Rewire Online: 5 x op Ontdekkingsreis

Klaar voor avontuur? Riemen vast bij Rewire. ”Oorverdovend gekrijs met slijptollen op de achtergrond” zei De Volkskrant al eens over bepaalde acts op dit festival. Eens wat anders dan aansluiten bij de Alpha. Vandaar vast 5 klinkende acts die je niet mag missen!

Rewire is zeg maar de Rivella onder de frisdranken. Een beetje vreemd maar wel lekker. Dit unieke festival vindt dit jaar volledig online plaats van 6 t/m 9 mei. Jullie aandacht voor 5 acts waar wij ons op mogen verheugen. Zelfs voor de Radiohead liefhebbers valt hier nog wat te snoepen.

SMERZ

Dit Noorse duo, meestal woonachtig in Kopenhagen zijn geen totale vreemden van ons. In 2016 verrasten Catharina Stoltenberg en Henriette Motzfeldt ons al met een uitstekende EP genaamd Okey. In 2021 zijn de dames terug met hun eerste echte album Believer. Tijdens een recent interview met TheGuardian gaven ze aan dat hun geluid voor diep in de nacht is of vroeg op de ochtend.

Opmerkelijk is dat Stoltenberg de dochter is van Jens Stoltenberg. Juist ja, voormalig Minister-president van Noorwegen en een hele grote meneer bij de NAVO. Ze hebben ook een grote voorliefde voor popmuziek. Zo deinzen ze er niet voor terug om Aqua en Dido te draaien! Dat getuigt in 2021 van lef hebben, want ze klinken zelf allerminst als een foute party. Dit duo verdient een groter publiek!

Lee Gamble

Deze Brit staat sinds kort onder contract bij het bekende Hyperdub label. En dat is niet voor niets. Zijn muziek doet onder meer denken aan die van Amon Tobin. Die veelvuldig gebruik maakt van samples en tovert met ritmes en baslijnen. Op ra.co gaf hij te kennen een ware obsessie voor jungle te hebben. Zeg maar directe familie van Drum & Bass. Dat verklaart dat hij wegloopt met Goldie.

Lee Gamble runt zijn eigen platenmaatschappij met een naam die lekker bekt: u-i-q.org. We hopen hem snel in Nederland tegen te komen. De voortekenen zijn gunstig, want ook het Dekmantel festival is gevallen voor zijn charme en heeft hem binnen gehengeld. Bij deze hebben wij een date begin augustus in Amsterdam!

Aïsha Devi

Geboren in Zwitserland en half Tibetaans. Ze stond lange tijd onder contract bij het Border Community label van James Holden. Tja, dan kan je wel wat! Destijds nog onder haar alter ego Kate Wax. Dat project ligt al een tijdje in de ijskast. Hoog tijd voor een wedergeboorte onder de naam Aïsha Devi. Haar muziek klinkt al net zo bezwerend als haar interviews ondervond shapeplatform. Zo vindt ze muziek een spirituele aangelegenheid, omdat iedere muzieknoot een andere impact op je lichaam heeft. Zeker is dat ik dit doktersrecept graag slik tegen al mijn kuren!

Sinds ze op het label Houndstooth zit maakt ze namelijk erg duistere maar smakelijke electro pop met Aziatische invloeden. Reden genoeg om uit te kijken naar haar optreden op Rewire.

Galya Bisengalieva

Wie? ‘Burn The Witch’ van Radiohead doet vast een belletje rinkelen! Bovenstaande artiesten waren nog goudmijntjes in vergelijking met deze dame op de dansvloer. Kazachstan, land van Borat en weidse hoogvlaktes heeft er weer een troef bij. En dat hoor je terug in haar muziek. Haar debuutalbum Aralkum (2020) wordt zorgvuldig opgebouwd met ambient en aanzwellende soundscapes. Het betreft eigenlijk een 35 minuten lang durende verbeelding van een milieuramp. Stemmige violen en spookhuis muziek kom er maar in! Een soort Koyaanisqatsi, maar dan zonder beelden dus. De kritieken zijn alvast lovend indiestyle.

Inmiddels heeft ze het progressieve Almaty ingeruild voor Londen. Daar werkt ze samen met zeker niet de minsten op onze aardkloot. Zo leidt ze het London Contemporary Orchestra, dat samen heeft gewerkt met Radiohead aan A Moon Shaped Pool. Toch fijn om te weten dat de prachtige strijkers van ‘Burn the Witch’ daar vandaan komen! Een heerlijke aanslag op je psyche deze verontrustend mooie trip!

Masma Dream World

En we blijven nog even in internationale wateren. Masma Dream World is Devi Mambouka. Ze is op 12 jarige leeftijd van Gabon naar The Bronx in New York geëmigreerd. Het leven was niet altijd gemakkelijk voor haar. Juist in muziek vond zij haar ultieme ontsnapping. Fijn dat ze dat stokje nu weer door mag geven. Ze maakt onheilspellende soundscapes met immer prikkelende Afrikaanse ritmes. En juist die bijzondere contradictie maakt haar iemand om in de gaten te houden de komende tijd! Want als Rewire ons iets leert is dat muziek soms vreemd mag smaken.

Rewire festival Logo

Rewire festival 2023

Locatie
Nederland
Den Haag, Nederland
Datum 6-9 april 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Marco Derksen

Mijn eerste festival was in 2011; Creamfields Andalusië. Tussen alle prettig gestoorde Spanjaarden ontwaakte er zich een vuur in mij voor festivals die nooit meer is gaan liggen. Dans graag tot in de vroege uurtjes door en heb veel passie voor beats, synths, David Bowie en Arcade Fire. Voor karaoke mag je mij `s nachts wakker maken!

Meer van Marco