‘I Feel Love’: iconische dansplaat inspireert nog altijd

I Feel Love van disco queen Donna Summer heb je vast wel eens gehoord! Gegarandeerd dat hij volgend jaar weer massaal gepompt gaat worden op de festivals. Een eerbetoon aan deze zwoele plaat in een gure winter. Wie zijn de artiesten die haar klassieker nog steeds gebruiken en waarom?

Of je vindt hem eentonig of je valt als een bakvis voor de hedonistische disco groove in dit nummer. Er is geen tussenweg mogelijk. Op 2 juli 1977 zag deze plaat het levenslicht, mede dankzij producer Giorgio Moroder. In 2019 gaf deze grootmeester op Lowlands nog uitleg waarom het nummer zo`n mijlpaal is in de muziekgeschiedenis. Lang verhaal kort, het nummer klinkt nog steeds enorm futuristisch en lijkt geen houdbaarheidsdatum te hebben. Een waar anthem dus!

1. Underworld

Deze Britse dance band bestaat uit het tweetal Karl Hyde en Rick Smith. Je kent ze ongetwijfeld van hun invloedrijke megahit ‘Born Slippy’. In 1999 aan hen de loodzware taak om hun vorige succesalbums op te volgen. Samen met ‘Jumbo’ is ‘Shudder/King of Snake’ een van de steekhouders van Beacoup Fish geworden en een vaste waarde tijdens hun concerten. En dat is mede te danken aan de stuwende sample die de mannen gebruikten van Donna Summer.

Twijfel je om ooit een concert van deze giganten bij te wonen? Niet doen! Zeker gaan dus, de mannen staan eind juni 2022 onder meer al geboekt voor het Metronome Festival in Tsjechië.

2. The Chemical Brothers

Ed Simons en Tom Rowlands zijn twee Britten, bekend van invloedrijke dansvloer anthems als ‘Hey Boy Hey Girl’ en ‘Galvanize’. In 1999 besloten ze om voor hun album Surrender een sample te gebruiken van Miss Summer. En dat deden ze zeker niet onbevredigend, want ‘Out of Control’ is het summum van een perfect avondje uit. Het nummer blijft maar gaan en kent een heerlijke drop.

3. Kylie Minogue

De carrière van deze invloedrijke zangeres en popprinses uit Australië kreeg een flinke opwaardering toen ze in 2000 ook begon te flirten met disco. Het album Light Years werd goed ontvangen, mede dankzij de hit ‘Spinning Around’. Het titelnummer mag er echter ook zijn. Niet in de laatste plaats vanwege een onweerstaanbare sample van ‘I Feel Love’.

4. Madonna

Toen de ene invloedrijke popprinses met disco aan de haal ging, kon de ander natuurlijk niet achterblijven. 2005 was een prachtig jaar voor Madonna met haar succesvolle album Confessions on a Dancefloor. Het was ook het jaar dat we nog geen weet hadden van haar verschrikkelijke optreden in 2019 op het Eurovisie Songfestival. Op ‘Future Lovers’ brengt ze in ieder geval wel een fantastische ode aan het originele ‘I Feel Love’. Ook collega popprinses Britney Spears (#FreeBritney) kwam een paar jaar later met haar eigen versie.

5. Sam Smith

Door naar de Britse singer-songwriter Sam Smith. Beter bekend als Engelse gladjakker van gelikte hits als ‘Stay With Me’. Hij coverde zelfs het gehele nummer en zorgt er mede voor dat het blijft voortleven bij de huidige generaties. Overigens is Sam Smith een sympathieke gast hoor: zo voorzag hij Disclosure al eens van zijn vocalen op het immer dansbare ‘Latch’.

6. YĪN YĪN

Oftewel Kees Berkers en Yves Lennertz uit ons eigen Nederlandse Maastricht. Hun debuutalbum uit 2019 The Rabbit That Hunts Tigers bevat wel meer leuke liedjes. YĪN YĪN blijft echter buitencategorie, door gebruik te maken van….. jawel, dat onweerstaanbare sample! Begint het al op te vallen dat er hier een ware fan aanwezig is?

7. Afrojack

Oftewel Nick Leonardus van de Wall, bij de beeldbuiskijker bekend van Eurovisie 2021 en vaste klant op Tomorrowland. Deze zette hij in vuur en vlam met een remix van dit nummer. Een van Nederlands bekendste dj’s bewees daarmee dat het nummer ook goed valt bij commerciële feesten.

Naast Afrojack, hebben ook invloedrijke bands als Red Hot Chili Peppers en Franz Ferdinand dit nummer al eens gebruikt tijdens hun optredens. En ook voor top dj Carl Cox staat het als een paal boven water dat ‘I Feel Love’ zijn favoriete dansvloer anthem is. Hij heeft zelfs een tropische remix gemaakt met Donna`s Dirty Disco als koosnaampje. Wie zijn wij om hem tegen te spreken na bijna twee jaar crisis!

8. Colin Benders & Cato van Dijck

Colin Benders, natuurlijk beter bekend als Kyteman, is een gevierd hiphop artiest die weer op tournee zou gaan; en Cato van Dijck, zangeres van de Nederlandse band My Baby. Samen bundelden ze hun krachten om het nachtleven in maart 2021 een hart onder de riem te steken in het tv programma ‘Matthijs gaat door’. Het resultaat was pure sex! Alleen jammer dat het nummer na ruim vijf minuten al afgelopen is. Wat zeker niet stopt is de waardering voor dit geniale dance nummer!

Nog niet verzadigd? Dan kan ik jullie de maar liefst vijftien (!) minuten durende remix van Patrick Cowley ook van harte aanbevelen! Of ga zangeres Carolina Dijkhuizen ‘die Donna Summer eert’ weer zien als het kan op de Nederlandse poppodia.