Nacht Wacht! 7 x zondigen in de duisternis

Down The Rabbit Hole
Foto: Kamiel Scholten

De heilige nacht wacht nog steeds! Jullie balen en terecht, maar binnenkort vieren wij hem weer samen en niet maar tot 8 of tot 12 uur. Wij zijn niet de enige die geen genoeg van hem kunnen krijgen. Check hieronder welke dance artiesten ook op hun best zijn in het donker. Benieuwd naar hun 7 zonden? Lees gauw verder!

1. Hedonisme ( Jam & Spoon – Right in the Night )

Deze formatie bestond uit Markus Löffel & Rolf Ellmer en komen uit Duitsland. Tijdens het eurodance tijdperk waren deze meneren absolute grootheden in de nacht. In 2006 overleed Markus Löffel plotseling aan hartproblemen. De kans dat je ze nog eens op een 90`s feestje gaat tegenkomen is dus helaas niet aanwezig.

Veel treffender dan ‘Right in the Night’ zullen odes aan de nacht nooit worden. In 1993 zong iedereen uit volle borst mee over doen wat goed voor jezelf voelt. Dus verliefd worden op muziek, de mensen om je heen en alles waar je maar van droomt. Een belangrijke les voor in de toekomst, we vergeten de Corona tijd en gaan vooruitkijken!

In hetzelfde genre zijn ‘Saturday Night’ van Whigfield & ‘Ánother Night’ van MC Sar & The Real McCoy ook waardevolle toevoegingen. En uiteraard ‘The Rhythm of the Night’ van Corona mag zeker niet onbenoemd blijven. En voor de ultieme eurodance liefhebbers Jan Wayne met ‘Because the Night’.

2. Ijdelheid ( Tiga – Sunglasses at Night )

Tiga is een succesvolle Canadese dj die al sinds jaar en dag vele festivals aandoet. In 2001 besloot hij om samen met dj Zyntherius een cover op te nemen van Corey Hart`s origineel uit 1983. Dat bleek een gouden greep te zijn, want het leidde tot zijn eerste Top 40 notering.

Je zonnebril dragen lukt nu slechts op het verwarmde terras in de regen. Maar wat kijken we er allemaal naar uit om ons weer heerlijk op te tutten voor een avondje uit, de hele nacht lang. Of voor de jongens; je sixpack omhullen met een superstrak shirt. Zeker is dat alleen kijken en bekeken worden er niet in gaan zitten in de zomer van 2022!

3. Foei! Te laat naar bed gaan ( M83 – Midnight City )

M83 is een zeer geliefde, Franse band die bekend staat om zijn geniale live optredens. Zanger Anthony Gonzalez is het uithangbord van deze creatie, die in 2011 haar commerciële doorbraak beleefde. ‘Midnight City’ werd namelijk een joekel van een hit en het album Hurry up We`re Dreaming deed niet onder voor de hit single. Overigens niet moeilijk om te begrijpen waarom iedereen dit nummer zo waardeert. De lyric ‘City is my Church’ en de intrede van de saxofoon diep in de nacht zijn magische momenten.

Het nummer gaat over dat alles er in de nacht een stuk beter uitziet dan overdag. En je smacht naar het moment dat het zover is. Dezelfde hunkering als dat het weekend wordt na een week hard werken. Gelukkig mogen we weer nachtelijke autoritjes maken door onze steden; al kunnen we natuurlijk niet wachten om de stad te doorkruisen met de fiets na een avondje stappen; toch?!

4. Ronddwalen ( Peggy Gou – Starry Night )

Deze dame komt oorspronkelijk uit Zuid – Korea. Inmiddels is ze al lang woonachtig in Berlijn en werkzaam als dj. Het label Ninja Tune was zo onder de indruk van haar dat ze haar onder hun hoede namen. Ze heeft al heel wat tropisch klinkende nummers gemaakt die je zo toe kan voegen aan je zomer playlist! Denk alleen maar aan ‘It Makes You Forget ( Itgehane )’.

Jonas Lindstroem regisseerde in 2019 de indrukwekkende, officiële videoclip van ‘Starry Night. De betekenis die achter de clip schuil gaat is van een dieper niveau. Door te dansen voelen de personages zich levendig. Het is belangrijk om te weten wat ervoor zorgt dat jijzelf niet geleefd wordt. Het is ook een ode aan spontaniteit, want zeg nou zelf. Jij barst toch ook niet alleen in het weekend in dansen uit?! Opdat we snel weer van onze stoel mogen opstaan om echt rond te dwalen op zoek naar avontuur.

Niet langer wachten op de nacht om te dansen? Check dit: Peggy Gou in de remix.

5. Lust ( Warmdusher – Midnight Dipper – Soulwax Remix )

De Belgische broers Stephen Dewaele & David Dewaele oftewel Soulwax zitten nooit stil. In 2019 gaven zij de Engelse post punk band Warmdusher naamsbekendheid door een van hun vunzigste nummers te remixen. Een onweerstaanbaar nummer was geboren. We kunnen niet wachten om hier op los te gaan in een van hun sets. Over diepste verlangens van binnen gesproken…..

6. Blijven piekeren ( Kelly Lee Owens – Night )

Kelly Lee Owens maakte in 2017 al grote indruk met haar gelijknamige album. In 2020 keerde deze fijngevoelige techno prinses uit Wales terug met een nieuw album genaamd Inner Song. In een lastige tijd, bleek haar album een kunstwerk van de verstilling die op de dansvloer plaatsvond. Zo zingt ze hier over een door denderende en bezwerende beat hoe goed het wel niet voelt om alleen te zijn. Om er op het laatst gelukkig toch aan toe te voegen, dat ze ook graag samen met iemand wil zijn.

Durf maar eens te ontkennen dan, dat het niet fantastisch is om samen met Kelly te bezinnen. Alle zorgen verdwijnen net zo snel als de eens zo volle festivalagenda van 2021. Je voelt gewoon de warmte en diepte van deze plaat zoals versoepelingen over je heen komen. Kelly gaat zeker sterker uit deze beproeving komen! Wij ook; en daarvoor zijn we haar dankbaar. Zeker is dat we niet de enige zijn die enthousiast zijn; een feest van verrassingen en poëtische techno.

7. Escapisme ( Solomun Feat. Isolation Berlin – Kreatur der Nacht )

Solomun is een Bosnisch – Duitse dj die danszalen aan zijn voeten weet te krijgen. Daarnaast is de man ook belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de house scene. Een nummer opgenomen in pandemie tijd. Een heldere koortsdroom van een man die vooral heel angstig wordt van lege dansvloeren.

Na 17 maanden epidemie willen we graag weer even ontsnappen aan de kille werkelijkheid. Netflix heeft nu wel afgedaan als uitlaatklep, dus laat die bioscopen maar weer op volle toeren blijven draaien. Clubs en concertzalen treden we voortaan binnen alsof we een historisch tempelcomplex in Thailand binnen gaan. Afgesproken?!

BONUS: Goldband – De Langste Nacht

Vooruit nog een toegift van deze Nederlandse popgroep uit Den Haag. We mochten er al weer even aan ruiken eind juni, maar alvast een dikke proost op onze aankomende nachten tijdens de festivals in 2022! Deze mannen gaan we dan zeker tegenkomen, sterker nog; ze zijn nu al op tournee.