Headliner Review: Ghost op Hellfest 2022

ghost hellfest 2022
Photo credit: Stéphane Masson / Hellfest

Ghost is teruggekeerd naar het hoofdpodium van Hellfest voor de 15e editie. De laatste keer dat ze op het festivalterrein in Clisson speelden was in 2016 en de band is sindsdien in veel opzichten flink gegroeid. Ze werden aangekondigd als laatste headliner nadat Faith No More hun Europese festivaltournee voor 2022 annuleerde, waaronder Rock Werchter. Nu is het aan Ghost om Hellfest 2022 de nacht in te luiden.

Ghost is terug op Hellfest 2022

Deep Purple is net klaar met hun set op Mainstage 2, maar dat is niet de enige reden dat het al flink druk is bij Mainstage 1: iedereen staat te popelen om Ghost op Hellfest 2022 te zien. De uitbundige podiumdecoratie trekt snel de aandacht als de band opent met ‘Kaiserion’ van hun laatste album Impera. Papa IV (Tobias Forge) en zijn Nameless Ghouls maken een indrukwekkend zicht voor de tombes in de achtergrond. Impera, zoals elk album dat Ghost ooit heeft uitgebracht, markeert een nieuw hoofdstuk in het leven van de band. Dit gaat gepaard met nieuwe kostuums en ook nieuwe visuals. Voor Hellfest hebben ze iets subtielers voorbereid; ze doen minder uitbundig met de aankleding en gebruiken het grote podiumscherm helemaal niet. Echter, de lichtshow compenseert.

ghost hellfest 2022
Photo credit: Stéphane Masson / Hellfest

We zijn pas aan het tweede nummer toe – ‘Rats’ – als Papa IV het publiek al vraagt het refrein mee te zingen. Precies een maand na het einde van hun Europese arena tournee, is duidelijk te zien dat Ghost het resoneren en communiceren met het publiek voor een epische show in de vingers heeft. De Nameless Ghouls nemen als psuedo-anonieme muzikanten ook hun fair share in het optreden. De twee gitaristen sluiten ‘Devil Church’ af met een gitaarduel om te zien wie het publiek voor zich kan winnen. Een van hen speelt zelfs een fragment uit Motörhead’s Ace of Spades om de winst binnen te slepen.

Ondertussen heeft Papa IV zich omgekleed voordat hij ‘Cirice’ gaat spelen, waarbij hij een jas met vleermuisvleugels laat zien. Deze keer vraagt hij ons te fluiten, want dat kan hij blijkbaar niet. Ze gaan verder met een ander nieuw nummer, ‘Hunter’s Moon’, gevolgd door heavy hitter ‘Faith’. Papa krijgt een T-shirt van het publiek, en hij waardeert het ten zeerste.

Het show off gehalte van Ghost

Na het opvoeren van publieksfavoriet ‘Ritual’ hebben de twee gitaristen wederom een conflict, omdat één van hen de laatste noot te lang aanhoudt. Zulke gimmicks zijn te verwachten bij Ghost en voegen wat plezier toe aan de show. Daarnaast geeft het Papa ook de tijd om weer van kostuum te wisselen. Iets dat hij nog twee keer doet tijdens de show, twee nummers later voor ‘Year Zero’ en richting het einde tijdens ‘Miasma’.

Photo credit: Stéphane Masson / Hellfest

Sinds het album Prequelle, heeft ‘Miasma’ een speciaal live element. De Ghost Crew brengt Papa Nihil, de vader van alle Papa’s, binnen in een glazen doodskist en wekt hem tot leven. Hij wordt kwaad en probeert hen te slaan tenzij ze hem een saxofoon geven. Hij speelt een epische solo waarna hij terugzakt in de kist.

Papa IV keert nog een keer terug voor de laatste paar nummers, wederom in een nieuwe, glanzende jurk. Hij wendt zich tot het Franse publiek om ‘oui’ te scanderen. Want, volgens Papa, komt er een ‘very oui’ moment aan. Voor de allereerste keer spelen ze ‘Griftwood’ van Imperia live, een primeur voor Hellfest. Tijdens het nummer voegt een koor van nonnen zich bij de band op het podium. Geen heiligen, maar rechtstreekst uit de horrorfilm The Nun, wat naadloos aansluit bij de duistere en satanische beeldspraak die Ghost heeft.

Catharsis?

Tot zover is alles vanaf het begin opgebouwd, het is tijd voor het cathartische einde. Degenen die Ghost al eerder hebben gezien, weten dat de band hun set afsluit met hun twee megahits, ‘Dance Macabre’ en ‘Square Hammer’. Het publiek gaat helemaal uit zijn dak en zingen mee met ‘Dance Macabre’. De lucht wordt gevuld met confetti, die prachtig opkleurt door het licht. We zijn bijna bij de laatste catharsis, maar dan is het plots voorbij. Ghost neemt afscheid van de fans, er komen geen nummers meer. Achteraf bleek dat ze de set hadden ingekort omdat Papa IV zijn stem begon te verliezen. Er is geen andere manier om het te zeggen, maar het niet hebben van superhit ‘Square Hammer’ als het slotnummer na ‘Dance Macabre’ was teleurstellend. Ghost leverde echter wel een uitstekende en volledige show af van begin tot einde.

In de laatste tien jaar is Ghost als band enorm gegroeid. Ze begonnen met clubshows en hebben nu een niveau bereikt waarop ze arena’s vullen en een uitstekende headliner show kunnen geven. En ze bewijzen het op Hellfest, mogelijk het beste metalfestival ter wereld. Velen vinden hen controversieel, omdat hun imago en teksten niet in lijn liggen met de muziek die ze spelen, maar dat is juist wat hen zo bijzonder maakt. Ze zijn ook toegankelijker voor mensen die niet per se van metal houden. We zouden zelfs kunnen zeggen dat Ghost een metalband is voor mensen die niet van deze muziek houden. Hun show is absoluut een uitmuntende en unieke ervaring en niemand zal er spijt van krijgen ze live te hebben gezien. Opnieuw bewijst Ghost op Hellfest 2022 dat ze op het hoofdpodium thuishoren, als headliner.

Hellfest Logo

Hellfest 2022

Locatie
Frankrijk
Clisson, Frankrijk
Datum 17-26 juni 2022
Line-up
Metallica
Sabaton
Guns N' Roses
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.

Over de auteur ✍️

András Melles

I am a concert and festival enthusiast from Hungary, living in the United Kingdom studying History and International Relations. I've been to various festivals in Europe, and my optimal number of festivals I need to visit a year is 3, but we all know that the more the merrier! My favourite genres are rock and metal, but I am open to all different kinds of music. Favourite bands? Name the sub-genre and I tell you my choice! ;)

Meer van András