Oranjebloesem 2022: waarom het festival hét alternatief op Koningsdag is

Foto: Mark Richter

Vlak na het begin van het festivalseizoen stond ons alweer een dik feestje te wachten: de verjaardag van de koning. Drie jaar na de laatste editie van Oranjebloesem keert het Koningsdagfestival kéihard terug in het Olympisch Stadion met vette stages, een geweldig muzikaal programma en meer. Festileaks was erbij en zet de hoogtepunten op een rijtje.

De bijzondere stages

Oranjebloesem heeft veel aandacht besteed aan de bouw van de podia. Dat maakt van de stages bijzondere eye-catchers om lekker naar te kijken tijdens het dansen. We nemen de stages even door.

Op Het Plein

De futuristische googie-architectuur is toegepast bij de stage ‘Op Het Plein’ en lijkt daarmee een beetje op een fastfoodrestaurant in Las Vegas. Past heerlijk bij de 80’s disco van Antal en David Vunk en zorgt daarmee voor een complete entourage.

Foto: Mark Richter

Langs De Kade

Ook bij ‘Langs De Kade’ is de stagebouwer even goed aan het werk geweest. Met een compleet huis als achtergrond voor de dj, is het toepasselijk dat dit de stage is met vrijwel alleen maar dikke houseplaten. En aan het publiek om de voortuin van dat huis onveilig te maken. Lekker toch?

Foto: Mark Richter

Onder Het Vuur

‘Onder Het Vuur’ is de plek waar een stadion in een technotempel verandert. Op een indrukwekkende stellage van containers staat de dj om zijn muziek keihard het stadion in te knallen. Het geeft een industrieel sfeertje aan de locatie en het past erbij als een op maat gemaakte jas.

Foto: Mark Richter

In Het Stadion

En natuurlijk bij ‘In Het Stadion’, waar je ook daadwerkelijk kunt zitten als aandachtig toeschouwer. En dan niet van een voetbalwedstrijd, maar een potje olympisch stampen met muziek van onder andere De Sluwe Vos en Reinier Zonneveld. Al is het natuurlijk ook leuk om het speelveld zélf te betreden om daaraan mee te doen. Klein puntje van akoestiek-kritiek: er ontstaat een echo door de weerkaatsing van de tribunes. Zorgt er op sommige plekken voor dat je de muziek van voor- én achter hoort. Even zoeken naar de juiste dansplek dus.

De geweldige muziek

En daarnaast, natuurlijk: het geweldige affiche van het festival. De namen die voorbij kwamen op de festivalposter zijn vrijwel enkel veteranen: neem een Joris Voorn, Antal, I Hate Models en een Reinier Zonneveld. Qua muziek kon het dus op voorhand eigenlijk al niet misgaan, en dat ging het ook niet. Een paar hoogtepunten:

Joris Voorn die het omgooit na de stampende house-set van De Sluwe Vos en de oranjebloesem laat terugkeren met blije synths, die het publiek direct in extase brengt. Het is even een switch, maar het zorgt voor een fijne impuls voor de stage en het publiek waardeert de afwisseling.

Ondertussen zijn Antal en Carista geruild van plaats op het tijdsschema en daardoor begint Antal eerder met het dak er af draaien. Met de disco- en housepareltjes uit zijn uitgebreide platentas weet hij vooral het wat oudere publiek van het festival te bekoren. Hoewel Antal vrijwel nooit teleurstelt, doet hij dat nu ook zeker niet.

Reinier Zonneveld in het stadion. Foto: Mark Richter

Toman verandert Oranjebloesem in Oranjebounce. Met opzwepende tech house platen weet hij bij het publiek de handjes aan het stuiteren te krijgen. Bij Langs De Kade staat het ramvol en hij weet op die manier de grond van de voortuin van het futuristische huis goed aan te stampen. Af en toe gooit hij een droge klassieke 90s acid-plaat met een ouderwetse “house music” sample er doorheen. Heerlijk!

En dan I Hate Models. Het BPM legt hij midden op de middag al erg hoog met harde techno- en hardtranceplaten. Hij speelt met het publiek door de muziek net wat langer op stil te zetten, om vervolgens de bas er weer keihard in te knallen. Traditiegetrouw staat de dj met een mondmasker (niet medisch). Niet alleen een pionier in de techno dus, ook met de mondmaskers was hij zijn tijd vooruit.

Na Joris Voorn brengt Reinier Zonneveld de beuk erin aan de andere kant van het stadion. Met zijn klapharde live-techno trekt hij zelfs de tribunes in het stadion ramvol. En net wanneer iedereen er heerlijk inzit en hij zijn plaat Hard Gaan erin gooit, breekt het zonnetje door. Zonneveld die de zon laat doorbreken. Kan haast geen toeval zijn toch?

De chillplekken

Even uitpuffen hoort er ook bij op een festival. En bij Oranjebloesem hebben ze dat precies goed voor elkaar. Midden in het stadion is er een speciaal meeting-point, waar je naast even chillen ook met je vrienden kunt afspreken als je ze weer kwijt bent na je bezoek aan een andere stage. Oh, en als je liever op een plek met beter uitzicht zit; waarom niet even uitrusten op één van de vele duizenden stoeltjes op de tribune?

Al met al dus een topdag met een heerlijke, vrolijke sfeer. En op de bank ploffen voordat de zon onder gaat (20:00 is het klaar), is ook wel eens lekker na zo’n dag. Plek nodig om de monarchie te vieren? Dat kan wat ons betreft heerlijk bij Oranjebloesem.