Jan Smeets kritisch op Pinkpop 2022: ‘Godverdomme, wat een puinhoop’

Afscheid Jan Smeets

Het eerste jaar zonder Mister Pinkpop Jan Smeets kent veel veranderingen. Het oogst lof, maar ook kritiek. Van de bezoeker, maar ook van voormalig-festivaldirecteur Jan Smeets himself. ‘We moeten gewoon doen wat we altijd gedaan hebben’, leest het op de website van 1Limburg.

Smeets kondigde in september 2020 zijn pensioen aan, maar dat betekent niet dat hij geen rol meer heeft binnen het Limburgse festival. De Pinkpop-oprichter functioneert tegenwoordig als adviseur, wat inhoudt dat zijn opvolgers Niek Murray, Sierk Janssen en Tirsa Creusen kunnen rekenen op een kritische noot. ‘Zo herken ik sommige dingen niet terug op het Megaland-terrein. Dan denk ik: Godverdomme, wat een puinhoop. Maar goed, het is wel gebeurd,’ aldus Jan Smeets bij 1Limburg. Hij doelt daarmee op de nieuwe terrein-indeling. ‘Ik ben het niet eens met de gedraaide podia.’

Jan Smeets
Photo credit: Monique Biermans / Festileaks

Desondanks heeft Mister Pinkpop wel alle vertrouwen in een vervolg zonder hem. ‘Ik heb goede opvolgers,’ aldus Smeets. Maar hij wil ze wel nog het een en ander meegeven. ‘We moeten gewoon doen wat we altijd gedaan hebben. Zij wilden bijvoorbeeld de trappen weghebben, want dan zijn ze tenminste weg. Maar wat schiet je daarmee op dan?’

Slechte gezondheid

Met de gezondheid van Jan Smeets gaat het minder goed, geeft hij in datzelfde interview aan. ‘Het gaat niet goed. Dat vind ik tenminste. Ik ben langdurig Covid-patiënt.’ Maar dat weerhoudt Mr. Pinkpop er zeker niet van om ook van deze Pinkpop-editie te genieten. ‘Ik heb zeker al rondgelopen op het terrein. We hebben meteen cola gedronken, foto’s gemaakt en handtekeningen gezet,’ aldus Smeets.

Bijzonder afscheid

Tijdens Pinkpop 2022 stond de voormalig festivaldirecteur toch nog een keer in de schijnwerpers. En wel vlak voor headliner Pearl Jam. Het afscheid van de levende Pinkpop-legende stond zelfs op de line-up, en trok dan ook veel bekijks. Onder begeleiding van een oorverdovend applaus liep hij het podium op en raakte niet veel later geëmotioneerd. Eric Corton zweepte het publiek nog eens op: ‘Een beter cadeau kun je hem niet geven. Laat je horen voor, Jan Smeets!’ Gevolgd door een ode van het de Pinkpop-menigte: ‘Jantje, bedankt! Jantje, bedankt!’

Pinkpop Logo

Pinkpop 2022

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 17-19 juni 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.