Advertisement

50 platen die je nog moet horen voor Rock Werchter weer losbarst, deel 2 (2015-2022)

©Jokko for Rock Werchter

Op 30 juni is er éindelijk weer Rock Werchter. Voor wie nauwelijks nog kan wachten is er deze lijst met de 50 beste platen van artiesten op de affiche. In deel 2 van deze chronologische lijst zoomen we vooral in op nieuwe artiesten. In deel 1 doken we in de discografieën van enkele van de meest iconische bands op de line-up.

Meteen meeluisteren tijdens het lezen?
Check de ‘Werchter 50’ lijst op Spotify! →

26. Jamie xx – In Colour (2015)

De titel en cover van dit album illustreren dat Jamie xx zelf besefte wat een stijlbreuk dit was. Zijn producties voor The xx waren muzikaal opzettelijk zwartwit, maar zijn solodebuut is een explosie van kleur. Opener ‘Gosh’ begint nog als nijdige garage, maar al snel schemert er licht doorheen. Wat volgt is soms ingetogen, maar even vaak uitgelaten, van de flonkerende steel drums van ‘Obvs’ via de euforische jazzfunksample in ‘Loud Places’ tot de zonnige dancehall van ‘Good Times’. Alleen jammer dat we nu al zeven jaar moeten wachten op een opvolger.

Live-favorieten: ‘Gosh’, ‘Loud Places’, ‘I Know There’s Gonna Be (Good Times)’

27. Carly Rae Jepsen – E•MO•TION (2015)

Nadat ze in 2012 een wereldhit had gescoord met een door producer Josh Ramsay in glittersuiker gedoopte versie van haar aanvankelijk eerder folky song ‘Call Me Maybe’ wist Carly Rae Jepsen niet goed hoe het verder moest. Het bijbehorende album verkocht niet best, en voor de opvolger twijfelde ze of ze tienerpop zou blijven maken of de indie zou induiken. Uiteindelijk vond ze, met de hulp van onder meer Rostam van Vampire Weekend en Dev Hynes (aka Blood Orange), de gulden middenweg die leidde naar deze perfecte popplaat.

Live-favorieten: ‘I Really Like You’, ‘Run Away with Me’, ‘E•MO•TION’
Line-up: xxx

28. Idles – Brutalism (2017)

De Britse band IDLES speelden voor het eerst op Werchter in 2017, toen nog op de Slope, en maakten daar toen al een verpletterende indruk. De rinkelende gitaren en bonkende bas doen wat aan Editors en Interpol denken. Maar de muziek heeft veel meer scherpe randjes en verraderlijke weerhaken. De spits geformuleerde razernij van zanger Joe Talbot grijpt recht naar je hart, of hij nu zijn gal spuit over de besparingen in de gezondheidszorg die zijn moeder het leven kostten, het treurige leven van depressieve vrienden of het paternalisme van de upper class.

Live-favorieten: ‘Mother’, ‘1049 Gotho’, ‘Divide and Conquer’
Line-up: Joe Talbot, Mark Bowen, Lee Kiernan, Adam Devonshire, Jon Beavis

29. Idles – Joy as an Act of Resistance. (2018)

De openingstrack van deze plaat, ‘Colossus’, is één van de meest overrompelende rocksongs van het afgelopen decennium. De tekst is pure punkpoëzie, en dan heb je opzwepende, dreigende muziek nog niet gehoord. ‘Love Song’ is een onbeholpen, onbehouwen ode aan de liefde, ‘Samaritans’ rekent af met toxische mannelijkheid, en elders neemt de band het expliciet op voor de queer community en voor immigranten. Er zijn vandaag veel te weinig bands die dat laatste aandurven, en waarmee je bovendien zoveel lol kan trappen. Well done!

Live-favorieten: ‘Rottweiler’, ‘Love Song’, ‘Samaritans’
Line-up: Joe Talbot, Mark Bowen, Lee Kiernan, Adam Devonshire, Jon Beavis

30. Kacey Musgraves – Golden Hour (2018)

Rock Werchter is een festival waar veel genres aan bod komen, maar countrysterren hebben we er nog zelden of nooit gezien. Kacey Musgraves brengt daar dit jaar verandering in. Ze maakt nochtans échte country. ‘Slow Burn’ geeft de toon aan, met het getokkel van akoestische gitaren en de onvermijdelijke banjo, en de kristalheldere vocalen die voorbehouden lijken voor countryzangeressen. Maar de teksten zijn verrassend, de songs ademen net genoeg indie, en tijdens het discouitstapje ‘High Horse’ gaat ongetwijfeld het dak eraf,

Live-favorieten: ‘Butterflies’, ‘High Horse’, ‘Rainbow’

31. Twenty One Pilots – Trench (2018)

Zanger Tyler Joseph en drummer Josh Dun waren al jaren aan de weg aan het timmeren toen ze in 2018 de weg naar de hoofdpodia vonden met Trench, een ingewikkelde conceptplaat met songs die zo makkelijk weghappen dat het geen kwaad kon als je er niet van begrepen had. Opener ‘Jumpsuit’ geeft je meteen zin om er één aan te trekken en je te laten meevoeren door hun muzikale maalstroom van pop, rock, rap, dub en electronica. Soms nemen de gimmicks wat de overhand , maar de uiteenlopende songs op dit album kunnen allemaal zo de radio op.

Live-favorieten: ‘Jumpsuit’, ‘My Blood’, ‘Levitate’
Line-up: Tyler Joseph, Josh Dun

32. Altın Gün – Gece (2019)

Deze plaat klinkt alsof je ze halverwege de jaren zeventig in een hippe buurt in Istanbul uit een stoffige platenbak had kunnen vissen, maar niets is minder waar. Ze werd iets meer dan drie jaar geleden opgenomen in een studio in het Nederlandse Haarlem, door vier Nederlandse jongens en twee vocalisten van Turkse origine. Inmiddels veroverde de band de wereld met zijn psychedelische versies van oude folksongs – ze stonden dit jaar zelfs op Coachella. Afsluiter ‘Süpürgesi Yoncadan’ is één van onze favoriete synthpopsongs aller tijden.

Live-favorieten: ‘Kolbastı’, ‘Leyla’, ‘Süpürgesi Yoncadan’
Line-up: Erdinç Ecevit Yıldız, Merve Daşdemir, Thijs Elzinga, Jasper Verhulst, Daniel Smienk, Chris Bruining

33. Big Thief – U.F.O.F. (2019)

De wonderlijke folkrockband Big Thief speelt dit jaar in The Barn op Werchter op bijna exact hetzelfde tijdstip als drie jaar geleden op Best Kept Secret – rond kwart over twee op zondag. Dat is traditiegetrouw een moment waarop veel festivalgangers nog op de camping rondhangen (een beetje zoals de band op de cover), maar dat zou een grote stommiteit zijn. Wanneer zangeres Adrianne Lenker na drie minuten de bezwerende openingssong ‘Contact’ openscheurt met een bloedstollende gil weet je gewoon dat er iets heel bijzonders te gebeuren staat.

Live-favorieten: ‘Cattails’, ‘Magic Dealer’, ‘Orange’
Line-up: Adrianne Lenker, Buck Meek, Max Oleartchik, James Krivchenia

34. Carly Rae Jepsen – Dedicated (2019)

Ondanks de indiecredentials was de passage van Carly Rae Jepsen op Primavera en Best Kept Secret in 2019 omstreden. De helft vrouwen programmeren, oké, maar moet dat dan meteen zo’n platte pop zijn? Wie er zo over dacht had vast vooral naar ‘Call Me Maybe’ geluisterd (daar was dan ook geen ontkomen aan) en niet naar Jepsen’s nieuwe plaat Dedicated, want de onweerstaanbare, sprankelende synthpop op deze plaat sluit perfect aan bij die van hippere vogels als Christine and the Queens en Robyn. Ideaal voor een eerste feestje op Werchter!

Live-favorieten: ‘Julien’, ‘Now That I Found You’, ‘Party for One’

35. HAIM – Women in Music, Pt. III (2020)

Ook de Haim-zussen kregen op hun nieuwste en beste album hulp van producers Rostam en Ariel Rechtshaid (het lief van Danielle Haim) die allebei eerder met Carly Rae Jepsen samenwerkten. Ze blazen hier opnieuw het stof van de sound van bands als Fleetwood Mac, die lang genoeg oncool waren om nu weer helemaal in te zijn, en wilden dit keer een zo gevarieerd mogelijke plaat. Daarvoor gold Speakerboxxx/The Love Below van OutKast als inspiratie. Voor de rappers was dat de laatste plaat voor de split. Hopelijk is dat geen veeg voorteken.

Live-favorieten: ‘The Steps’, ‘I Know Alone’, ‘Gasoline’
Line-up: Danielle Haim, Alana Haim, Este Haim

36. Lianne La Havas (2020)

De nu 32-jarige Londense zangeres en gitariste Lianne La Havas kreeg zes jaar geleden zowaar Prince over de vloer van haar deelappartement, na enkele onverwachte telefoongesprekken waarin hij haar vertelde dat hij fan was. Haar muziek is minder gevarieerd en speels dan de zijne, maar de warme, intieme sfeer die ze creëert is onweerstaanbaar. Zelfs in de Radiohead-song ‘Weird Fishes’, waarin iemand door wormen en vissen wordt aangevreten, weet ze hier de soul te vinden. Hopelijk haalt die de setlist als ze donderdag Klub C afsluit.

Live-favorieten: ‘Bittersweet’, ‘Paper Thin’, ‘Courage’

37. Phoebe Bridgers – Punisher (2020)

De cover van het tweede album van deze Amerikaanse singer-songwriter geeft perfect de dromerige, speelse sfeer van de plaat weer, met teksten vol eigenaardige kronkels. Zo verwijst de titeltrack naar mensen die ongevraagd een ellenlang gesprek aanknopen. Bridgers droeg hem op aan haar overleden indieheld Elliott Smith, en stelt zich levendig voor dat ze flink op zijn zenuwen zou hebben gewerkt als ze hem ooit had kunnen ontmoeten. De grafstem in ‘Garden Song’ is van de Nederlander Jeroen Vrijhof, al jaren haar tourmanager.

Live-favorieten: ‘Kyoto’, ‘I Know the End’, ‘Moon Song’

38. The Killers – Imploding the Mirage (2020)

Aanvankelijk wilden The Killers vooral zoals U2 zijn, maar in de loop der jaren is er steeds meer Springsteen in hun songs geslopen. (Al lijkt ‘Blowback’ ook een stukje van ‘Boys of Summer’ van Don Henley te lenen, en verwijst ‘Caution’ naar Paul Simon.) De band haalt er hier ook heel wat gelijkgestemden bij, zoals Adam Granduciel van The War on Drugs (helaas staan ze niet dezelfde dag op Werchter dit jaar), Haim-producer Ariel Rechtshaid en voormalig Fleetwood Mac-gitarist Lindsay Buckingham. Het resultaat? Hun beste plaat sinds hun debuut.

Live-favorieten: ‘Caution’, ‘Dying Breed’, ‘Blowback’
Line-up: Brandon Flowers, Mark Stoermer, Ronnie Vannucci Jr.

39. Pearl Jam – Gigaton (2020))

Na zeven jaar radiostilte bond Pearl Jam in 2020 de strijd aan met de opwarming van de aarde, met een smeltende gletsjer op de cover en een albumtitel die verwijst naar de enorme hoeveelheid ijs die elk jaar onherroepelijk afsmelt. Dat was een onverwachte move voor een band die zich lang vooral over de eigen zielenroerselen bekommerde, met een fanbasis die we niet spontaan met klimaatmarsen associëren. Maar de songs over dit onderwerp klinken anno 2022 veel relevanter dan die waarin Eddie Vedder met Donald Trump afrekent.

Live-favorieten: ‘Quick Escape’, ‘Seven o’Clock’, ‘Superblood Wolfmoon’
Line-up: Eddie Vedder, Mike McCready, Stone Gossard, Jeff Ament, Matt Cameron

40. Twenty One Pilots – Scaled and Icy (2021)

De lockdownplaat van Twenty One Pilots doet het zonder hoogdravende concepten – Scaled and Icy verwijst naar ‘scaled down and isolated‘. De songs zijn daardoor persoonlijk en ook wat braver, al werd de plaat met evenveel enthousiasme onthaald. De gelivestreamde release show was een groot muzikaal spektakel dat eerder inspiratie leek te halen bij ouderwetse musicals dan bij stripverhalen. Benieuwd of de band daar op deze zomertour aan vast zal houden, of op Werchter toch nog een opblaasbare draak uit zijn mouw zal toveren.

Live-favorieten: ‘Shy Away’, ‘The Outside’, ‘Mulberry Street’
Line-up: Tyler Joseph, Josh Dun

41. Turnstile – Glow On (2021)

Hardcorepunkbands zijn zeldzaam op Rock Werchter. Maar deze liet zijn plaat produceren door Mike Elizondo, die ook de Twenty One Pilots-plaat hierboven voor zijn rekening nam, en werkte ook samen met de geweldige R&B-producer Dev Hynes (Blood Orange). Mispak je echter niet aan deze referenties of de pastelroze albumcover, want gekalmeerd zijn ze allesbehalve. In de moshpit zal je er mogelijk weinig van merken, maar wie zijn tuitende oren spitst hoort een band die de grenzen van het genre oprekt zonder daarbij aan kracht in te boeten.

Live-favorieten: ‘Mystery’, ‘T.L.C. (Turnstile Love Connection)’, ‘Blackout’
Line-up: Brendan Yates, Brady Ebert, Pat McCrory, Franz Lyons, Daniel Fang

42. Waterparks – Greatest Hits (2021)

‘Greatest Hits’-compilaties komen voor deze lijst niet in aanmerking, tenzij de titel maar om te lachen is. Dat is duidelijk het geval bij Waterparks, een Texaans poppunktrio dat voor zover wij weten nog geen enkele grote hit gescoord heeft. Maar dat de band op de hoogste regionen van de popcharts mikt is wel duidelijk: de kans is groot dat Awsten, Geoff en Otto de Slope met hun vrolijk bruisende songs in een oogwenk in een kleurrijke glijbaan zullen doen veranderen. Benieuwd hoe ver ze na hun aankomst in het landingsbad nog zullen zwemmen.

Live-favorieten: ‘Numb’, ‘Violet, ‘You’d Be Paranoid Too’
Line-up: Awsten Knight, Geoff Wigington, Otto Wood

43. Lady Blackbird – Black Acid Soul (2021)

Voor een streepje jazz en een portie soul moet je donderdag bij Marley Monroe zijn. Openen doet ze deze plaat met het nummer ‘Blackbird’ waaraan ze haar naam ontleende, geschreven door Nina Simone, de zangeres waaraan haar stem het hardst doet denken. Dat is durven, en het is niet de laatste moedige songkeuze, want ook het middelste woord in de albumtitel komt niet uit de lucht gevallen, zo blijkt uit haar cover de song ‘Collage’ van het redelijk psychedelische bluestrio James Gang uit 1969. Nooit van gehoord? Gewoon Lady Blackbird checken!

Live-favorieten: ‘Blackbird’, ‘Five Feet Tall’, ‘Lost and Looking’

44. Royal Blood – Typhoons (2021)

Queens of the Stone Age moesten helaas verstek laten gaan voor deze Werchtereditie, maar gelukkig injecteerde opperqueen Josh Homme als producer wat van zijn onnavolgbare Hommeness in de aderen van de jongere band Royal Blood. Dus heeft opener ‘Trouble’s Coming’ een dansbeat en falsetzang, barsten de gitaren van de titeltrack in bits uit elkaar, en gaat de ‘Boilermaker’ met zoveel swagger aan de slag dat hij het apparaat doet overkoken. Al blijkt het vervolgens om een nogal smerige cocktail van bier en whiskey te gaan.

Live-favorieten: ‘Boilermaker’, ‘Typhoons’, ‘Trouble’s Coming’
Line-up: Mike Kerr, Ben Thatcher

45. Dry Cleaning – New Long Leg (2021)

Postpunk is inmiddels weer zo hip dat je er zelfs op Werchter niet aan ontsnapt. Exhibit A is de Londense band met de kurkdroge naam Dry Cleaning, aangevoerd door de al even vochtafstotende Florence Shaw. Het contrast met de snauwende frontmannen van veel andere bands in deze recente revival is groot – Dry Cleaning klinkt eerder alsof Laurie Anderson Lou Reed op tijd leerde kennen om Nico te vervangen bij The Velvet Underground. Of ze op het podium even onverstoorbaar klinkt weten we niet, maar een stomende liveset wordt het sowieso.

Live-favorieten: ‘Scratchcard Lanyard’, ‘Strong Feelings’, ‘Unsmart Lady’
Line-up: Florence Shaw, Lewis Maynard, Tom Dowse, Nick Buxton

46. Fontaines D.C. – Skinty Fia (2022)

Meer postpunk wordt er geserveerd door de Ieren van Fontaines D.C.. De albumtitel leest als een Jamaicaanse kreet, maar het betreft een ouderwetse Ierse vloek die je vrij zou kunnen vertalen als ‘verdomme de herten’. Veel songs op de plaat gaan over hoe het voelt om een Ier te zijn in het Verenigd Koninkrijk. Zo vertelt ‘In ár gCroíthe go deo’ het verhaal van een Ierse familie in Coventry die nog maar enkele jaren geleden niet in het Iers op een grafzerk mocht zetten dat een overleden vrouw voor altijd in hun hert euh… hart zou zijn. Skinty fia indeed!

Live-favorieten: ‘I Love You’, ‘Jackie Down the Line’, ‘Nabokov’
Line-up: Grian Chatten, Conor Curley, Carlos O’Connell, Conor Deegan III, Tom Coll

47. Alt-J – The Dream (2022)

Vijf jaar heeft alt-J gebroed op een nieuwe plaat, en zoals de cover al enigszins aangeeft is het geen vrolijk werkstuk geworden. De pandemie heeft er stevig ingehakt, de persoonlijke gezondheid van de drummer is niet al te best (hij hoort daardoor ook heel slecht), en frontman Joe Newman blijkt nog steeds geobsedeerd door moordverhalen. De ‘lichtere’ songs gaan over bitcoins en drugstrips. Muzikaal is dit echter één van de meest pakkende platen die de band ooit gemaakt heeft. Zouden ze het daarbij live dit keer ook een beetje gezellig maken?

Live-favorieten: ‘Hard Drive Gold’, ‘U&ME’, ‘Chicago’
Line-up: Joe Newman, Thom Sonny Green, Gus Unger-Hamilton

48. The Regrettes – Further Joy (2022)

The Regrettes begonnen als een garagepunkband, maar inmiddels hebben zangeres Lydia Night en de anderen de pop omarmd, en vallen ze vermoedelijk beter in de smaak bij de fans van Haim dan die van Dry Cleaning. Gelukkig blijven de songs van de band ook in deze knalroze outfit overeind, dus de kans is groot dat ze de handen op elkaar krijgen wanneer ze vrijdag op de Slope verschijnen. Of je ook na het weekend nog aan hen zal denken is een andere vraag.

Live-favorieten: ‘Monday’, ‘That’s What Makes Me Love You’, ‘Anxieties (Out of Time)’
Line-up: Lydia Night, Genessa Gariano, Brooke Dickson, Drew Thomsen

49. Miles Kane – Change the Show (2022)

Last Shadow Puppet Miles Kane komt dit keer in zijn ééntje naar Werchter, maar gelukkig wel in het gezelschap van deze gloednieuwe soloplaat. Daarop kiest hij niet voor de symfonische pop waarin de Puppets zich graag onderdompelen, maar voor een glimmende mix van rock en soul die wat aan de soloplaten van Paul Weller doet denken. Hij slaagt er echter opnieuw in om in se ouderwetse muziek hedendaags te doen klinken, al geven zijn vocalen ook hier zelden de indruk dat hij de genres waarin hij zich uitleeft helemaal ernstig neemt.

Live-favorieten: ‘Nothing’s Ever Gonna Be Good Enough’, ‘Don’t Let It Get You’

50. Gang of Youths – Angel in Realtime (2022)

De laatste band in onze lijst mag donderdag het hoofdpodium openen, en wij hebben een voorgevoel dat dat de moeite zal zijn, want dit is voorlopig één van onze favoriete platen van het jaar. Australiër David Le’aupepe bezingt zijn overleden vader, afkomstig van het eiland Samoa, met een troostende stem die aan Bono en Springsteen doet denken. Ook de muziek doet bij momenten aan U2 en the E-Street Band denken, maar klinkt door de moderne productie nooit alsof ze ook in de 80s gemaakt had kunnen zijn. Voer voor wie The Killers te bombastisch vindt.

Live-favorieten: ‘The Angel of 8th Ave.’, ‘The Man Himself’, ‘Tend the Garden’
Line-up: David Le’aupepe, Jung Kim, Tom Hobden, Max Dunn, Donnie Borzestowski

Ontbreken enkele van deze platen nog in je collectie, en wil je ze graag kopen? Dat kan door op de albumcover te klikken!

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2022

Locatie
België
Werchter, België
Datum 30 juni - 3 juli 2022
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.