Review: Uitgedoste podia en uitgedoste bezoekers op Untold Festival 2021

Opening Untold Festival 2021
Photo: Monique Biermans

Van donderdag 9 tot en met zondag 12 september vond het Untold Festival plaats in Roemenië. Fans van over de hele wereld kwamen naar dit ‘mekka voor dancefans’ en zagen een sfeervol festival met uitgedoste podia en net zo uitgedoste bezoekers. Het werd een parel van een feest.

Als dance fan moet je dit goedbewaarde en ‘onvertelde’ geheim onder de festivals zeker een keer in je leven bezocht hebben. Untold Festival is een meerdaags evenement in Cluj-Napoca, dat start op donderdag en eindigt op maandagochtend. Zonder festivalcamping, maar met genoeg hotels in de directe omgeving om lekker uit te kunnen kateren. Wanneer je Untold bezoekt, word je ondergedompeld in een spektakel van DJ’s van over de hele wereld. Er zitten ook altijd een aantal live acts tussen, dit jaar waren dat onder andere The Script en Tyga.

De magische poorten van het festival openen in de middag, maar het festival speelt zich grotendeels ‘s nachts af op 8 verschillende podia. Sommige laten de decibellen klinken tot in de vroege ochtend. Zorg wel voor goede gehoorbescherming, want het geluid knalt door de barrière. Begeleid door een ware lichtshow (inclusief een ruim scala aan lasers!) is het een feestje van niveau!

Dit jaar stonden internationale acts als Martin Garrix, Tyga, DJ Snake, Lost Frequencies en David Guetta op de mainstage in de Cluj Arena. Untold noemt deze acts zelf trouwens: ‘Fireflies’. De arena grenst aan een park waar de rest van de stages over verspreid zijn. Er zijn naast de podia genoeg eettentjes en relaxmogelijkheden met zitzakken en hangmatten. Ook waren er geen problemen met lange rijen bij de bar of eetgelegenheden. Een groot pluspunt dus.

Wat ook opviel is dat er weinig afval op het terrein lag, zelfs niet in de nacht. Poetsploegen houden het terrein goed schoon, ook tijdens het festival. Recyclen onder de bezoekers wordt beloond, want wanneer je dit doet maak je kans op prijzen.

Het publiek

Met bezoekers van wel 100 verschillende landen was het een geweldig feestje. Iedereen ging, zeker ‘s nachts, compleet uit z’n plaat. Het festival was niet uitverkocht en dat zag je vooral overdag wel bij sommige podia. Corona is waarschijnlijk aan te wijzen als schuldige: mensen zijn toch wat huiverig om evenementen met veel publiek te bezoeken en willen niet de rompslomp met testen erbij krijgen. Want om Untold te kunnen bezoeken moest je getest of gevaccineerd zijn, of in het bezit zijn van een herstelbewijs.

De meeste mensen kwamen ook relatief laat op de dag pas naar het festival (meestal was het full house vanaf 8 uur ‘s avonds) omdat ze waarschijnlijk nog aan het uitbrakken waren van de nacht ervoor. Maar ik geef ze daarvoor geen ongelijk, als je pas om 7 uur ‘s ochtends in je nest ligt.

Roemenië: waar het wel kan

Roemenië is een onderschat vakantieland. Het is er goedkoop, het weer is er heerlijk en het land heeft een goede infrastructuur. De stad Cluj-Napoca, waar Untold Festival plaatsvindt, heeft zelfs een vliegveld! Dus mocht je Untold willen bezoeken, dan kan dat gemakkelijk met de auto of het vliegtuig. Zelf hebben wij er een roadtrip van gemaakt. Met de auto zou ik wel aanraden om het in etappes vanuit Nederland te doen, met bijvoorbeeld tussenstops in steden als Praag en/of Boedapest. In één keer kan natuurlijk ook, maar reken er maar op dat je dan zo’n 18-22 uur onderweg bent, afhankelijk van waar je vandaan komt.

Je zou denken dat je in het land met de euro kan betalen, omdat het lid is van de Europese Unie. Echter, Roemenië heeft haar eigen valuta: Romeinse Lei (ROI). Het het leven is er goedkoper dan bij ons in Nederland, wat dus echt ideaal is! Zo betaalde je op het festival in 2019 maar 7 lei (zo’n € 1,40) voor 500 ml bier. Dit jaar zijn de prijzen iets verhoogd vanwege de pandemie, maar dan betaal je alsnog omgerekend maar zo’n € 2,- voor een ijskoud blik Ursus Bier. Wat trouwens prima te drinken is!

Qua weer is het er vanaf april tot en met september heerlijk vertoeven. Tijdens Untold in september was het overdag minstens 25 graden, maar ‘s nachts wel iets frisser. Dus een trui was geen overbodige luxe.

Sfeer Untold Festival 2021 - © Monique Biermans
Photo: Monique Biermans

Niets missen van Untold 2022

Na het lezen van dit artikel toch wat kriebels gekregen en wil jij wellicht volgend jaar naar dit feestje? Wij raden het aan! Volgend jaar in 2022 staat er in de zomer weer een editie gepland waarvoor je je nu al via de website kunt pre-registreren. De definitieve datum wordt nog bekend gemaakt. LET’S GO!

ezgif.com gif maker
By Monique Biermans

Untold 2021

De 6e editie van Untold vond plaats in Cluj-Napoca, Roemenië van 9 september tot en met 12 september 2021. Je kon er genieten van meer dan 200 DJ’s, artiesten en bands, waaronder David Guetta, Paul Kalkbrenner, Lost Frequencies, Netsky, Martin Garrix, Steve Aoki, Sam Feldt, Paul van Dyk, Parov Stelar, The Script en Tyga tijdens de 4 dagen en 4 nachten van het festival.

Een dagticket kostte €69,- en een weekendticket vanaf €159,- excl servicekosten.

Meer informatie vind je op www.untold.com