Roadburn 2022: een nieuwe blik op heaviness, secret shows en vertrouwde verbondenheid

Full of Hell Roadburn
Photo: Ian Geerts

Na twee jaar afwezigheid herees Roadburn in 2022 weer vanuit de underground naar het centrum van Tilburg. De Brabantse gezelligheid verwarmde samen met de overgietende zon duizenden in zwart gewikkelde harten van over de hele wereld. Het bier vloeide rijkelijk, de haren vlogen in de rondte en de organisatie bewees wederom waarom Roadburn het beste festival van Nederland is, of zelfs ter wereld. Dit is waarom.

Thou verrast Roadburn 2022

Er is maar één band waarmee we echt moeten starten: Thou. De Amerikaanse band uit Louisiana creëerde chaos op de festivalgrond door op de eerste dag een secret show in Ladybird Skatepark te spelen. Voor de duidelijkheid: de top tier band, stond ondanks hun beoogde curatie voor 2020, niet op de line-up.

De rij voor de ingang van het skatepark, waar daarna over het hele weekend meerdere secret shows zijn gespeeld, was huge. Zelfs tijdens de show bleven bezoekers wachten en hopen voor een plekje in de buurt van de band. De energie spatte er op het podium en in het publiek van af. De aanwezigen voelden ongetwijfeld de uniekheid van het optreden op het karaktervolle kleine podium dat in het skatepark was geplaatst. En terecht. Mijn mond viel open en mijn wenkbrauwen stegen toen zanger Bryan Funck nieuwsgierigheid zaaide met de woorden: ‘We are just warming up’.

Thou secret show Roadburn 2022
Photo: Ian Geerts

Na het weekend weten we precies hoeveel waarde die woorden hebben. Thou speelde maar liefst vier shows in vier dagen. Eén collaboration met Mizmor op de Main Stage. Daarnaast nog twee secret shows in Ladybird, waarvan een met bevriende bands als Primitive Man, Full of Hell en Lingua Ignota. En tot slot een Black Sabbath Tribute in de Next Stage van 013. Alle shows waren stuk voor stuk verbazingwekkend en uitzonderlijk. Een geweldige bijdrage aan het festivalweekend.

Een vrijwillige bijdrage wel te verstaan. In de Roadburn 2022 Q&A gooide Creative Director Walter Hoeijmakers een boekje open over de totstandkoming van de plannen van Thou. Bryan Funck belde de Roadburn legende op met een idee; ‘Thou wil secret shows gaan spelen op Roadburn 2022’. Walter ging (wellicht uit verbazing) niet meteen in op het voorstel van de band. Tot positieve frustratie van zijn collega’s bij 013 en Roadburn, want hoe kun je in godsnaam een band als Thou niet gelijk toezeggen. En ze hadden gelijk. Thou heeft Roadburn 2022 naar een ander niveau weten te tillen.

brian thou roadburn 2022
Photo: Ian Geerts

Violen, electronica en blast beats herdefiniëren heaviness

Roadburn 2022 draaide voornamelijk om het hoofddoel: ‘Redefining Heaviness’. Het klassieke beeld van een heavy muziekfestival is voornamelijk harde en snelle muziek. Denk aan gitaren, denderende drums en schreeuwende vocalen: misschien wel rechtuit agressief te noemen. Een stereotypering die in geen mate past bij het Roadburn festival. Ja, de klassieke zwaarte is zeker te vinden op Roadburn, maar het festival draait om zoveel meer. ‘Redefining Heaviness’ stond dit jaar centraal en Roadburn is met vlag en wimpel geslaagd. Met curators Milena Eva en Thomas Sciarone als vlaggendragers.

jo quail roadburn 2022
Photo: Ian Geerts

Overstijgende bands en venues

Binnen de curatie van Milena en Thomas waren vooral Liturgy, Amnesia Scanner en Duma overstijgend in het herdefiniëren van heaviness. Waarvan de laatst genoemde als eerste Afrikaanse act debuteerde op Roadburn. De avant-garde black metal band Liturgy uit New York nam de Roadburners maar liefst twee keer mee in hun chaotische wereld. Een wereld die zweeft op de balans tussen klassieke schoonheid en ontiegelijke herrie. De visuele ondersteuning (door het mastermind van de band Hunter-Hunt Hendrix) bracht het diepe filosofische aspect van de band extra naar voren. De film van Hendrix complementeerde het beeld van de Main Stage, waarop Liturgy aangevuld werd met een kamerorkest.

Liturgy was niet de enige band die het podium volzette met klassieke muzikanten. Jo Quail bracht het commissiestuk The Cartographer naar Roadburn, evenals een blaasleger, paukenisten, violisten, een dirigent en andere muzikanten. Daarnaast voegde deze editie de gerenommeerde jazzclub Paradox zich bij de venues van Roadburn. Walter Hoeijmakers vertelt tijdens de Roadburn 2022 Q&A dat deze toevoeging Roadburners de kans biedt om hun tenen ook in het water van de jazz en avant-garde scene te dippen. Een overduidelijk geslaagde manier om de grenzen te verleggen, bleek aan de drukte en het enthousiasme bij de Tilburgse venue.

Liturgy roadburn 2022
Photo: Ian Geerts

Full of Hell sloopt iedere festivaldag

Roadburn is een muzikale rollercoaster. Het ene moment geniet je van beeldschone, akoestische en emotionele sets. Het andere moment sta je op het punt iemand zijn kaak te breken. En dat is precies waar de ‘Artist in Residence van Roadburn 2022’ in beeld komt: Full of Hell. “Holy sh*t.” Veel andere woorden komen niet in mij op: wat een ontiegelijk krachtige liveband is Full of Hell. De Amerikaanse grindcoreband speelde als ‘Artist in Residence’ maar liefst vier shows op Roadburn. Ik hoor je denken, vier keer dezélfde band? Het antwoord is volmondig ja!

Uiteraard betekent dat niet vier keer dezélfde show. Full of Hell wilde op Roadburn drie albums integraal opvoeren. De eerste avond vernietigde de Amerikanen ‘The Terminal’, de grootste stage op het Spoorzone-gebied. Dit dedezn zij met een integrale uitvoering van hun populaire kortspeler (kom op, het is grindcore) Trumpeting Ecstasy. De reactie in het publiek sprak boekdelen. Voor het eerst op het festival zag ik het publiek hun zinnen werkelijk verliezen. De moshpit brak open en alle Roadburners leken bezeten door de overweldigende energie van frontman Dylan Walker.

Dylan Full of Hell Roadburn 2022
Photo: Ian Geerts

Een constatering kon voor mij niet uitblijven: ik moet elke show van Full of Hell dit weekend zien. Zo eindigde ik de tweede avond wederom in ‘The Terminal’ en de twee daaropvolgende avonden in de Main Stage van 013. Alle opvoeringen kwamen binnen als een tank. Maar de derde show van Full of Hell, op zaterdag op Main Stage, beloofde van te voren al veel en maakte veel beloftes waar.

Full of Nothing, de samenwerking tussen Full of Hell en Nothing, is een typische Roadburn Collaboration. Waarom zouden een grindcoreband en een shoegazeband geen performance kunnen leveren? Precies, geen idee, gewoon doen! Het leverde een unieke experience op. De combinatie van shoegaze vormt samen met de brutaliteit van Full of Hell een in duister omringde overwinning. Frontman David Walker maakt zichzelf herkenbaar door dwars door de shoegaze sluimerigheid heen te brullen. Wat resulteert in een doomy sound waarin Full of Hell hun chaos weet te verbloemen in de dromerigheid van Nothing.

spencer hazard full of hell roadburn 2022
Photo: Ian Geerts

De Collaborations van Roadburn 2022

Collaborations zijn een belangrijk onderdeel van Roadburns identiteit. Het festival is een plaats waar artiesten worden uitgedaagd om hun eigen grenzen te verleggen en samen nieuwe grenzen op te zoeken. Jaarlijks vinden er samenwerkingen plaats tussen artiesten die waarschijnlijk zelden bij elkaar in de tourbus zitten. Het bezoeken van samenwerkingen is het waard aangezien ze vaak slechts één keer opgevoerd worden en daarna nóóit meer. Roadburn 2022 gaf wederom geboorte aan een bulk samenwerkingen. Waarvan we op enkelen twee jaar hebben moeten wachten.

Het wachten heeft duidelijk geloond. Vile Creature & Bismuth opende samen het festival op de Main Stage met hun commissiestuk ‘A Hymn of Loss and Hope’. Ondanks dat het muziekstuk langzaam opbloeide, barstte het later volledig open zoals je dat in de herkenbare stijl van Vile Creature & Bismuth zou verwachten. Vile Creature was daarna nog niet klaar met Roadburn. Een dag later stonden ze te blazen in Ladybird Skatepark.

vile creature roadburn 2022
Photo: Ian Geerts

Dag twee van Roadburn had een langverwacht commissiestuk op het affiche staan. James Kent, beter bekend als Perturbator, en Cult of Luna prominent Johannes Persson smolten hun krachten samen in het stuk ‘Final Light’. De verwachtingen waren hoog en de opvoering maakte het waar: een door synths gedreven, sludgy performance. Waarin de karakteristieke stem en riffs van Persson gecompleteerd werden door de electronica van Kent en maar liefst twee drummers. Toch oversteeg het de verwachting niet, beiden brachten naar het podium wat je van ze kon verwachten.

Roadburn 2022 brengt ook nieuwe samenwerkingen naar het podium. Regarde Les Hommes Tomber en Hangman’s Chair zorgen voor een memorabele Franse black-sludge collaboration naar de Main Stage en Ter Zijde Horde en Ghu:ll brengen het beste van de Nederlandse underground naar ‘The Terminal’. Thou had nog niet genoeg verrassingen, want de Amerikanen vullen samen met Mizmor een open slot op de Main Stage om een geheime samenwerking aan het licht te brengen. De collaboration was enkele uren voor de surprise show in beperkte oplage te koop bij de merchandise.

Thou speelt Black Sabbath op Roadburn 2022

Geen enkele bezoeker van Roadburn 2022 ontkent dat Black Sabbath dé fundering is waarop alle heavy acts gebouwd zijn. Zo ook Thou niet. Daarom verdient deze performance een extra schijnwerper. Via een cryptische post op hun Instagram laat de band weten nog één laatste geheime show te spelen. ”Als je op wil blijven en ze kunt vinden”, that is. Een ‘Black Sabbath Tribute’ wordt aangekondigd door de Roadburn organisatie. Roadburners die in 2019 de befaamde Misfits coverset van Thou zagen, konden de puzzelstukjes al vlug in elkaar leggen.

Volledig volgens verwachting stroomde de Next Stage van 013 in no-time helemaal stampend vol. Waarna de zaal volledig uit zijn plaat ging op een tributeset gevuld met classics als ‘Wheels of Confusion’, ‘Black Sabbath’ en ‘Into The Void’. Alsof de set an sich nog niet verrassend genoeg was, werd Thou tijdens het nummer ‘Black Sabbath’ vergezeld door Mizmor op drums en Lingua Ignota op zang, die beiden op diezelfde dag al weergaloze sets neerzetten.

No limits, dat hield de set van Thou in. Crowdsurfers, stagedivers, moshpits, circle pits, niets was te gek tijdens een van de laatste shows van het festival. Thou zette een ware experience neer in de Next Stage, waarin ze een respectvolle ode deden aan de metal legendes terwijl de herkenbare stijl van de Amerikanen er overweldigend in verweven was. De video bewijst. Ik voel de trillingen nog steeds in mijn benen.

Roadburners

roadburn 2022 spoorzone tilburg
Photo: Ian Geerts

Roadburn is geen Roadburn zonder de grote community die het heeft opgebouwd over de jaren. Binnen zowel de artiesten als de bezoekers. Daarom zullen de Roadburners altijd een highlight van het festival zijn. Velen beschreven de afgelopen dagen met een gevoel van thuiskomen. En als first-time visitor voelde ik mij ook retesnel welkom. De gedeelde passie in zware muziek, kunst en open-mindedness resulteert in een veilige omgeving waarin zowel bezoeker als performer een plek heeft.

Een product hiervan is het wederzijdse respect tussen iedereen. Ik heb nog nooit stilte op een festival meegemaakt zoals op Roadburn 2022. Geen gepraat, geen geschreeuw, enkel respect en interesse in de artiest. Dávid Makó, a.k.a. The Devil’s Trade, bedankte zijn publiek voor de stilte tijdens zijn intieme performance. De vijf minuten volledige stilte voor de show van Liturgy werd ook ontvangen met een ‘I have never seen 3.000 people this quiet’. Maar het absolute hoogtepunt moet Emma Ruth Rundles performance van Engine of Hell zijn. Bijna fluisterend in haar microfoon sloeg ze haar snaren aan alsof ze met veren speelde. En iedereen, elke bezoeker was muis en muisstil. Ook dat is Roadburn.

Roadburn Festival Logo

Roadburn Festival 2023

Locatie
Nederland
Tilburg, Nederland
Datum 20-23 april 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen