Advertisement

MOJO: “De Jonge vroeg ons om zelf al het dansen te verbieden”

Best Kept Secret 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Demissionair minister Hugo de Jonge vroeg gisteren aan MOJO om zelf ‘al het dansen te verbieden’. Dit vertelde de directeur van de organisatie gisterenavond aan tafel bij Op1.

Ruben Brouwer, directeur van MOJO, vertelt dat het een bizar gesprek was met de Jonge. Ondanks dat de fieldlabs hebben uitgewezen dat het niet uitmaakt of je 75 of 100 procent van de bezoekers toelaat, heeft het kabinet ervoor gekozen om 75 procent toe te laten. Het kabinet kan op geen enkele manier uitleggen waarom Mojo zich moet houden aan een maximum van 75 procent van de bezoekers. “Wij hebben daar tegenover een heel onderzoeksrapport, geschreven door OMT-wetenschappers, waaruit blijkt dat het helemaal niets uitmaakt of je nou 75 of 100 procent van het aantal bezoekers toelaat”, aldus Brouwer.

Volgens Brouwer maakt dit wel verschil tussen een winstgevende en een verlieslatende tour. Brouwer sluit niet uit dat hij naar de rechter stapt. “Het kabinet weet heel goed dat met die 75 procent bezetting geen goed evenement kan worden georganiseerd. Je kan alleen met veel materialen iets goeds neerzetten. Pas in de laatste 10 procent van de bezoekers houd je soms geld over”.

Dance-evenementen

De Jonge vroeg tijdens het gesprek ook nog aan MOJO om geen dance-evenementen te organiseren. Ook niet met driekwart van de capaciteit of met een eindtijd vóór middernacht. Eigenlijk werd er verzocht om ‘het dansen’ te verbieden. “Juridisch krijgt de overheid dit niet voor elkaar. Er kan geen onderscheid gemaakt worden tussen een concert en een DJ. Dus hebben ze aan ons gevraagd: laten we daar nou een afspraak over maken, en dat dansen nog even verbieden”, aldus de directeur van MOJO.

Het risico is klein

Brouwer snapt niet waarom het demissionaire kabinet zo dwarsligt. “Er is aantoonbaar bewezen dat het risico bij een concert of evenement kleiner is dan wanneer je mensen thuis ontvangt”. MOJO werkt met toegangsbewijzen. Op deze manier weten ze wie de kaarten heeft gekocht. Alle maatregelen maken het risico aantoonbaar klein dat er mensen worden besmet.