U2 werkt aan nieuwe muziek en wil op wereldtour in 2023

Fans van U2 opgelet! De band werkt aan een nieuw album en is van plan op wereldtour te gaan in 2023. Dit kwam naar voren in een radio-interview.

Bassist Adam Clayton heeft in een interview met Le Figaro al iets losgelaten over wanneer we het album kunnen verwachten. “We zijn bezig met het schrijven van nieuwe nummers voor een album dat in 2023 moet uitkomen”, aldus Clayton. In november bracht de band het nummer Your Song Saves My Life uit. Dit was het eerste nieuwe nummer in twee jaar tijd.

Nieuw album

The Edge zegt in een interview met Rolling Stone dat hij samen met bassist Adam Clayton heeft gewerkt aan een nieuw idee voor een nummer. ”We zijn stevig opgesloten in ‘de toren van het nummer’ en werken aan een hoop nieuwe dingen”, aldus The Edge. De nummers zijn op dit moment nog in een vroeg stadium van het schrijfproces. De gitarist zegt dat hij veel plezier heeft in het schrijven en niet perse hoeft te denken aan waar het heen gaat. Het gaat volgens hem meer om het plezier in het schrijven en geen verwachtingen te hebben over het proces.

De band heeft voor het album nog geen producer. Wel spreekt The Edge uit dat hij genoten heeft van de samenwerking met Martin Garrix voor het officiële nummer voor het EK voetbal 2020. Hij hoopt dat hij in de toekomst nog een keer samen kan werken met de DJ. Of we Garrix op de nieuwe plaat gaan horen, laat de gitarist nog in het midden.

Wereldtour 2023

De band is niet meer op tour geweest sinds de Joshua Tree 30th-anniversary tour in 2019. Bassist Adam Clayton bevestigt in het interview met Le Figaro dat er plannen zijn om een wereldtour te doen in 2023. “Als de omstandigheden het toelaten, willen we in 2023 een wereldtournee doen”, zegt hij tegen Le Figaro.

Hoe die tour er precies gaat uitzien is nog niet bekend. Wel onthulde de U2-gitarist dat hij er voor openstaat om de ‘Zoo TV tour’ terug te brengen voor het dertig-jarig jubileum van de tour. Deze wereldwijde tour ging langs verschillende arena’s en stadions in 1992 en 1993. The Edge wil nog niets zeggen over de exacte plannen voor deze tour maar geeft aan dat hij heel erg open staat voor dit idee. Tot dan is het afwachten wanneer de band met een officieel statement komt met betrekking tot een nieuwe tour.

U2

U2 wordt in 1976 opgericht in Dublin als een schoolband onder de naam Feedback. In 1980 leveren ze het eerste album Boy af. In datzelfde jaar stonden de heren ook voor het eerst in Nederland op de bühne. Vele nummer 1-hits als ‘Beautiful Day’, ‘Elevation’ en ‘The Saints Are Coming’ zullen volgen. De bezetting van de band is sinds de oprichting ongewijzigd gebleven, een unicum in de muziekgeschiedenis.

In 2017 speelde U2 tweemaal in een uitverkochte Amsterdam Arena. De band vierde daar de 30ste verjaardag van het album ‘The Joshua Tree’. Op 1 december 2017 kwam het 14e studioalbum Songs of Experience uit. Sindsdien is het redelijk stil rond Bono en zijn kompanen. De Ierse rockband is druk met schrijven. In interviews laten gitaris The Edge en bassist Adam Clayton weten dat we een nieuw album in 2023 kunnen verwachten. De bedoeling is om dan ook een wereldtournee te starten.