zo’n twintig minuten lang, is behoorlijk intrigerend. Dat belooft voor de exclusieve mix met eigen materiaal die hij speciaal voor Roadburn Redux zal bekokstoven.

‘Loam’, de openingstrack van Power’s doorbraakalbum ‘Dumb Flesh’, sluit de mix af.

8. Anna von Hausswolff – All Thoughts Fly (2020)

De Zweedse Anna von Hausswollf speelt op Roadburn Redux een set met vier collega-muzikanten uit haar geboortestad Göteborg. Op het barokke orgel van de gothische Örgryte Nieuwe Kerk in diezelfde stad nam ze ook dit fantastische solo-album op. Inspiratie vond ze tijdens een bezoek aan het bizarre Parco dei Mostri in het Italiaanse Bomarzo, een monsterlijke zestiende-eeuwse tuin ontworpen door een graaf die na de dood van zijn vrouw verteerd werd door verdriet. Een plaat die – zoals het park – tegelijk ontregelt en troost.

Roadburn Redux

Roadburn Redux, een gratis onlineversie van het Tilburgse festival, vindt plaats van 16 tot 18 april 2021. Er werden inmiddels al meer dan vijftig artiesten aangekondigd die een liveset of DJ-set zullen streamen of speciaal voor het festival een nieuwe opname of videoclip hebben gemaakt.

De volledige momenteel bekende line-up vind je hieronder:

Aaron Turner / Acid Rooster / Algiers / Alora Crucible / Amulets / An Autumn For Crippled Children / Astrosoniq (live at Roadburn 2016) / Autarkh / Autarkh III / Bada (ft. Anna Von Hausswolff) / Blanck Mass / Blessings (Pelagic Presents) / Blodet / Body Void / Briqueville (Pelagic Presents) / Crown (Pelagic Presents) / Dawn Ray’d / Dead Neanderthals / Die Wilde Jagd – Atem / Die Wilde Jagd – Haut / Dirk Serries / Doctors of Space / Doodswens (Svart Sessions) / Drowse / Dust Mountain (Svart Sessions) / Emma Ruth Rundle and Thou / Emptiness / Gallops / GOLD / Hand Model / Hante. / Haunted Plasma (Svart Sessions) / Hexvessel (Svart Sessions) / Inter Arma / Iterum Nata (Svart Sessions) / Jo Quail / Johan G. Winther (Pelagic Presents) / Jonathan Hulten / Kairon; IRSE! (Svart Sessions) / Kayo Dot / Knoll / LLNN (Pelagic Presents) / Lustmord & Karin Park (Pelagic Presents) / Maggot Heart / Many Blessings / Midwife / Might / Mizmor / Nadja / Neptunian Maximalism / Nero di Marte / Noctule / Obsidian Kingdom / Of Blood and Mercury / Of Wolves / Offermose / Oslo Tapes (Pelagic Presents) / Plague Organ / Polymoon (Svart Sessions) / Primitive Man / Psychonaut (Pelagic Presents) / Radar Men From The Moon / Regarde Les Hommes Tomber / Sâver (Pelagic Presents) / Solar Temple / SOM (Pelagic Presents) / Spill Gold / Steve Von Till / Sula Bassana / Sunrot / Talea Jacta meets Electric Moon / TAU / TDC INC. / Tesa / The Devil’s Trade / The Nest / The Ocean (Pelagic Presents) / The Songs of Townes Van Zandt / Thy Catafalque / Trialogos / Wayfarer / Wesenwille / Witch Mountain / Wolf King / Wolvennest / Wolves In The Condo / Year of No Light (Pelagic Presents)

Roadburn Festival Logo

Roadburn Festival 2023

Locatie
Nederland
Tilburg, Nederland
Datum 20-23 april 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen