Little Simz: de parel op de poster van Down The Rabbit Hole 2022

Little Simz - Lowlands 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

De headliners zijn de grote blikvangers van een festivalposter, maar de grootste verrassingen schuilen vaak in een klein hoekje. In ‘Parels op de Poster’ laten we je kennismaken met de headliners van de toekomst. Aan de hand van drie video’s nemen we je mee naar drie hoogtepunten in de carrière van kleinere festivalacts. Vandaag onder de loep: Little Simz op Down The Rabbit Hole 2022.

Little Simz zou eigenlijk vorig jaar al op Down The Rabbit Hole staan, maar we weten allemaal dat dat helaas niet doorging. 2022 biedt gelukkig nieuwe kansen voor de Britse alleskunner: ze schrijft, acteert, zingt, rapt.. En heeft volgens critici het beste album van 2021 gemaakt. Wij poetsen graag deze -voor sommige nog onontdekte- parel voor je op.

Wie: Little Simz
Wanneer: Zaterdag 2 juli, 20.30 – 21.30
Waar: Teddy Widder, Down The Rabbit Hole
Wat: Rap, Experimenteel, Grime

Een combinatie van acteerwerk en muziek

Simbiatu Abisola Abiola Ajikawo (Little Simz) begint vanaf 2010 zelf met een aantal rollen in tv-programma’s en treed af en toe op in een club. Daarnaast is ze in haar eerste jaren als artiest onafhankelijk. Ze kiest ervoor niet bij een platenlabel te zitten en brengt van 2010-2013 vier mixtapes in eigen beheer uit: Stratosphere, Stratosphere 2, XY.Zed en Blank Canvas. Laatstgenoemde is erg goed ontvangen door het grote publiek. Na de mixtapes kwamen er een hoop verschillende EP’s uit. In 2015 brak ze door als BBC’s Breakthrough Artist of the Year.

In 2015 bracht ze haar langverwachte eerste echte langspeler uit: A Curious Tales of Trials + Persons. Op dit moment is ze nog steeds onafhankelijk en produceert ze alles vanuit haar eigen label: Age 101. Een jaar later brengt ze haar tweede album Stillness in Wonderland uit met o.a. ‘Picture Perfect’ en ‘Shotgun’. Hierin neemt ze belangrijke onderwerpen als de ups en downs die jongvolwassenen doormaken mee.

Samenwerkingen met o.a. Gorillaz

In 2017 was Little Simz de support act van Gorillaz bij de Humanz tour. Ze verzorgde niet alleen het voorprogramma maar schreef ook samen met Damon Albarn het nummer ‘Garage Palace’ waarbij ze een groot gedeelt van de track op zich neemt. Is het toevallig dat Gorillaz op zaterdag 2 juli headlined op Down The Rabbit Hole? Hopelijk kunnen we getuige zijn van een liveperformance van ‘Garage Palace’ in Beuningen.

Bij haar derde album Grey Area staat Simz meer en meer open voor samenwerkingen met andere artiesten. Naast haar producer Inflo sieren onder andere Michael Kiwanuka, Cleo Sol en Little Dragon haar derde plaat. Met dit album kwam ze voor het eerst in de UK charts terecht. In 2020 won Grey Area zelfs de prijs voor het beste album bij de Ivor Novello Awards. Een nog succesvollere carrière gaat van start.

Venom

Naast rapper is Little Simz ook actrice. Ze speelt op dit moment onder andere in de Netflix-serie Top Boy. Maar haar muziek wordt ook opgepakt door grote filmproducties. De gelijknamige track ‘Venom‘ is geschreven voor de Marvel blockbuster Venom: Let There Be Carnage (2021). In deze film mag ze dit nummer zelf rappen in een scène in een nachtclub. Als ze dit nummer live speelt weet ze de hele festivalweide mee te krijgen. Moshpits ontstaan bijna onmiddellijk.

Sometimes I Might Be Introvert

Haar nieuwe album Sometimes I Might Be Introvert is nog geen jaar oud en volgens velen hét album van 2021. Na dit album werd haar status als artiest ineens gelanceerd als internationale superster. Met verschillende nominaties sleepte zij terecht de Brit Award voor Beste Nieuwe Artiest binnen. Daarnaast is ze de eerste vrouwelijke artiest die drie headline shows uitverkocht aan de Brixton Academy.

Tracks als ‘Introvert’ en ‘Woman’ zijn platen om in de gaten te houden. Little Simz’ tracks variëren van ingetogen zang tot bombastische rap: een show die je absoluut niet mag missen op Down The Rabbit Hole 2022. Wat is jouw favoriete nummer van Little Simz?

Wil je meer achtergrond over Little Simz? Julia legt je alles uit in de festivalpodcast.

Kom vast in de stemming en beluister onze playlist op Spotify!

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2022

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 1-3 juli 2022
Line-up
Erykah Badu
The Smile
Gorillaz
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.