Coachella en andere Amerikaanse festivals alleen nog te bezoeken door gevaccineerden

Courtesy of Coachella

Klare taal van AEG, de één na grootste concert- en festivalorganisator van de Verenigde Staten. Per 1 oktober laten zij uitsluitend nog mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus toe in hun concertzalen en festivals in Amerika. AEG organiseert onder andere het beroemde Coachella, maar ook andere gigafestivals als Firefly, Hangout en New Orleans Jazz Fest.

AEG-voorman Jay Marciano zegt: “We snappen dat sommigen dit een dramatische stap zullen vinden, maar het is de enige juiste.” Het bedrijf neemt het besluit nadat besmettingscijfers in de Verenigde Staten weer stijgen. De maatregel gaat vanaf 1 oktober in; tot die tijd neemt het bedrijf ook nog genoegen met een maximaal 72 uur oude negatieve test.

De festivalorganisator verwacht weerstand, maar gaat er vanuit dat ze “uiteindelijk aan de juiste kant van de geschiedenis zullen staan en doen wat het beste is voor artiesten, fans en werknemers.” Met hun pro-actieve houding hoopt het bedrijf Amerikanen te stimuleren zich te laten vaccineren.

Live Nation

Al eerder deze week liet Live Nation van zich horen, de grote concurrent van AEG en wereldwijd de grootste organisator van festivals en concerten. Zij verplichten bezoekers vooralsnog niet zelf gevaccineerd te zijn, maar lieten weten het wel toe te staan als artiesten dit verzoeken.

Michael Rapino, de CEO van Live Nation, zegt: “Onze business draait om het bij elkaar brengen van mensen, en vaccinaties zijn één van de beste tools om ervoor te zorgen dat iedereen samen van live muziek kan blijven genieten.”

Beide organisatoren maakten deze week bekend dat hun eigen werknemers verplicht gevaccineerd moeten zijn. Daarmee staan ze in lijn met andere grote Amerikaanse bedrijven als Google, Netflix en CNN.

Nederland

In Europa organiseert AEG onder meer All Points East en British Summer Time in Engeland en Rock en Seine in Frankrijk. De aangekondigde maatregelen gelden niet voor die festivals. Daarentegen kent ook Europa steeds meer vormen van een vaccinatieplicht: in Frankrijk is inmiddels een ‘coronapas’ nodig bij bezoek aan horeca of winkelcentrum.

Ook in Nederland wordt de roep om een vaccinatiebewijs voor festivals steeds groter. Al in februari noemde de Alliantie Evenementenbouwers het als een goede optie. Ook de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals zei ‘dat we het er voor over moeten hebben’. Ook in de podcast De Machine van 3voor12 klonk recent een pleidooi voor de vaccinverplichting, want ‘weigeraars houden de boel eindeloos op’. Dat bleek inderdaad maar weer, eerder vandaag.

Uit onderzoek van EenVandaag bleek dat jongeren een dergelijk bewijs prima vinden. De politiek wil er echter nog niet aan, omdat het mensen te veel dwang op zou leggen en omdat het vanwege de hoge vaccinatiebereidheid ‘niet nodig’ zou zijn.