De Staat verkozen tot Beste Festivalact der Lage Landen

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

De Staat mag zich kronen tot de Beste Festivalact der Lage Landen. Afgelopen twee weken konden bezoekers van Festileaks stemmen op de Festivalacts Top 100 der Lage Landen, met daarin hun favoriete artiesten uit Nederland in België. De Belgische acts Balthazar en Oscar and the Wolf eindigden op respectievelijk plaats 2 en 3.

Een dikke proficiat aan De Staat. De heren uit Nijmegen mogen zich voortaan Beste Festivalact der Lage Landen noemen. Het werd een overtuigende overwinning, met een flinke voorsprong op de rest van de lijst. Misschien niet helemaal verrassend: De Staat won namelijk al eens eerder een reguliere editie van de FAT100, die van Beste Festivalact van 2016.

De band staat al jaren bekend als een ultieme festivalact: onder ziedende leiding van frontman Torre Florim weet je dat retestrakke shows – waarin mosh- en circle pits je om de oren vliegen – gegarandeerd zijn. Voorlopig hoogtepunt was het headlineslot op Lowlands 2019, maar met nieuw werk onder de armen is het uitkijken geblazen naar de aankomende shows op onder andere Pinkpop, Nirwana Tuinfeest en Vestrock 2022.

De strijd om plaats twee en drie was spannender. Voor het felbegeerde zilver werd flink gevochten tussen Belgische grootheden Balthazar en Oscar and the Wolf. Het was een fotofinish die uiteindelijk werd besloten in Balthazar op plek twee. Ook mooi: Lowlands-legende Kees van Hondt sluit de lijst af op plaats 100. Feest!


Liever luisteren? Hier is de hele lijst op Spotify:

Festivalacts Top 100

Normaal organiseert Festileaks ieder jaar de Festivalacts Top 100, met daarin de beste artiesten van de afgelopen festivalzomer. Omdat er in 2021 wederom weinig te festivallen viel, trakteerden we op een speciale editie: de Festivalacts Top 100 der Lage Landen. Vorig jaar organiseerden we ook al een afwijkende competitie: toen won Muse de ‘Beste Festivalact Aller Tijden’ titel.

Komend najaar hopen we weer een reguliere FAT100 te organiseren: dan dus de Festivalacts Top 100 van 2022.

Eerdere winnaars van de FAT100 waren Arcade Fire (2014), Muse (2015), Radiohead (2017), Pearl Jam (2018) en The National (2019).