3 platen die je nog moet horen voor Crossing Border morgen begint

Op het Crossing Border-festival in Den Haag lopen schrijvers en muzikanten kriskras door elkaar, en krijg je voor een concert vaak een gedicht of een interview te horen.

Omdat muziek onze specialiteit is: drie uitstekende recente platen van artiesten die je dit weekend zeker niet mag missen.

(Met de Spotify-link hiernaast kan je tijdens het lezen meteen meeluisteren!)

1. Cassandra Jenkins – An Overview on Phenomenal Nature (2021)

Na interviews met schrijvers Jens Meijen en Pajtim Statovci is het vrijdag in de Schuilkerk de beurt aan indiefolkzangeres Cassandra Jenkins uit New York. Misschien ken je haar van het Purple Mountains-project van de betreurde David Berman, van wie ze op deze dromerige, melancholische plaat afscheid neemt. Het is de moeite om goed naar haar teksten te luisteren: vindingrijke songs als ‘Hard Drive’ zijn niet alleen heel persoonlijk, maar blijven – toepasselijk voor dit festival – ook zonder muziek overeind, als gezongen kortverhalen.

_

2. Theon Cross – Intra-I (2021)

Na een korte voordracht van auteur Colson Whitehead zal tubaspeler Theon Cross, ook bekend van de band Sons of Kemet, het Korzotheater vrijdag op zijn grondvesten doen daveren. Op deze gloednieuwe plaat rekt hij zijn überhippe jazzfunk weer net zo ver op tot er ook grime en dub in passen, genoeg om zelfs de meest verstokte boekenwurmen op Crossing Border aan het shaken te krijgen. Later is in dezelfde zaal ook nog rapper/producer James BKS te zien, zoon van de Kameroenese jazzlegende Manu Dibango.

3. Ghostpoet – I Grow Tired But Dare Not Fall Asleep (2020)

Londenaar Obaro Ejimiwe gaat inmiddels al een decennium door het leven als Ghostpoet. De titel van zijn recentste plaat vat zijn oeuvre redelijk goed samen: zijn vocalen klinken vaak slaperig en opgefokt tegelijk, en zijn wereldbeeld is allesbehalve zonnig. Op een ander festival zou hij daarmee mogelijk heel wat mensen de tent uitjagen, maar het publiek van Crossing Border zal zijn puntig geformuleerde wanhoop waarschijnlijk wel kunnen waarderen. De albumcover refereert aan het bekende schilderij ‘The Nightmare‘.

Wil je één van deze platen graag kopen? Klik dan op de albumcover!

Crossing Border 2021

  • Locatie: Den Haag
  • Data: 4 tot en met 6 november 2021
  • Tickets voor het avondprogramma op vrijdag of zaterdag kosten 31 euro, of 51 voor beide dagen.
  • Meer informatie vind je op de website van het festival.