15 onmisbare artiesten op de line-up – en de allerlaatste info – voor Primavera Sound in Barcelona en Madrid

Het is bijna weer tijd voor de onofficiële start van het Europese festivalseizoen: Primavera Sound! Wij maken je graag wegwijs in de nieuwigheden dit jaar en de alweer gloeiend hete line-up, en hebben ook goed nieuws voor de thuisblijvers!

Nieuwigheden

Het festival in Barcelona (31/5-4/6) is gewoon weer in het Parc del Fòrum. Het gebied aan de andere kant van de brug, waar je vorig jaar tot aan het ochtendgloren op het strand kon dansen tegen een bevreemdende achtergrond van industriële installaties, maakt dit jaar geen deel meer uit van het terrein. Enkele andere podia zijn ook van plaats of van naam veranderd, dus dat wordt weer even zoeken op donderdag 1 juni.

In Madrid (7-11/6) vindt het festival voor het eerst plaats, en wel in de Ciudad del Rock, op bijna 40 kilometer van de Plaza Mayor langs de E-901. Dat wil zeggen dat zowat iedereen met de auto moet komen of op de shuttlebus van het festival moet vertrouwen – we houden ons hart vast, maar we slaan er ons wel doorheen.

De Auditorio-concerten – van onder meer Boris, Julia Holter, Swans, Laurie Anderson en John Cale – zijn in Madrid niet op het festivalterrein zelf, maar al in de vroege namiddag in La Estación Gran Teatro aan de Cuesta de San Vicente 44 in de stad, zowat 45 minuten met het openbaar vervoer van Civitas Metropolitano waar de shuttlebussen naar Madrid stoppen. Wie daar heen wil, moet dus op tijd vertrekken.

Er is dit jaar ook een livestream, aangeboden door Amazon Music, al zal die uiteraard niet alle concerten streamen. Meer info daarover vind je hier. Hou voor updates en meer details in de laatste dagen voor het festival zeker ook onze site in de gaten.

Hoogtepunten van de line-up

En dan is het nu echt tijd voor muziek: dit zijn onze 15 favorieten op de line-up dit jaar!

1. Built to Spill

Halfvergeten alternatieve rockbands uit de jaren 90 zijn een basisingrediënt van Primavera Sound, met dit jaar onder meer uitstekende acts als Come, The Delgados, Unwound en (alweer) Shellac in de aanbieding. Het meest kijken wij echter uit naar de passage van de band Built to Spill, die vorig jaar zijn dertigste verjaardag vierde met de uitstekende plaat When the Wind Forgets Your Name. Hun ongepolijste rocksound wordt daarop aangelengd met verfrissende Braziliaanse ritmes, rare dubeffecten en andere psychedelische kruiden – benieuwd hoe dat live zal klinken.

2. Sudan Archives

R&B-vernieuwer Brittney Parks zingt niet alleen, ze speelt ook viool, en laat zich daarbij soms inspireren door de Soedanese folk – vandaar de naam Sudan Archives, want ze komt zelf uit Cincinnati, Ohio. In de aanloop naar haar nieuwe album Natural Brown Prom Queen stuurde ze songschetsen naar haar favoriete producers, van stadgenoot Hi-Tek (bekend van zijn samenwerking met rapper Talib Kweli) tot elektropionier The Egyptian Lover. Dat ze uit al die eigenzinnige tracks toch een meeslepend geheel wist te smeden is een mooie illustratie van haar artistieke visie.

3. Ghost (enkel in Barcelona)

Misschien wel de meest verrassende boeking voor Primavera Sound dit jaar was de Zweedse popmetalverkleedpartij genaamd Ghost. Popmetal? Jazeker, de band werkte de afgelopen jaren onder meer samen met producer Klas Åhlund (die al hits scoorde met Katy Perry, Usher en Madonna) en Salem el Fakir en Vincent Pontare, die tot voor kort vooral in EDM-gezelschap rondhingen. Het ergste is: dat werkt nog ook, en dus zouden we deze hemeltergende heavymetalhybride zelfs durven aanraden aan festivalgangers die doorgaans in een grote bocht om het genre heen lopen.

4. Halsey

If I Can’t Have Love, I Want Power was de titel die de voormalige popnimf Halsey koos voor haar nieuwe plaat, en machtig klinkt ze daarop zeker. Dat komt omdat ze haar album liet producen door Trent Reznor en Atticus Ross van Nine Inch Nails, die af en toe met een gemene grijns hun industriële voorhamer bovenhalen. Maar het is zeker ook te danken aan de krachtige teksten die ze schreef, geïnspireerd door de geboorte van haar zoon Ender, waarmee ze op de albumcover de Madonna van Jean Fouquet naspeelt (te bewonderen in het KMSKA in Antwerpen). De macht heeft ze al, de liefde kan na haar exclusieve Europese concerten op Primavera Sound niet lang uitblijven.

5. Machine Girl

Matt Stephenson en Sean Kelly van Machine Girl veroverden vorig jaar de harten van menig jungle- en gamefanaat met hun wervelende drum-n-bass-soundtracks voor de game Neon White. Live gaat het er volgens de recentste berichtgeving nog wat ruiger aan toe. Dan spelen ze wat ze eerder zelf omschreven als ‘fucked-up electronic punk’ – we hadden het zelf niet beter kunnen zeggen. Of je daarvoor in Barcelona Halsey wil missen moet je zelf weten, maar in Madrid spelen ze donderdag pas om 03:30 ten dans, en dat lijkt ons werkelijk een ideaal moment om in deze moshpit te duiken.

6. The Comet Is Coming

Links op de foto herkent u misschien de Londense saxofonist Shabaka Hutchings, tevens frontman van Shabaka & the Ancestors en de recent ontmantelde Sons of Kemet. Kondigt er zich een komeet aan, dan trommelt hij zijn trouwe partners Danalogue en Betamax op om zijn vurige saxofoonspel de kosmos in te katapulteren met een batterij synthesizers en een omstandige drumkit. Onlangs veroverden ze zodoende de Melkweg (die in Amsterdam dan toch), nu slaan ze in totaal vier keer in op Primavera Sound in Spanje: de enige komeet die je absoluut niet mag missen.

7. Alvvays

Kleurrijke indiebandjes, dat is natuurlijk ook typisch Primavera Sound. Eén van de allerbeste is vandaag Alvvays, een Canadees kwintet dat de afgelopen jaren heel wat ellende moest doorstaan, van gestolen demotapes tot gesneuvelde instrumenten. Maar kijk, hun nieuwe plaat Blue Revs is even onweerstaanbaar melodieus en innemend weerbarstig als hun titelloze doorbraakplaat uit 2014. Hun set overlapt op beide festivals met die van headliner Depeche Mode, maar het zou ons niets verbazen als het toch gezellig druk wordt voor het podium waar Alvvays aantreedt.

8. Depeche Mode

Op 26 mei vorig jaar werd Depeche Mode een duo, na het overlijden van stichtend lid en synthwizard Andy Fletcher. Daarmee verdween het stootkussen tussen de botsend ego’s van de heren Gore en Gahan, maar uit de vonken die daarbij ontstonden groeide alweer iets moois: Memento Mori, de vijftiende studioplaat, waarop de resterende bandleden diep in de eigen zwartgeblakerde boezem turen. De bonkende solointermezzos van Fletch zullen onherroepelijk ontbreken tijdens hun comebackshow op Primavera Sound, maar dit wordt vast een onvergetelijk concert.

9. Maggie Rogers

De eerste fan van Maggie Rogers was niemand minder dan Pharrell Williamseen video waarin ze de stomverbaasde producer tijdens een masterclass een nummer liet horen ging al snel viraal. Vervolgens was Rogers vier jaar lang de hele tijd op tour, tot ze helemaal uitgeput aan haar recentste album Surrender begon – en de pandemie de wereld tot stilstand bracht. De elektronische klanken waarmee ze haar folky songs aankleedt klonken altijd al erg tastbaar, maar het nieuwe album ademt ook een voelbaar verlangen naar fysieke ervaringen. Sommige daarvan zijn eerder privé, maar lekker samen loosgaan tijdens een liveconcert kan gewoon op Primavera Sound.

10. Caroline Polachek

Vorig jaar stond Caroline Polachek op Primavera Sound recht tegenover Zijne Majesteitelijke Hoogheid Nick Cave geprogrammeerd, dit jaar mag ze gewoon zelf het hoofdpodium op. Dat is meer dan verdiend, want het nieuwe album Desire, I Want to Turn Into You die ze sindsdien op de wereld losliet is alweer een voltreffer. De plaat lijkt wel in de backstage van Primavera 2022 in elkaar gepuzzeld, want ze werkte ervoor samen met twee producers die een DJ-set speelden op het festival, namelijk elektrokameleon Grimes en (vooral, en opnieuw) hyperpopfenomeen Danny L Harle.

11. Liturgy (enkel in Barcelona)

Er zitten in Barcelona blijkbaar meer zware metalen in de bodem dan in Madrid, want ook deze band werd op de valreep nog aangekondigd voor een exclusief concert in Barcelona. Liturgy zette bijna exact twaalf jaar geleden de metalwereld op stelten met een ambitieuze uitbarsting van bovenzintuiglijke blackmetal die ze Aesthetica doopten. Nadien begon de band aan een soms zwalpende zoektocht: het ene moment ontdeden ze zich van alle structuur, dan weer doken ze de klassieke muziek in. Maar op de overrompelende nieuwe plaat 93696, een numerologische verwijzing naar het hiernamaals, werpen al die dappere experimenten eindelijk hun vruchten af.

12. Jockstrap

Vorig jaar zorgde 100 gecs voor één van de hoogtepunten van Primavera Sound, dit jaar neemt het iets bedeesdere Britse duo Jockstrap de hyperpophonneurs waar. We zien hen niet meteen op dezelfde manier over het podium stuiteren, maar muzikaal zijn ze weldegelijk all over the place: je kan het zo gek niet bedenken of het past genregewijs toch ergens in hun rotaanstekelijke klankencollages. Van progrock via sixtiespop tot trap en rave: elke track op hun volslagen onvoorspelbare debuutalbum I Love You, Jennifer B klinkt anders dan de vorige, maar knallen doen ze allemaal.

13. Kelela

Kelela Mizanekristos is een Amerikaanse singer/songwriter met Ethiopische roots die te horen was in songs van Danny Brown, Solange en Gorillaz voor ze in 2017 met Take Me Apart één van de beste R&B-platen van de 21ste eeuw uitbracht. Sindsdien was het stil, maar in februari dook ze weer op met de plaat Raven, waarop ze samenwerkt met spannende producers als LSDXOXO, dit jaar ook te zien op Primavera Sound. Op Rewire stond ze onlangs helemaal alleen op het podium voor wat ze zelf “a dance party with live vocals” noemde, een feestje dat wij heel graag nog eens overdoen.

14. Rosalía

Spaanse artiesten zijn niet al te talrijk op Primavera Sound, dus is het fijn dat het land voor deze editie toch één internationaal gerenommeerde headliner leverde: de onnavolgbare Rosalía. Haar vorige album, El Mal Querer, was tevens haar afstudeerproject aan de Escola Superior de Música de Catalunya, en was een verfrissende update van de eeuwenoude flamencostijl. Op haar nieuwste plaat Motomami kon ze helemaal haar zin doen, en dus gaan alle remmen los in een uitzinnige salsa van hypermoderne electronica en talloze Latijns-Amerikaanse genres. Dat wordt la bogeria total op Primavera Sound, sobretot a Barcelona!

15. JPEGMAFIA

Wil je er vlak voor het bittere einde nog eens alles uitpersen op Primavera Sound? Eén adres: JPEGMAFIA, aka Barrington Hendricks uit New York, een rapper-producer die alles zelf doet en daarmee immer op het scherp van de snee zit. Zijn recentste plaat kreeg de titel Scaring the Hoes, die voor alle duidelijkheid druipt van de zelfspot: de uitdrukking wordt vooral gebruikt door hopeloze kerels online die vinden dat moeilijke muziek de meisjes wegjaagt, wat JPEG zelf volslagen belachelijk vindt. Hij propte de plaat dan ook vol met zowat alles waar rap bros buikpijn van krijgen, met tracks die bij momenten woeste freejazzsax op ingewikkelde breakbeats stapelen en toch gewoon lekker blijven viben. Wij hopen stiekem dat ook rapper Danny Brown, die op alle nummers te horen is, er bij zal zijn op Primavera Sound: hij is net terug uit rehab.

Festileaks zal uitgebreid verslag uitbrengen van Primavera Sound in Barcelona en Madrid, kom dus zeker nog eens kijken!

Primavera Sound Logo

Primavera Sound 2023

Locatie
Spanje
Barcelona, Spanje
Datum 31 mei - 4 juni 2023
Line-up
Halsey
Pet Shop Boys
Calvin Harris
Tickets Niet meer beschikbaar.