Festivalbranche spant kort geding aan tegen de staat

Unmute Us
Foto: Stef van Oosterhout

De festivalbranche spant kort geding aan na het tweede massale Unmute Us protest. De organisatie is verbijsterd door het besluit van het kabinet.

Afgelopen dinsdag werden tijdens de persconferentie enkele versoepelingen aangekondigd. Zo werd er bekend gemaakt dat onder andere de anderhalve meter vanaf 25 september wordt losgelaten. Ook de evenementenbranche krijgt wat ruimte. Echter is dit lang niet genoeg. Dat slechts 75% van de capaciteit gevuld mag worden noemt de branche ‘een verkapte weigering van evenementen’. Op deze manier kan de branche niet eens quitte spelen. Mojo-baas Ruben Brouwer gaf tijdens Op1 al aan dat je pas vanaf 90% weet of je wat overhoudt aan het organiseren van een evenement. Het feit dat de 75% niet onderbouwd kan worden maakt de organisatie nog bozer. De fieldlab-onderzoeken hebben al bewezen dat evenementen, met coronatoegangsbewijs, op volledige capaciteit veilig georganiseerd kunnen worden.

Sluiten na middernacht

Een ander onbegrijpelijk besluit is dat de clubs en evenementen tot maximaal middernacht mogen duren. Ook deze beslissing kan niet worden onderbouwd. Waarom is een evenement of clubavond met coronatoegangsbewijs voor middernacht veilig, maar zodra de klok twaalf heeft geslagen ineens niet meer? Daarnaast zorgde de vraag om geen dance-evenementen te organiseren voor nog meer ongeloof bij de evenementenbranche.

https://www.instagram.com/p/CT4VvY_o-q6/
“Dit is echt een doelgerichte actie om onze branche kapot te maken. Ongekend en een dolk in de rug van iedereen die zich de afgelopen 18 maanden aan alle maatregelen heeft gehouden. Ons wordt gevraagd solidair te zijn, maar waar is de solidariteit ten opzichte van ons? Dat we hier zijn beland had niemand kunnen bedenken.” laat ‘Unmute Us!’ initiatiefnemer Jasper Goossen weten. Gevolg: De festivalbranche spant kort geding aan tegen de staat (nee, niet De Staat).

Unmute Us

Crowd
Photo: Lotte Spek Photography

Unmute Us blijft bij haar eis om directe heropening volgens de Fieldlab voorwaarden. Deze voorwaarden zijn eerder door het kabinet omarmd. Ook is de eis om een antwoord op de gestelde vragen en om erkenning te krijgen voor de gesteldheid van de vele bezoekers, getroffen medewerkers en artiesten die zich al anderhalf jaar niet gehoord voelen. Nadat er geen reactie kwam vanuit Den Haag op de eerste protestmars, was het zaterdag 11 september tijd voor de tweede. Toen ook dit niet het gewenste resultaat opleverde, daagden Unmute Us, Apenkooi Events, ID&T en Mojo de overheid voor de rechter.