Red Hot Chili Peppers: het verhaal achter de Socks on Cocks routine

Photo: Steve Keros

Ken je de Red Hot Chili Peppers? Dan ken je waarschijnlijk ook de Socks on Cocks routine waarbij de bandleden met niets anders dan een sok om hun penis het podium bestormen. Deze act wordt al snel legendarisch, waardoor de band onlosmakelijk verbonden wordt met seksualiteit. Maar hoe ontstond deze routine? Vandaag vertellen we je het waargebeurde verhaal.

Er zijn waarschijnlijk weinig wereldberoemde bands die meer huid hebben laten zien in hun carrière dan Red Hot Chili Peppers. Ze stonden namelijk heel regelmatig zonder shirt op het podium. Daarnaast hadden ze met hun Socks on Cocks routine zelfs niets anders dan één sok aan. Deze legendarische routine is ontstaan uit een bizar verhaal over frustraties, een stripclub en een jonge band vol ambitie. Voor het waargebeurde verhaal moeten we dan ook terug naar de begindagen van Red Hot Chili Peppers.

4 juli 1983, Kit Kat Club

Het was tijdens de zomer van 1983: de Red Hot Chili Peppers is bezig met hun eerste tour ooit. Ze zijn nog jong en albumloos, maar touren met een paar tracks (die later ook op hun albums verschijnen) onder hun arm Californië door. De negende stop op hun tour zal de carrière van de band echter voorgoed veranderen. Dat was namelijk de avond dat de mannen op het podium van de Kit Kat Club, een populaire stripclub in Los Angeles, verschijnen.

Red Hot Chili Peppers Setlist Club Lingerie, Los Angeles, CA, USA 1983

Zelfs voor Red Hot Chili Peppers, met hun openlijke seksualiteit, is dit een bizarre show. Aldus Jeff Apter in zijn boek Fornication: The Red Hot Chili Peppers Story. Zodra de groep het optreden start met Out in LA, stelen een aantal danseressen letterlijk de show door halfnaakt het podium op te klimmen. Niemand lijkt meer oog te hebben voor de Red Hot Chili Peppers. Aan het einde van hun set besluit een gefrustreerde Anthony Kiedis de regie terug te pakken. In de coulissen trekken hij en de overige bandleden snel hun kleren uit. Verder hangen zij een sok om hun penis en bestijgen vervolgens het podium voor het vaste toegift: een vurige cover van Jimmy Hendrickx’ Fire.

Socks on Cocks

Het werkt, met de Socks on Cocks routine krijgt de band weer alle aandacht. Zo ook van ene Lindy Goetz, die na de show de band opzoekt en aanbiedt hun manager te worden. Het is vervolgens onder zijn management dat Red Hot Chili Peppers tussen 1983 en 1999 uitgroeit tot een band van wereldformaat.

In die jonge, wilde jaren zou Red Hot Chili Peppers de striptease nog vaak herhalen. Waardoor Socks on Cocks een legendarische status krijgt en de band voor eeuwig verbindt met seksualiteit. Ook rocksterren worden oud en naarmate hun carrière vordert, trekken de bandleden steeds minder vaak hun kleding uit voor het publiek. De laatste keer dat de sokken publiekelijk omhingen was al weer in 2000, tijdens het Experience Music Project in Seattle.

Tijdens de komende tour, waarbij Rock Werchter 2022 wordt aangedaan, hoeven we dus geen ontblote lijven meer te verwachten. Gelukkig hebben de mannen nog steeds de wilde energie en muzikale vaardigheden die we van ze gewend zijn. Hoewel we de routine misschien nooit meer zullen zien, hadden we de band zonder hun Socks on Cocks misschien wel nooit gekend.

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2022

Locatie
België
Werchter, België
Datum 30 juni - 3 juli 2022
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.