5x wat we mogen verwachten van De Staat op Dauwpop 2022

Photo: Alexander Popelier

Nog net voordat de officiële festivalzomer van start gaat, kunnen de voeten al van de vloer op Dauwpop 2022. Het festival wordt net als voorgaande edities traditioneel gevierd rondom Hemelvaartsdag met een lekkere mix van nationale en internationale toppers. Eén van die toppers is dit jaar niemand minder dan De Staat. Wil je weten wat je daarvan kunt verwachten? We got you!

1. Award-winnende performances

De Staat is niet zomaar een liveact. De band is eerder dit jaar door jullie verkozen tot de beste festivalact van de Lage Landen! En dat is niet de enige prijs die de Nijmeegse groep in de wacht sleepte met hun wervelende optredens. Ook in 2016 won De Staat namelijk dankzij jullie een mooie titel: de beste festivalact van 2016. Dus als je ons niet wilt geloven, geloof dan in ieder geval de duizenden stemmers: dit mag je niet missen!

2. Een visueel spektakel

festivalshows, de staat, lowlands
Foto: Kamiel Scholten Fotografie/De Staat

De band staat garant voor spektakel. En dan bedoelen we niet spektakel van het soort ‘haal zoveel mogelijk uit de kast, dan komt het wel goed’. Bij een show van De Staat is over alles nagedacht. Iedere track is in een eigen visueel jasje gestoken en heeft vaak zelfs een uniek dansje. Een duister psychedelisch schouwspel dus, met zelfs hier en daar een strakke laserstraal.

3. Het befaamde Witch Doctor-moment

‘WITCH DOCTOOOOOOOR!’ Als je denkt alles gehad te hebben, knalt de band misschien wel zijn grootste kneiter uit de speakers. Die track heeft een bijzonder verhaal. Het nummer werd namelijk wereldberoemd in 2015 – ruim twee jaar na de oorspronkelijke release – dankzij de bijbehorende videoclip. Daarin is frontman Torre Florim te zien middenin een kolkende en draaiende mensenmassa: de circle-pit. Dat moment is tegenwoordig een traditie bij ieder liveoptreden van de band. Dus wanneer Torre de dansvloer opspringt en vol overgave zijn betoog als medicijnman doet, weet je wat je te doen staat. Alleen maar rondjes rennen (om Torre heen dan wel)!

4. Die stomende setlist

De Staat Setlist Live on the Beach 2022 2022

We hadden het al over ‘Witch Doctor’, maar dat is zeker niet de enige knaller op de setlist van De Staat. De band breekt de boel op Dauwpop 2022 waarschijnlijk al vrij vroeg af met tracks als ‘Peptalk’, ‘Psycho Disco’ en ‘Input Source Select’. En ook het nieuwere werk ontbreekt niet met ‘Who’s Gonna be The GOAT?’, ‘Look At Me’ en het nog altijd niet gereleasete ‘Head On The Block’. Dat wordt dansen!

5. Zei er iemand ‘Pokémon’?

Fan van Pokémon? Dan weten we zeker dat we je hiermee overtuigen. De Staat heeft een speciaal liedje voor jouw favoriete elektrische muis: ‘Pikachu’! Eerlijk is eerlijk, de track gaat niet echt over de bekendste Pokémon ter wereld. Je leest het namelijk als ‘peak at you‘ en draait om het stalken op social media, waar we ons volgens de Nijmegenaren allemaal wel eens schuldig aan maken. Desalniettemin heeft het nummer ook live een Pokémon-tintje, want dan wordt een gigantische Pokéball op het scherm achter de mannen geprojecteerd. Ben jij er klaar voor? One, two, Pikachu!

Dauwpop Logo

Dauwpop 2022

Locatie
Nederland
Hellendoorn, Nederland
Datum 26-27 mei 2022
Line-up
Di-rect
De Staat
Editors
Di-rect, De Staat, Editors +71 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.