‘Festivals nog tot midden september niet toegestaan’

Dauwpop 2019
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

De huidige voorwaarden voor evenementen worden tot ‘minstens medio september’ verlengd. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Morgen zou dat bekend worden tijdens een nieuwe persconferentie.

De kop van dit artikel moeten we wellicht wat toelichten. U zult morgen uit de mond van onze demissionair premier ongetwijfeld horen dat “evenementen blijven toegestaan onder voorwaarden”. Die voornaamste voorwaarde: een maximale capaciteit van 750 mensen. En laten we eerlijk zijn: zelfs de kleinste festivals beginnen vanaf enkele duizenden bezoekers. De frame van het kabinet, dat al 7 maanden geleden moest aftreden wegens een schandaal waarin de grondbeginselen van de rechtsstraat werden geschonden, nemen we niet over. Het is simpelweg wederom een streep door het toch al kleine overgebleven deel van het festivalseizoen.

Dit betekent het einde voor onder andere Dauwpop, Paaspop en DGTL, dat allemaal in de eerste helft van september gepland stond. Ook Valtifest, Bruis, Into The Woods, Rewire, Draaimolen, Smeerboel en Zeezout vallen in de periode.

Kind van de rekening

Daarmee zijn concerten en festivals wederom kind van de rekening. Waar aan alle kanten weer initiatieven zijn toegestaan – van volle voetbalstadions tot overbevolkte kermissen – blijft het demissionaire kabinet keer op keer de waarde van popcultuur en het uitgaansleven ondermijnen. Het feit dat de Formule 1 in Zandvoort (60k+ bezoekers) morgen groen licht krijgt, is de definitieve middelvinger naar de festivalsector.

Per 1 september kan iedereen die dat wil volledig gevaccineerd zijn. Maandenlang werd beloofd dat dat dan ook het moment was waarop maatregelen losgelaten zouden worden en evenementen, weliswaar onder voorwaarden van Testen voor Toegang, weer plaats mochten vinden. De overheid deed samen met Fieldlab uitgebreid onderzoek en concludeerde dat evenementen inderdaad veilig doorgang kunnen vinden, mits op de juiste manier georganiseerd. De uitkomsten van die onderzoeken worden inmiddels compleet genegeerd.

Ook het feit dat maatregelen wederom voor twee weken worden verlengd, getuigt van een totaal gebrek aan kennis, begrip en inlevingsvermogen. Waar de branche al sinds het begin van de coronapandemie vraagt om duidelijkheid voor de iets langere termijn, lijkt het demissionaire kabinet nog altijd te denken dat festivals werken als een café en simpelweg een paar dagen van tevoren kunnen bepalen of ze opengaan. De aanhoudende onzekerheid en de daarmee gepaard gaande aanhoudende (valse) hoop voor festivalorganisatoren en -bezoekers, die leiden tot teleurstelling na teleurstelling, is wellicht nog wel wat het meeste pijn doet.

Buitenland

In het buitenland bestaat meer verstand van zaken. In onder andere België, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Polen zijn festivals wel gewoon toegestaan. Uiteraard met (test- en vaccinatie)voorwaarden, maar haalbare en realistische.

In juli kwamen nog tienduizenden mensen bijeen op EXIT in Servië en deze maand stond er 385.000 man op Lollapalooza in Chicago. Beide zonder problemen. Wil je dus deze nazomer toch nog lekker festivallen, check dan eens het buitenland. Eerder somden we al enkele tips voor je op.

Op het Festileaks Festival Forum wissel je verdere tips en gedachten uit, bijvoorbeeld in het topic rondom het coronavirus en festivals.