Dit waren de 5 grootste ontdekkingen op Festifallz 2021

Photo: Femke Valks / Festileaks

Afgelopen weekend was het tijd voor de eerste editie van Festifallz. Naast de acts die meteen opvallen op de poster was er ook een aantal verrassende andere artiesten te ontdekken.

Afgelopen weekend vond de eerste editie van Festifallz plaats op het Sportpark Boshoven in Weert. En zeer geschikte locatie, want het is toevallig ook de plek waar jarenlang grote broer Bospop plaatsvond. We konden hier genieten van de shows van bekende artiesten als Within Temptation, Guus Meeuwis en BLØF. Maar ook viel er genoeg moois te ontdekken onderaan de poster. We blikken terug op 5 optredens van onbekendere acts die zeker de moeite waard zijn om op je radar te houden.

1. Remme

Remme op Festifallz 2021
Photo: Femke Valks / Festileaks

Remme staat vrijdag als tweede op het podium. Zijn eerste single ‘Get Older’ werd uitgebracht tijdens ESNS 2020. Grote namen als Fleetwood Mac, Jeff Buckley, Michael Jackson en Justin Bieber zijn grote inspiratiebronnen voor hem. Voor de sing-songwriter uit Eindhoven is dit ”de eerste show in een grote tent.” Zijn zelfgeschreven nummers gaan over zijn leven en de wereld om hem heen. Naast eigen werk, waaronder de hit ‘Popstar’, speelt hij ook een aantal covers. We konden onder andere genieten van een cover van ‘Circles’ van Post Malone.

2. Nona

Nona op Festifallz 2021
Photo: Femke Valks / Festileaks

Op de zaterdag van Festifallz is Nona te bewonderen. Nona is een Nederlandse soulzangeres die geboren is in Uden. Eerder werd ze al verkozen tot 3FM Talent en deed ze mee aan de Popronde. In 2019 bracht ze haar debuutalbum Nona uit, hiermee werd ze genomineerd voor een Edison als Beste Nieuwkomer. De show op Festifallz is voor Nona de eerste show sinds het begin van de coronapandemie maar dat laat ze totaal niet blijken. Ze verzorgt een strakke show waarbij het lijkt alsof ze al die tijd nog gewoon wekelijks opgetreden heeft. Met name bij haar grotere successen ‘Better Than Ever’ en ‘Forever Yours’ wist ze het publiek mee te krijgen. Deze show was een goed begin van haar aankomende tour.

3. Tommy Gazer

Tommy Gazer op Festifallz 2021
Photo: Femke Valks / Festileaks

Als winnaar van de popwedstrijd ‘Play At Festifallz’ mag Tommy Gazer de zondag van het festival openen. Ondanks dat het nog vroeg op de dag is, zijn de trouwe fans al in grote getalen aanwezig. Zij dragen ook veelal merch van de band. De muziek van Gazer is geïnspireerd door grote namen als Biffy Clyro en Alter Bridge. Hun repertoire heeft ook wel iets weg van Nothing But Thieves. De band speelt tijdens dit optreden een hoop eigen nummers, maar aan het einde van de show komt er ook een cover van ‘Fireflies’ van Owl City voorbij. Het is duidelijk te zien dat ze lang hebben uitgekeken naar hun optreden op Festifallz.

4. Guy Swinnen

Guy Swinnen op Festifallz 2021
Photo: Femke Valks / Festileaks

Soms is je nieuwste muzikale ontdekking juist de oudste act op het affiche. Guy Swinnen stond zondag als tweede artiest op het podium. Je kent hem misschien van de Belgische rockband The Scabs, die vooral in de jaren 80 succes kende. Tijdens deze show gebeurt er veel op het podium. Je kunt zien dat de artiesten op het podium goed op elkaar zijn ingespeeld door de manier waarop ze samen op het podium staan. Tijdens de show wisselt Swinnen moeiteloos tussen solowerk en klassiekers uit zijn Scabs-periode. Onder andere het nummer ‘Hard Times’ zorgde voornamelijk voor good times op Festifallz.

5. Son Mieux

Son Mieux op Festifallz 2021
Photo: Femke Valks / Festileaks

Sommige festivalbezoekers hadden Son Mieux wellicht al een tijdje op de radar, maar in Weert worden veel aanwezigen ook verrast door deze aangename kennismaking met de band uit Den Haag. Deze muziek valt in de categorie indiepop en bevat veel vrolijke melodieën. Tijdens het optreden spat de energie van het podium af. De artiesten staan geen moment stil, vaak gebeurt er zoveel op het podium dat je niet weet naar wie je moet kijken. Frontman Camiel trekt met zijn dansjes vaak de aandacht, maar ook de andere artiesten zijn geweldig om naar te kijken. De band sluit hun optreden af met het nummer ‘Nothing‘.

Festifallz 2021

Photo: Femke Valks / Festileaks

Naast deze toffe, onbekendere acts konden we dit weekend ook genieten van klassieke Bospop acts als The Ultimate Eagles, The Pink Floyd Sound en DeWolff. Daarnaast kwam ook de top van de Nederlandse popmuziek voorbij: onder andere Racoon, Di-rect en Danny Vera waren van de partij. Alle artiesten die dit weekend in Weert neerstreken, wisten een mooie show neer te zetten.

De ambiance op het festival deed erg denken aan de gemoedelijke sfeer die we elk jaar op Bospop ook voelen. Het was duidelijk te merken dat iedereen heel erg blij was om weer op een festival te kunnen staan. Ook aan het enthousiasme van de artiesten was dit duidelijk te zien. Het is nog onduidelijk of Festifallz een vervolg krijgt als ook Bospop in 2022 weer op de gebruikelijke manier georganiseerd kan worden. Met een geslaagde line-up, een gemoedelijke sfeer en een aangenaam verwarmde tent maakt Festifallz zeker kans om een blijvertje te worden.